Ungdomsbonanza i debatten om Fagforbundets egen organisasjon
Både Tarjei Leistad selv og blant andre nyvalgt nestleder Helene Harsvik Skeibrok er et resultat av satsingen på ungdomsorganisering.
Per Flakstad
Ungdommene i Fagforbundet vil ikke finne seg i at deres egne har lavere godtgjøring enn ledere i seksjonen og opplæringsansvarlige.
per.flakstad@fagbladet.no
Under debatten om Fagforbundets egen organisasjon onsdag kveld fikk blant andre Tarjei Leistad temperaturen til å stige når han entusiastisk kalte den for en ungdomsbonza av gode innlegg.
Lik lønn for likt arbeid
Da hadde flere unge tillitsvalgte vært oppe på talerstolen for å støtte forslaget om at godtgjørelse for lederne av de regionale ungdomsutvalgene bør være på samme nivå som for ledere av yrkesseksjonene og opplæringsansvarlige.
Landsstyret har innstilt på at forslaget skal avvises.
– Betyr lavere godtgjørelse at ungdomstillitsvalgte gjør mindre enn seksjonsledere? spurte Vebjørn Stigen retorisk.
– Nei, svarte han selv.
– Dette handler om likestilling og likt lønn for likt arbeid, konkluderte han.
Trine Reiten fulgte opp med å si at slik forskjellsbehandling av tillitsvalgte ikke er greit. Og det er enda mindre greit når det går ut over ungdom.
– Vi er ikke en egen organisasjon, vi er et ledd i Fagforbundet – et ledd i et helt lag, sa Isabell Jeanette Johansen Myrli.
– Vi skal ikke bare ta over skuta i framtida, men også bygge den større og sterkere. For å bli i stand til det må vi slippe til og bli hørt, sa hun.
Bonanza av gode innlegg
Det var da Tarjei Leistad gikk på talerstolen og roste det han kalte en bonanza av gode ungdomsinnlegg. Både han selv og blant andre nyvalgt nestleder Helene Harsvik Skeibrok er et resultat av Fagrorbundets satsingen på ungdomsorganisering.
– Det er dagens unge som skal gi oss tariffmakt om 10, 20 og 30 år. Da må vi ta vare på den organiseringen som vi fikk på plass da Fagforbundet ble etablert i 2003. Ungdommen må ikke bli en stat i staten, men som en viktig del av forbundets styrende organer. Da får de den opplæringen og den erfaringen som gjør dem skikket til å ta oss inn i framtida, sa han.
Også forbundets godt voksne støttet ungdommen: – At forbundet ikke verdsetter ungdomstillitvalgte på lik linje som seksjonsleder og opplæringsansvarlige er umusikalsk og noe vi ikke kan være bekjent av, sa Arvid Fosse.
– Har tatt opp dette i lang tid
– Jeg har tatt opp dette med godtgjøring i forbundsstyret i lang tid. Jeg er veldig fornøyd med at flere engasjerer seg og kjører denne saken fra talerstolen på landsmøtet, sa tidligere leder i Fagforbundet Ung, Victoria De Oliveira til Fagbladet etter debatten. Her sitter hun sammen med nyvalgt leder Jeanette Lea Romslo.
Per Flakstad
Avgått leder av forbundets ungdomsutvalg sentralt, Victoria De Oliveira, var veldig fornøyd med debatten.
– Jeg har tatt opp dette i forbundsstyret i lang tid. Jeg er veldig fornøyd med at flere engasjerer seg og kjører denne saken fra talerstolen på landsmøtet, sa hun til Fagbladet etter debatten.
Ikke alle var enig
Men alle var ikke enig: Elin Severinsen minnet landsmøtet om at arbeidslivet har ansiennitet, og at mange av forbundets tillitsvalgte som sitter som seksjonsledere har gjort en innsats i mange år.
– For meg blir det helt feil at en ungdomstillitsvalgt skal komme rett inn som helt fersk og ha samme godtgjørelse, sa hun.
Også Svend Morten Voldsrud fra forbundets arbeidsutvalg advarte mot at landsmøtet gjorde et vedtak om godtgjøring til forbundets tillitsvalgte.
– Forbundsstyret har bedt om et framlegg om tillitsvalgtes godtgjøring innen 1. mars neste år. Der vil dette bli grundig behandlet, og derfor vil jeg fraråde landsmøtet å gjøre et vedtak nå, sa han.