Trysil kommune hadde rett til å utlyse deltidsstillinger

Erlend Angelo

Fagforbundet mente Trysil kommune brøt hovedtariffavtalen da den lyste ut ni deltidsstillinger. Arbeidsretten er ikke enig og frifant kommunen.

2016122114111220161222092130

per.flakstad@fagbladet.no

Selv om Hovedtariffavtalen har en bestemmelse som sier at det som hovedregel skal tilsettes i full stilling, mener en enstemmig arbeidsrett at Trysil kommune hadde tariffmessig adgang til å bruke arbeidsgivers styringsrett til å utlyse deltidsstillinger, etter å ha vurdert behovet i forhold til å få bemanningsplanen til å gå opp, og etter å ha drøftet utlysningen med de ansattes tillitsvalgte.

Les også: Fagforbundet og LO saksøkte kommune som lyste ut deltidsstillinger

Saklig for forsvarlig

Etter Arbeidsrettens syn foretok kommunen en saklig og forsvarlig vurdering da den kom til at det var nødvendig å utlyse stillinger og ansette folk i deltidsstillinger, og at den derfor ikke har brutt sine tariffmessige forpliktelser.

Trysil og Kommunenes interesseorganisasjon KS fikk gjennomslag for sin forståelse av heltidsbestemmelsen i hovedtariffavtalen om at plikten for arbeidsgiver begrenser seg til å vurdere om det kan tilsettes i heltid, og at det foreligger en plikt til å drøfte når arbeidsgiver mener at det skal tilsettes i deltid. Og videre at det ligger innenfor arbeidsgivers styringsrett å bestemme om til tross for en heltidsintensjon likevel må tilsettes i deltid på grunn av turnusplanlegging eller ressurssituasjonen for øvrig.

Forbundsadvokat Kjetil Edvardsen.

Forbundsadvokat Kjetil Edvardsen.

Per Flakstad

Skuffet

Forbundsadvokat Kjetil Edvardsen, som prosederte saken for Fagforbundet og LO, er skuffet over dommen.

– Trysil og Kommunenes interesseorganisasjon KS, har vunnet fram med at heltidsformuleringen er en intensjonsbestemmelse, og at plikten til å utlyse og ansette i hele stillinger er redusert til en vurderingsplikt.

– Dommen er enstemmig, og vi kan ikke annet enn å ta den til etterretning. Men det er skuffende å lese at det vi trodde var en materielt viktig tariffbestemmelse i realiteten ikke har noen nevneverdig verdi, sier han.

– Det er også interessant å merke seg at loven på dette punktet ser ut til å gi arbeidstakere et bedre rettsvern enn hovedtariffavtalen, til tross for at det var tariffavtalen som ble brukt som mal for lovbestemmelsen, legger han til.

– Dommen kunne ha gitt oss et nytt redskap i verktøykassa for mer heltidskultur, men nå er vi der vi var før saken startet. Slik sett representerer den heller ikke noe tilbakeslag for heltidsarbeidet, understreker han.

Forbundsleder Mette Nord

Forbundsleder Mette Nord

Fagforbundet

Må vurdere mer forpliktende avtale

Forbundsleder Mette Nord er også skuffet over dommen: – Vi trenger gode redskaper i arbeidet for å bygge heltidskultur. Når det viser seg at heltidsformuleringen i hovedtariffavtalen ikke kan brukes etter intensjonen, må vi vurdere hvordan vi kan gjøre den mer forpliktende når avtalen skal revideres i neste hovedoppgjør i 2018, sier hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy