JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ut i gatene mot anbud på renholdere i Tromsø

SINT: Bjørn Willumsen mener Høyre-byrådet går av uten ære. I dag er det demontrasjon i Tromsø.

SINT: Bjørn Willumsen mener Høyre-byrådet går av uten ære. I dag er det demontrasjon i Tromsø.

I dag rundt lunsjtider arrangerer Høyre-byrådet i Tromsø sitt siste byrådsmøte. Samtidig vil fagbevegelsen i byen demonstrere utenfor rådhuset.

2015100808493220151117133529

vegard.velle@fagbladet.no

De ønsker å stoppe anbudsutsettingen av 58 renholdere, en fjerdedel av dem som rengjør i Tromsø kommune.

Blant appellantene er Sissel M. Skoghaug, nestleder i Fagforbundet.

– Går av uten ære

Bjørn Willumsen i Fagforbundet Tromsø er en av initiativtakerne. Han reagerer på at sittende byråd har skrevet en kontrakt med ISS om å konkurransesette renholdet.

– Det er uhørt. Byrådet går av uten ære. At de i siste liten prøver å røske med seg 58 renholdere er feigt, sier en forbannet Willumsen.

Sosial dumping

Fagforeningslederen mener det blå byrådet bedriver sosial dumping.

– I gjennomsnitt går renholderne ned 100.000 i lønn. Det er galt å øke forskjellene i samfunnet. De tror de sparer penger på dette, men i realiteten ødelegger de samfunnsøkonomien.

– Det er faktisk arbeiderklassen som er kjøpekraften, og den blir sterkt påvirket hvis byrådet skriver under denne kontrakten, sier Willumsen til Nordlys.

Stor uro blant arbeidsfolk

Også Kirsti Bergstø, stortingsrepresentant for SV, reagerer.

SV har reist et forslag om at de ansatte skal få beholde pensjonen sin ved konkurranseutsetting. I forbindelse med trontaledebatten, da Stortinget kom sammen nylig, refset hun Høyre-Frp.

– I Tromsø ser vi at et Høyre/Frp-styre som sitter på oppsigelse har lagt ut den kommunale rengjøringen på anbud. Over hele landet er det uro fordi hardt arbeidende kvinnfolk risikerer store tap i framtidige pensjonsutbetalinger fordi regjeringen har lagt ut all rengjøring av Forsvarsbygg på anbud.

– Der Fremskrittspartiet og Høyre styrer, ser vi økt privatiseringsiver, som betyr mer makt til markedet og mindre makt til alle de menneskene som taper på brutalisering av arbeidslivet, og som taper på press på pensjon og arbeidsforhold.

En siste hilsen fra høyrebyrådet

Selve kontraktskrivingen skal skje mandag 12. oktober, to dager før byrådet skal gå av.

– Jeg har full respekt for at fagforbundet er uenig om å konkurransesette 25 % av renholdstjenesten. Men beslutningen ble tatt for mange måneder siden, sier fungerende byrådsleder, Kristoffer Kanestrøm til Nordlys.

Det er uhørt. Byrådet går av uten ære. At de i siste liten prøver å røske med seg 58 renholdere er feigt

Bjørn Willumsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy