Nanna Aanes Wolden
per.flakstad@fagbladet.no
Årets trygdeoppgjør starter tirsdag 1. september.
– Vi registrerer at lønnsoppgjøret i frontfaget gir økt kjøpekraft. Nå forventer vi at regjeringen tar grep som ivaretar kjøpekraftsutviklingen også til pensjonistene, sier forbundsleder i Pensjonistforbundet, Jan Davidsen.
• Ap ønsket å endre trygdeoppgjørene slik at pensjonistene ikke skulle miste kjøpekraft
Minus 0,75 prosent gir redusert kjøpekraft
I pensjonsforliket på Stortinget i 2011 ble det bestemt at pensjonene skulle økes med et gjennomsnitt av lønnsøkningen for de yrkesaktive minus 0,75 prosent.
I årets oppgjør vil denne modellen, litt forenklet, gi pensjonistene 1,7 prosent, som er resultatet i industrioppgjøret, minus 0,75 prosent. Altså en økning på 0,95 prosent.
Med en forventet prisvekst på 1,4 prosent, ifølge teknisk beregningsutvalg, vil dette resultatet gi redusert kjøpekraft for pensjonistene.
Trygdeoppgjøret berører 1,3 millioner mennesker
Trygdeoppgjøret berører nær en million alderspensjonister og rundt 300.000 uførepensjonister. I de fire årene fra 2015 til og med 2018 har pensjonene økt mindre enn prisveksten, og pensjonistene har dermed tapt kjøpekraft hvert år i denne perioden. I 2019 økte pensjonene med 0,2 prosent mer enn prisveksten, altså en liten bedring, men for lite til å ta igjen nedgangen fra de fire foregående årene.
• Pensjonistforbundet vil ha en hånd på pensjonsrattet
Tirsdag i neste uke overleverer Pensjonistforbundet kravene til arbeids- og sosialministeren, på vegne av 259.000 medlemmer i SAKO – samarbeidskomiteen for offentlige pensjonister, andre landsdekkende pensjonistorganisasjoner og Pensjonistforbundet.
Onsdag er det drøftinger før resultatet blir kunngjort. I år skjer trygdedrøftingene digitalt.
LURVETE: Slik ser det ut når lurv har dekket den opprinnelige tareskogen. Sveip til høyre >> for å sammenligne med frisk tareskog.
Janne Gitmark / NIVA
Kathrine Geard
VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.
Bjørn A. Grimstad
INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.
Øystein Windstad
STERK OPPLEVELSE: Frisørene Nina Birgitte Halle, Kristina Hagheim Kristensen og Ivar Andreas Høgset hadde aldri forestilt seg en slik reaksjon på at de organiserte seg.
Werner Juvik
SUPERVIKTIG: En renholder går mange tusen skritt hver dag, ofte på betong, men sko tilpasset jobben må de fleste sørge for selv.
Werner Juvik