JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Selvfølgelig støtter vi Rødt

Tromsø utfordrer ledelsen i Fagforbundet

UTFORDRER fAGFORBUNDET: – I spørsmål om privatisering står SV og Rødt nærmere oss i Fagforbundet enn Ap gjør, mener Erik Jørgensen.

UTFORDRER fAGFORBUNDET: – I spørsmål om privatisering står SV og Rødt nærmere oss i Fagforbundet enn Ap gjør, mener Erik Jørgensen.

Ingun A. Mæhlum

Fagforbundet i Tromsø gir valgkampstøtte til Ap, SV og Rødt. – De to småpartiene trengs for å presse Ap mot venstre, mener Erik Jørgensen, leder i Fagforbundet Tromsø.

2017032112300120230821171436

karin.svendsen@fagbladet.no

Erik Jørgensen hadde ikke sittet lenge som leder i Fagforbundet Tromsø før han kontaktet Mette Nord (leder i Fagforbundet) for å diskutere partistøtte. For ham og resten av styret i Tromsø er det en selvfølge at fagbevegelsen ikke bare støtter Arbeiderpartiet og SV, men også Rødt.

De to ble ikke enige. Fagforbundet sentralt har støttet Ap, SV og Senterpartiet de siste årene. Heller ikke i år ser det ut til at Rødt vil få noe økonomiske bidrag fra Fagforbundet.

Disse får valgkampstøtte fra Fagforbundet

Oppfordrer til støtte

– Vi støtter de partiene som er enige med oss, sier den ferske lederen i Fagforbundet Tromsø. Han oppfordrer Fagforbundet sentralt til å gjøre det samme.

Innlegg: Hvorfor er Rødt glemt?

Tidlig støtte til Sp

Fagforbundet Tromsø var i 1997 den første fagforeninga som støttet Sp. Det var lenge før det rødgrønne samarbeidet sentralt, og før fagbevegelsen for øvrig støttet dette sentrumspartiet. Derfor kom saken i riksmedia, og nyheten vakte sterke reaksjoner i arbeiderbevegelsen. Nå er det uaktuelt for fagbevegelsen i Tromsø å støtte partiet etter en eksklusjon og påfølgende masseutmeldelser i 2015.

I Tromsø utgjør de unge halve styret

– Ap må presses

Siden 2011 har Fagforbundet i Tromsø også støttet Rødt. Erik Jørgensen er ikke i tvil om at det har vært riktig. Han tror SV og Rødt trengs for å presse Ap mot venstre.

– Uten SV og Rødt hadde vi ikke fått et knallrødt styre i byen etter forrige kommunevalg, sier han.

Jørgensen sier Ap ikke er i front i spørsmål som er helt avgjørende for Fagforbundet og dets medlemmer, som blant annet privatisering av velferdstjenester.

– Ett eksempel er Veireno-saken. Rødt var det eneste partiet som tok til orde for at Oslo kommune skulle ta tilbake renovasjonen. Helt til selskapet gikk konkurs, og Ap, SV og Miljøpartiet ikke lenger hadde noe valg.

Venstresida rydda opp

Da høyrepartiene tapte valget i Tromsø i 2013, hadde de klar en plan for å privatisere en rekke tjenester. Det siste de gjorde mens de ennå regjerte i byen, men etter å ha tapt valget, var å underskrive en kontrakt med ISS Facility om at selskapet skulle overta en firedel av renholdet i kommunen. Og noe av det første det røde flertallet gjorde da de overtok, var å kansellere avtalen.

– Det kostet kommunen 1,4 millioner, nesten like mye som enkelte av de 58 renholderne ellers ville ha tapt i lønn og pensjon, forteller Erik Jørgensen.

For ham er den seieren et eksempel på hvor viktig det er at fagbevegelsen engasjerer seg i partipolitiske valg og støtter de partiene som hører på fagbevegelsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy