UTFORDRER fAGFORBUNDET: – I spørsmål om privatisering står SV og Rødt nærmere oss i Fagforbundet enn Ap gjør, mener Erik Jørgensen.
Ingun A. Mæhlum
karin.svendsen@fagbladet.no
Erik Jørgensen hadde ikke sittet lenge som leder i Fagforbundet Tromsø før han kontaktet Mette Nord (leder i Fagforbundet) for å diskutere partistøtte. For ham og resten av styret i Tromsø er det en selvfølge at fagbevegelsen ikke bare støtter Arbeiderpartiet og SV, men også Rødt.
De to ble ikke enige. Fagforbundet sentralt har støttet Ap, SV og Senterpartiet de siste årene. Heller ikke i år ser det ut til at Rødt vil få noe økonomiske bidrag fra Fagforbundet.
• Disse får valgkampstøtte fra Fagforbundet
Oppfordrer til støtte
– Vi støtter de partiene som er enige med oss, sier den ferske lederen i Fagforbundet Tromsø. Han oppfordrer Fagforbundet sentralt til å gjøre det samme.
• Innlegg: Hvorfor er Rødt glemt?
Tidlig støtte til Sp
Fagforbundet Tromsø var i 1997 den første fagforeninga som støttet Sp. Det var lenge før det rødgrønne samarbeidet sentralt, og før fagbevegelsen for øvrig støttet dette sentrumspartiet. Derfor kom saken i riksmedia, og nyheten vakte sterke reaksjoner i arbeiderbevegelsen. Nå er det uaktuelt for fagbevegelsen i Tromsø å støtte partiet etter en eksklusjon og påfølgende masseutmeldelser i 2015.
• I Tromsø utgjør de unge halve styret
– Ap må presses
Siden 2011 har Fagforbundet i Tromsø også støttet Rødt. Erik Jørgensen er ikke i tvil om at det har vært riktig. Han tror SV og Rødt trengs for å presse Ap mot venstre.
– Uten SV og Rødt hadde vi ikke fått et knallrødt styre i byen etter forrige kommunevalg, sier han.
Jørgensen sier Ap ikke er i front i spørsmål som er helt avgjørende for Fagforbundet og dets medlemmer, som blant annet privatisering av velferdstjenester.
– Ett eksempel er Veireno-saken. Rødt var det eneste partiet som tok til orde for at Oslo kommune skulle ta tilbake renovasjonen. Helt til selskapet gikk konkurs, og Ap, SV og Miljøpartiet ikke lenger hadde noe valg.
Venstresida rydda opp
Da høyrepartiene tapte valget i Tromsø i 2013, hadde de klar en plan for å privatisere en rekke tjenester. Det siste de gjorde mens de ennå regjerte i byen, men etter å ha tapt valget, var å underskrive en kontrakt med ISS Facility om at selskapet skulle overta en firedel av renholdet i kommunen. Og noe av det første det røde flertallet gjorde da de overtok, var å kansellere avtalen.
– Det kostet kommunen 1,4 millioner, nesten like mye som enkelte av de 58 renholderne ellers ville ha tapt i lønn og pensjon, forteller Erik Jørgensen.
For ham er den seieren et eksempel på hvor viktig det er at fagbevegelsen engasjerer seg i partipolitiske valg og støtter de partiene som hører på fagbevegelsen.
FLYTTE: Anne-Lise Vang er ein av 100 som bur i Trikkebyen i Bergen. Ei rettssak kan føre til at alle må flytte får heimane sine.
Eivind Senneset
Frøydis Falch Urbye
VIL HA FLERE FOLK: Barne- og ungdomsarbeider Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.
Lars Magne Hovtun/OBRE
Andreas Roksvåg
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen