Nanna Aanes Wolden
per.flakstad@fagbladet.no
Årets trygdeoppgjør starter tirsdag 1. september.
– Vi registrerer at lønnsoppgjøret i frontfaget gir økt kjøpekraft. Nå forventer vi at regjeringen tar grep som ivaretar kjøpekraftsutviklingen også til pensjonistene, sier forbundsleder i Pensjonistforbundet, Jan Davidsen.
• Ap ønsket å endre trygdeoppgjørene slik at pensjonistene ikke skulle miste kjøpekraft
Minus 0,75 prosent gir redusert kjøpekraft
I pensjonsforliket på Stortinget i 2011 ble det bestemt at pensjonene skulle økes med et gjennomsnitt av lønnsøkningen for de yrkesaktive minus 0,75 prosent.
I årets oppgjør vil denne modellen, litt forenklet, gi pensjonistene 1,7 prosent, som er resultatet i industrioppgjøret, minus 0,75 prosent. Altså en økning på 0,95 prosent.
Med en forventet prisvekst på 1,4 prosent, ifølge teknisk beregningsutvalg, vil dette resultatet gi redusert kjøpekraft for pensjonistene.
Trygdeoppgjøret berører 1,3 millioner mennesker
Trygdeoppgjøret berører nær en million alderspensjonister og rundt 300.000 uførepensjonister. I de fire årene fra 2015 til og med 2018 har pensjonene økt mindre enn prisveksten, og pensjonistene har dermed tapt kjøpekraft hvert år i denne perioden. I 2019 økte pensjonene med 0,2 prosent mer enn prisveksten, altså en liten bedring, men for lite til å ta igjen nedgangen fra de fire foregående årene.
• Pensjonistforbundet vil ha en hånd på pensjonsrattet
Tirsdag i neste uke overleverer Pensjonistforbundet kravene til arbeids- og sosialministeren, på vegne av 259.000 medlemmer i SAKO – samarbeidskomiteen for offentlige pensjonister, andre landsdekkende pensjonistorganisasjoner og Pensjonistforbundet.
Onsdag er det drøftinger før resultatet blir kunngjort. I år skjer trygdedrøftingene digitalt.
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen
– Jeg trodde at matbudsjettet da ville gå ned, men nei, sier Hege Hansen.
Ole Martin Wold
Anita Arntzen
MINISTERBESØK: Ingvild Kjerkol besøkte Emma Straub på St. Olavs hospital i forkant av sykehustalen. Fagforbundet krever flere lærlinger som Emma i norske sykehus.
John Olav Berdahl
KREV HANDLING: Janne Håkonsen jobbar som sosialkonsulent i Nav Sagene og er tillitsvalgt i Fagforbundet. Ho er uroa over fleire månaders ventetid på AAP-søknadar og den store prisauka.
Øystein Windstad