Nav forskyver uføretidspunktet for personer som innvilges uføretrygd. Mange kan dermed ha fått utbetalt flere tusen kroner mindre. (Illustrasjonsfoto)
Emmie Olivia Kristiansen
Det skriver VG.
Har man rett på Arbeidsavklaringspenger (AAP) og det vedtas at man har rett på uføretrygd, er Navs praksis å skyve uføretidspunktet til neste måned, uten å regne ut hvor mye man eventuelt kunne fått i mellomperioden.
Det skjer selv om Sivilombudsmannen slo fast i juni 2019 at dette ikke har hjemmel i loven, etter å ha gått igjennom praksisen.
Ifølge loven har man rett på uføretrygd fra det tidspunktet det blir vedtatt.
Mandag er et forslag til lovendring om virkningstidspunktet for uføretrygd oppe til behandling på Stortinget.
Mens de har jobbet med lovendringen, har Nav fortsatt å praktisere som før. De mener dagens praksis er i tråd med loven, og at lovendringen bare er en klargjøring.
Hovedargumentet for praksisen er at det er veldig ressurskrevende og upraktisk å gjøre det annerledes.
Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier at regjeringen mener dagens praksis samsvarer med loven.
– Men siden det er reist tvil om hjemmelsgrunnlaget, vil vi sørge for at loven gjøres tydeligere, sier han.
TROR PÅ NESTE GENERASJON: Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell. - Det nytter ikke å endre de som allerede er der ute. Vi må gripe fatt i de som er under utdanning og sørge for at de får den kompetansen som trengs.
Anita Arntzen
ETTERLYSER OPPKLARING: Tydeligere retningslinjer ville vært bra både for ansatte og brukere ved sykehjem, mener professor i sykepleie Siren Eriksen.
Martin Lundsvoll / Aldring og helse
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Helse- og sosialtjenester, samt undervisning, sto for drøye 55 prosent av nedgangen i antall jobber.
Frøydis Falch Urbye
NÆRHET: Fysisk berøring er viktig også for personer med demens, men kan misforstås.
Colourbox