Unngikk streik i de private barnehagene

Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

Sissel M. Rasmussen

Det blir ingen streik i de private barnehagene, etter at partene litt før midnatt i går ble enige om en pensjonsløsning.

2016083007094120160831100210

per.flakstad@fagbladet.no

I tillegg til en pensjonsløsning, betyr også oppgjøret at de ansatte i private barnehager som er medlem i Private Barnehagers andsforbund (PBL) får en lønnsøkning på linje med rammen i kommuneoppgjøret. Det betyr at de vil få et generelt tillegg på minst 6000 kroner i året.

Ansatte i fagarbeiderstillinger eller i stillinger med krav om høyskoleutdanning, og styrere med godkjent utdanning som gir 60 studiepoeng (20 vekttall) eller fagskole med minst ett års varighet, har også gått opp 16.000 kroner i tillegg til minstelønn.

– Dette er et godt økonomisk resultat for medlemmene og sammenliknbart med resultatet for de ansatte i de offentlig eide barnehagene, sier Mette Henriksen Aas som var Fagforbundets forhandlingsleder.

Les hele protokollen her:

Pensjonsløsning

Hun er også glad for at partene klarte å bli enige om en pensjonsløsning, slik at det ikke ble noen streik.

– Med tanke på hvor langt partene sto fra hverandre, er vi godt fornøyd med pensjonsløsningen, sier Henriksen Aas.

Løsningen partene er enige om innebærer at alle nyansatte i PBL-barnehager etter 20. september skal knyttes til dagens ytelsesordning, det vil si en ordning som er sammenliknbarn med den som de ansatte i offentlige barnehager har.

I påvente av en varig pensjonsordning, har ca. 1700 ansatte en midlertidig innskuddspensjon. PBL ønsket å videreføre denne. Partene er nå enige om at den skal tidsbegrenses til 1. mai 2018. Hvis partene innen den tid ikke er blitt enige om en varig ordning, vil alle med midlertidig ordning bli overført til ytelsespensjonsordningen.

Senest når det er kjent hvilken tjenestepensjonsordning som blir resultatet for de ansatte i stat og kommuner, skal partene forhandle ny pensjonsordning for de ansatte i private barnehager.

– Resultat som barnehagene kan leve med

– Vi er glade for at vi unngår en arbeidskamp med streik som ville skapt stor uro i sektoren og som ville rammet mange uskyldige småbarnsfamilier. Det har vært et vanskelig oppgjør, men vi kom til slutt frem til et resultat som barnehagene kan leve med, sier administrerende direktør Arild M. Olsen i PBL.

– Vi gikk til årets forhandlinger med et mål om å få på plass en helt ny pensjonsordning. Det lot seg dessverre ikke gjøre. Nå håper vi det blir god fremdrift i det viktige arbeidet med å etablere fremtidig pensjonsløsning i offentlig sektor, slik at også vi kan få på plass løsninger for fremtiden før 1. mai 2018.

Ut på uravstemning

På arbeidstakersiden har Fagforbundet forhandlet sammen med Utdanningsforbundet og Delta. Oppgjøret gjelder 1760 private barnehager, og Fagforbundet organiserer rundt 8400 av de ansatte.

Resultatet skal nå ut på uravstemning blant medlemmene, og fristen for å si hva de mener er 20. september.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy