JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kongress 2017

Roger Haga Heimli kan bli nestleder i LO:

Tror LO vil komme med en mer direkte EØS-bestilling til regjeringen

VIKTIG: – Jeg tror EØS fremdeles vil være et heftig tema i og med at valget i Frankrike gikk som det gikk.

VIKTIG: – Jeg tror EØS fremdeles vil være et heftig tema i og med at valget i Frankrike gikk som det gikk.

Nestlederkandidat Roger Haga Heimli tror LO-kongressen vil skjerpe tonen og kreve at myndighetene sier nei til skadelige EU-direktiver.

2017050915360520230821171436

katrine.geard@fagbladet.no

– Jeg tror EØS fremdeles vil være et heftig tema i og med at valget i Frankrike gikk som det gikk. Så tror jeg egen organisasjon vil bli mye debattert, og at seks-timers dagen blir et tema, svarer Roger Haga Heimli på spørsmål om hvilke av de kontroversielle sakene han tror det vil ble mest strid om på LO-kongressen.

Se videointerju med Roger Haga Heimli under:

Her er Fagforbundets nestlederkandidat til LO

Lang erfaring

Bergenseren, som er utdannet rørlegger, ble i april lansert som Fagforbundets kandidat til nestledervervet i LO. Han har vært leder i Fagforbundet Hordaland siden 2003, sittet i landsstyret i Fagforbundet siden 2005, og er medlem i arbeidsutvalget. Det er nettopp de kontroversielle sakene han har hatt som arbeidsfelt, og fokusert på i forberedelsene til kongressen. - Og hvis du skal spå litt hvordan det vil gå?

– I forhold til EØS så tror jeg at det kommer til å komme en eller annen form for oppstramming i holdningen til LO.

– Hva legger du i oppstramming?

– Et tydeligere budskap om hvor vi vil. Nå har jo LO-programmet sagt hva vi mener skal gjelde, men så har flere regjeringer ikke klart å gjøre noe med det. Så en mer direkte bestilling til regjeringen tror jeg nok vil komme.

Ikke flertall mot EØS

– Men ikke noe vedtak om utmelding av EØS?

– Jeg tror ikke det blir flertall på kongressen for å si opp EØS-avtalen, sier Heimli. I såfall er det i tråd med hans eget syn.

– Vi har et handlingsrom som vi er nødt til å benytte oss av før vi diskuterer det.

Fagforbundets Roger Haga Heimli ikke lenger trygg på å bli nestleder i LO

Mangler politisk debatt

– Men hva er egentlig dette handlingsrommet?

– Handlingsrommet er veldig enkelt. Norge er best i klassen når det gjelder å implementere EU-direktivene, uten politisk debatt. Andre land har mye større politisk debatt rundt direktivene som kommer, påpeker Heimli, som legger til:

– Noen påstår det er en teoretisk mulighet, men vi trenger ikke vedta dem med en gang eller uten debatt. Vi kan og si at dette er skadelig for norsk arbeidsliv, dette er skadelig for norsk samfunn, og så får vi heller være littegranne vanskelige. Det går an å si nei og prøve ut hvor langt Brussel er villig til å gå hvis vi sier nei til direktiver.

Går hardt ut mot spekulasjoner rundt LO-nestleder

Var i tenkeboksen

Heimli (49) har kone og en sønn på 16 år hjemme i Bergen, og har allerede vært ukependler i tre og et halvt år mens han har sittet i ledelsen i Fagforbundet.

– Var det sånn at du først sa nei til å stille som kandidat, og så ombestemte deg, og hva var grunnen til det i såfall?

– Nei, jeg sa ikke nei. Når du blir spurt må du alltid i tenkeboksen. Så er det nå engang sånn at det du har er det du trives med. Og så må du ha litt prosess med deg sjøl i forhold til å skifte over. Så jeg sa ikke nei, men jeg sa jeg måtte tenke meg om.

– Hvor lenge tenkte du deg om?

– Det gikk vel et par, tre uker fra jeg fikk signal om at jeg var en av kandidatene til jeg hadde bestemt meg.

Er dette den nye lederkabalen i LO?

Uviss lederkabal

Mange har regnet med at Heimli skal bli 1.nestleder. Men Handel og Kontor mener en kvinne bør ha det vervet, i en organisasjon der over halvparten av medlemmene er kvinner. Deres kandidat er Peggy Hessen Følsvik, som har sittet i LOs ledelse siden 2013.

– Hva er forskjellen på å være 1. og 2. nestleder?

– Nå er det 1. og 2. nestleder, men vi har jo hatt kongresser der det har sittet to likestilte nestledere. Jeg kan ikke akkurat si hva som har vært vurderingene i det enkelte tilfelle, men det har vel mest sannsynlig litt med arbeidsfordelingen å gjøre, hvem som skal gjøre hvilke oppgaver.

– Blir du innstilt som 1. eller 2.nestleder?

– Fagforbundet har fremmet meg som nestleder, så får valgkomiteen på kongressen avgjøre resten.

– Uproblematisk at det mest kvinnedominerte forbundet sender en mann til LO-ledelsen

Ivrig fotograf

Den kommende LO-lederen Hans-Christian Gabrielsen er en hardtslående trommis i et Frank Zappa-coverband. Spiller også Heimli i band på fritida?

– Nei, det gjør jeg ikke. Jeg har prøvd å øve på gitar, men det blir lite øving. Det jeg bruker fritiden min på er fotografering. Jeg har kjøpt fotoapparat, og har det gøy.

Mest mennesker

– Går det i natur eller mennesker?

– Helst mennesker. Profil- og situasjonsbilder.

– Du skulle vært fotograf her på LO-kongressen du da?

– Kamera kommer i morgen, lover Heimli med et smil.

Interessen har han hatt lenge, men det er det å prioritere og gjøre noe med det.

– Jeg har begynt mer og mer å ha kamera med meg hele tiden og ser etter motiver. Så følger jeg alltid med på hva fotografene gjør når jeg blir tatt bilde av. Sånn lærer jeg litt hver gang.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy