Utbrudd av antibiotikaresistente bakterier ved Sørlandet sykehus
UTBRUDD: Det pågår et utbrudd av antibiotikaresistente bakterier ved Sørlandet sykehus i Kristiansand.
Tor Erik Schrøder / NTB
Det pågår et utbrudd av antibiotikaresistente bakterier ved Sørlandet sykehus i Kristiansand.
Isabel.bech@ntb.no
Hennika.lillo-stenberg@fagbladet.no
Det er snakk om bakterien vankomycinresistente enterokokker (VRE), skriver Avisen Kristiansand.
Sykehuset har kontaktet pasienter med høyest risiko for å ha vært utsatt for smitte og kontakter pasienter fortløpende i ukene som kommer, opplyser sykehuset i en pressemelding.
Siden 14. november har det vært tilfeller av VRE hos personer som har vært innlagt ved lungeposten 1d eller dagenhet for lungekreftbehandling (DLK) i perioden 6. oktober til 22. november.
Bare to har fått infeksjon
14 personer har testet positivt for VRE, men bare to av disse har fått infeksjon og har måttet behandles.
– VRE fører vanligvis ikke til sykdom, men kan gi alvorlige infeksjoner hos personer med redusert immunforsvar. Det er derfor en bakterie man ikke ønsker i norske sykehus, sier fagdirektør Susanne Hernes ved Sørlandet sykehus.
Enterokokker er bakterier som tilhører vår normale tarmflora. VRE er ikke mer farlig enn andre tarmbakterier, men de er mer motstandsdyktig mot antibiotika og derfor noe mer krevende å behandle.
– Godt ivaretatt
– Vi føler oss godt informert. Vi har prosedyrer for slike utbrudd, som alltid blir fulgt. Vi opplever at vi blir godt ivaretatt av arbeidsgiver, og vi får riktig og nødvendig informasjon fra sykehuset, sier Marthe Christine Steene Try til Fagbladet.
Hun jobber som helsefagarbeider på sykehuset, og er leder av yrkesseksjon helse og sosial i styret til
Privat
Fagforbundet Sørlandet Sykehus Kristiansand, og plasstillitsvalgt.
Try informerer om at de følger Folkehelseinstituttets retningslinjer for testing, som vil si at bare ansatte med symptomer testes.
– Denne bakterien er bare farlig for personer med nedsatt immunforsvar, og hvis ansatte er i risikogruppa blir det tatt hensyn til. Det har aldri vært noe problem å tilrettelegge for, sier hun.
– Forventer dere økt sykefravær på grunn av utbruddet?
– Nei, per nå er det ikke merkbart. I disse tider er det stort sett influensa og forkjølelse som påvirker sykefraværet, sier Try.
Fakta om VRE:
VRE skilles ut i avføring og kan finnes på huden og hendene, og noen ganger i spytt eller urin. Bakteriene kan også finnes i omgivelsene rundt en person som er smittet, for eksempel på nattbord, sengetøy, dørhåndtak og baderomsinventar. Derfra kan de overføres til dem som berører dette.
Smitten overføres vanligvis via hendene til munnen. God håndhygiene er det viktigste tiltaket for å unngå smitte.
VRE er sjelden i Norge, men vanligere i mange andre land, og innleggelse på sykehus i utlandet gir større risiko for å bli smittet.
VRE lever som regel fredelig i tarmen uten at man selv blir syk. Denne tilstanden kaller man «VRE‐bærerskap» eller «kolonisering». Bakterien kan forsvinne av seg selv, men det kan ta mange måneder og i enkelte tilfeller år. Dersom bakterien forårsaker en infeksjon, fører den oftest til urinveisinfeksjon, men andre infeksjoner kan også forekomme.
Mennesker med alvorlig sykdom og nedsatt immunforsvar (for eksempel kreft) er mest utsatte for å bli syke av VRE. Derfor er det spesielt viktig å hindre smitte i sykehus.
Kilde: FHI