JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uravstemning i lønnsoppgjør: Slik påvirker du din egen lønn

Du kan påvirke din egen lønn ved å avgi stemme i uravstemning.

Du kan påvirke din egen lønn ved å avgi stemme i uravstemning.

Norges bank

Uravstemningen i kommuneoppgjøret er i mål. Likevel er et stort mindretall både misfornøyd og stemte nei. Hva foregår egentlig i en uravstemning?

2020102111174220201021141331

idun.teeuwen@fagbladet.no

Hva er en uravstemning?

Du bestemmer selv om du synes lønnsoppgjøret er opp til standarden. Dette gjør du gjennom det som kalles uravstemning. Når Fagforbundet har ferdigforhandlet tariffavtalen din, kan du stemme ja eller nei til forhandlingsresultatet.

Hvem kan stemme i uravstemningen?

Det er bare de som er omfattet av den aktuelle tariffavtalen som har stemmerett, står det på Fagforbundets egne sider. Dette betyr at det er yrkesaktive medlemmer i fylkeskommunene og kommunene som skal stemme i lønnsoppgjøret i kommunesektoren (KS). Oslo er her et unntak, ettersom de har et eget tariffområde med egen uravstemning. Pensjonister kan ikke stemme, heller ikke studenter og lærlinger.

Fagforbundet har 70 forskjellige tariffavtaler for de ulike avtaleområdene. Dette er for eksempel kommunene, private barnehager, sykehus og frisører. Disse tariffavtalene forhandles annethvert år, hvor bestemmelser som lønn, sosiale ordninger som permisjon, pensjon, ferie og hos noen avtaler forsikringer, blir forhandlet. Dette er det som kalles hovedoppgjør og da forhandles hele avtalen.

Slik stemmer du

Uravstemningen er elektronisk, og hvert stemmeberettiget medlem får en SMS med lenke til mer informasjon om oppgjøret og en kode som gir mulighet til å svare ja eller nei. Dersom du ikke har fått informasjonen du trenger for å avgi din stemme, oppfordrer Fagforbundet at medlemmer logger seg inn på fagforbundet.no for å sjekke om det står feil i dine personopplysninger.

Dette skjer når du stemmer ja

Hvis flertallet stemmer ja, er avtalen og forhandlingenes resultat godkjent. Da er lønnsoppgjøret over.

Flertallet sa ja til lønnsoppgjøret i kommunene

Dette skjer når du stemmer nei

Hvis flertallet stemmer nei, er forbundet i en konfliktsituasjon, og dersom partene ikke lykkes med å bli enige, brytes forhandlingene, og oppgjøret går til mekling hos riksmekleren.

Dersom heller ikke riksmekleren lykkes i å få enighet mellom partene, er Fagforbundet i streik i det aktuelle tariffområdet. Lykkes streiken, blir det nye resultatet stemt over i en ny uravstemning.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy