JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oljeboring i Lofoten:

Tuller du med fiskerne nordpå, så blir vi alle fiskere

En kamp mellom næringer, natur og penger

Lofoten, Lofotkraft, Svolvær -traktene NordNorskRoadTrip

Lofoten, Lofotkraft, Svolvær -traktene NordNorskRoadTrip

Leif Martin Kirknes

– Dette er en kamp mellom to av våre viktigste næringer, mener Bente Aasjord som leder Fagforbundets nordområdekontor.

2017010612111020230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

Selv om sentrale LO-ledere ønsker å holde en lav profil i debatten om konsekvensutredning av oljeboring, finslipes nå argumentene i alle forbund.

Fagforbundet arrangerte nylig et seminar der målet var å klargjøre argumentasjonen i oljedebatten.

Konflikten mellom olje og fisk: Dette er debatten som kan splitte LO

– Det er ikke plass til alle. Spørsmålet er hvem som skal ut, sier Bente Aasjord. Sårbare områder er mer enn sokkelen utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, men det er dette fiskerike naturområdet som står i sentrum for debatten og kampen for å frede eller å åpne for oljeutvinning.

Krangel om oljeboring i Lofoten kan sprenge LO

Voksende motstand

– Oljeutvinning anslås å innbringe 500 milliarder kroner, men det er ikke mer enn eksportverdien av norsk sjømat i fem, seks år – og den har vi i tusenvis av år til, om den forvaltes riktig, sier Aasjord.

Hun forklarer den voksende motstanden blant folk i nord med næringskonflikten som blir stadig tydeligere.

– Det er betent. Og da er det slik i nord, at tuller du med fiskerne, så tuller du med oss alle. Fiske er ikke bare en fornybar og verdifull ressurs, men står også veldig sterkt i nordnorsk kultur og identitet, påpeker hun.

Aasjord viser til oljevirksomheten som landsdelen allerede kjenner.

– Folk er skuffa over manglende ringvirkninger lokalt og vi frykter at Nord-Norge skal bli hengende etter i oljealder mens resten av landet omstilles. Folk ser at det går knakende godt i nord, og det er fordi vi lykkelig aldri har fått noen oljevirksomhet, poengterer hun.

Har kunnskap på alle plan

Leder av Naturvernforbundet, Silje Lundberg, avviser at det er behov for mer kunnskap for å avgjøre framtiden til uåpna og sårbare oljeområder.

– Alle tilfeller av konsekvensutredninger har gitt oljeindustrien nytt areal. Det er ikke ny kunnskap som er formålet. Vi har allerede mer enn 90 rapporter og utredninger for området. Det er få områder vi vet mer om enn Nordland 7 og Troms 2, påpekte hun.

– Komplett absurd

Generalsekretær i WWF (World Wild Life Found), Nina Jensen, er bekymret.

– At vi i det hele tatt bruker tid på å diskutere oljeutvinning i dette området er komplett absurd, beskriver hun, og nevner noen problemer utover at det er arnested for 70 prosent av fisken i Nord-Atlanteren:

– Lundefuglen er truet globalt av utryddelse, og har hatt en betydelig nedgang og på denne sokkelen er verdens største dypvannskorallrev. Hvorfor risikere alt dette når vi vet at store deler av oljeressursene uansett må ligge i bakken? spør hun.

– Fire femtedeler må ligge

Bård Lahn fra Cicero presenterte konsekvensene for oljeutvinning dersom klimamålene skal nås.

– Oljefelter som allerede er i produksjon, står i dag for 900 milliarder tonn CO2, langt mer enn vi kan tillate oss å bruke dersom vi skal nå togradersmålet. Minimum fire femtedeler av all utnyttbar olje må bli liggende for å holde karbonbudsjettet, opplyste han.

Det er ikke plass til alle. Spørsmålet er hvem som skal ut.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy