Uruguay brøt ut av handelsforhandlingene

Uruguay-duo advarer norske politikere mot TISA

32
Fernando Gambera, internasjonal sekretær i Uruguays største fagforening PIT-CNT og parlamentariker Roberto Chiazzaro fra Sosialistpartiet advarer mot TiSA-avtalen.

32 Fernando Gambera, internasjonal sekretær i Uruguays største fagforening PIT-CNT og parlamentariker Roberto Chiazzaro fra Sosialistpartiet advarer mot TiSA-avtalen.

Jan-Erik Østlie

Norske politikere bør spørre seg selv om de vil vedta noe som de selv ikke har vært med og påvirket. For når dette er vedtatt, er det for sent, sier parlamentariker Roberto Chiazzaro fra Uruguay.

2016020809000020160209120246

nina.hanssen@lomedia.no

– Derfor skal du kjempe mot handelsavtalene

Fernando Gambera, internasjonal sekretær i Uruguays største fagforening PIT-CNT og parlamentariker Roberto Chiazzaro fra Sosialistpartiet har vært i Norge for å fortelle hvorfor Uruguay brøt ut av TISA-forhandlingene.

– Det er altfor mye hemmelighold. De store globale selskapene legger føringene, og det er udemokratisk. Dette er vårt hovedbudskap til norske politikere og fagforeningsfeller, sier duoen nærmest unisont da vi møter dem i Fagforbundets lokaler.

• Følg oss på Facebook

Dagen før har de to deltatt på en stor konferanse om de pågående forhandlingene om en internasjonal tjenesteavtale (TISA) i Oslo.

Målet med dette er å lande en avtale som liberaliserer handelen med tjenester på tvers av landegrensene «Trade in Services Agreement», populært kalt TISA.

– Vi jobber veldig tett sammen i et regionalt nettverk i latin-amerika og er veldig glad for at Handelskampanjen inviterte oss hit for å fortelle om vår erfaring.

– For meg handler det om at dette er et angrep på vanlige arbeidstakere og jeg mener ILO mister politisk kraft. Jeg håper at flere reagerer, sier Fernando Gambera fra PT-CNT i det søramerikanske landet.

Hør podcastene om verdenshandel her.

Ifølge Roberto Chiazzaro, parlamentsmedlem fra sosialistpartiet i Uruguay, var det de faglige tillitsvalgte som informerte parlamentsmedlemmene om hemmeligholdet og mulige konsekvensene av en TISA-avtale.

Dette må du vite om TTIP og TISA

Hemmelighold er udemokratisk

– Også Norge er med i forhandlingene som nå pågår, men ifølge de to engasjerte karene er det egentlig de store konsernene som har makten. Men dette mener de ikke kommer så godt fram.

Roberto Chiazzaro.

Roberto Chiazzaro.

Jan-Erik Østlie

– Hemmeligholdet rundt forhandlingene er styrt med vilje fra globale selskaper er direkte udemokratisk og jeg mener norske politikere bør spørre seg selv om de vil vedta noe som de selv ikke har vært med og påvirket. For når dette er vedtatt, er det for sent, sier Roberto Chiazzaro.

Han er overbevist at de globale selskapene som står bak har som mål å svekke de enkelte lands muligheter til å utforme politikk slik at de kan kontrollere og styre og offentlige tjenester og velferdstilbud.

Dette bekymrert også Fernando Gambera fra PT-CNT.

LO krever at offentlige tjenester skjermes i en TISA-avtale

Svekker rettigheter

– Jeg frykter også at man får en avtale som svekker arbeidsfolks rettigheter som streikeretten, kollektive forhandlinger og trepartsamarbeidet, sier han.

Mette Nord er redd for arbeidstakernes rettigheter

Gambera er overrasket over at ikke ILO og flere faglige tillitsvalgte reagerer kraftigere på dette. Han er glad for å ha møtt både politikere og sentrale fagforeningsfolk i Norge som har lyttet.

Fernando Gambera.

Fernando Gambera.

Jan-Erik Østlie

– Dere i Norge har jo laget en velferdsstat for å tjene folk flest og ikke de rike for eksempel. Det er dette prinsippet dere må sørge for å ivareta, sier han.

Han er redd for at når ILO blir svekket og ikke reagerer så kraftig på disse internasjonale avtalene som pågår nå med sterke internasjonale bedrifter bak som styrer, så mister arbeidsfolk kraften over hele verden.

– De globale selskapene har kun ett formål med TISA - og det er å øke sin profitt, sier de.

MER OM TISA:

KS ber om lokalt handlingsrom for å organisere offentlige tjenester

– Skjerming av offentlige tjenester er en fiksjon

– Bør avgjøres ved folkeavstemning

Dette er TISA (Trade in services agreement)

• 50 WTO-land forhandler om en ny handelsavtale som skal liberalisere handel med tjenester.

• Dekker rundt 70 prosent av handel med tjenester i verden.

• Forhandlingene springer ut av manglende fremdrift i forhandlingene i Verdens handelsorganisasjon (WTO)

• Norge har i sitt åpningstilbud i forhandlingene sagt at sykehustjenester, sosiale velferdstjenester og offentlig utdanning ikke skal omfattes av avtalen.

• Kritikerne av Tisa frykter avtalen vil åpne for storstilt konkurranseutsetting av offentlige tjenester.

• Prosessen har blitt kritisert for å være lukket. I juni i fjor lekket Wikileaks et utkast fra avtalen, noe som førte til økt kritikk og oppmerksomhet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy