JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

22 prosent sykefravær ved prestisjehjem:

Utslitt av full stilling

– Underbemannet og utslitt, sier helsefagarbeider.

FREMDELES ANSATT: Aurora Berg Gerhardsen jobber fremdeles på Dragvoll, og synes det er trist at heltidsprosjektet er skrinlagt.

FREMDELES ANSATT: Aurora Berg Gerhardsen jobber fremdeles på Dragvoll, og synes det er trist at heltidsprosjektet er skrinlagt.

Werner Juvik

Heltidsdrømmen lagt i grus.

2015121113464220230821171436

knut.nygaard@fagbladet.no

Å åpne et nytt sykehjem var en unik mulighet for å bygge heltidskultur, het det i Trondheim da Dragvoll helse- og velferdssenter åpnet i august 2013.På det nye sykehjemmet skulle alle ansatte jobbe hel stilling, og fagbevegelsen jublet for det nye sykehjemmet.

250 søkte stillingene ved det nye heltidssykehjemmet, og statsminister Jens Stoltenberg var til stede under åpningen. Planen var at modellen skulle spres i resten av Trondheim, om den lyktes.

LES MER:

Samarbeid for heltid

– Heltid gir gevinst til alle parter

– Det meste gikk galt

Nå har Trondheim kommune evaluert heltidsforsøket, og ifølge Klassekampen viser evalueringen at at det meste gikk galt på Dragvoll:

Sykefraværet steg fra 16,7 til 22 prosent, beboerne ble mindre fornøyde, og mange ledere sluttet i jobbene sine. De ansatte er tilbake i gamle turnuser, og mange har sluttet.

Ifølge Klassekampen anslår kommunen et tap på 3,3 millioner kroner på forsøket, og det er nå avsluttet.

Utslitt og underbemannet

– Det er veldig synd at det fremstilles på denne måten, sier Aurora Berg Gerhardsen. Hun er helsefagarbeider, og har jobbet ved Dragvoll siden oppstarten.

– Jeg mener at det ikke er heltidsprosjektet i seg selv som er grunnen til at det har gått slik. Mye av dette skyldes at sykehjemmet har vært i en oppstartfase, og det vil alltid oppstå en del problemer. Først og fremst skyldes dette for lav bemanning - det er helt klart det største problemet. Skal Trondheim kommune lykkes med heltid i framtida, må det settes inn nok bemanning, sier Berg Gerhardsen til fagbladet.no.

Følg fagbladet.no på Facebook

Flaggskip på grunn

– Dette var flaggskipet. Folk har valfartet land og strandfor å snakke med oss, sier Grethe Ramsland, konsulent ves sykehjemmet og tillitsvalgt i Fagforbundet til Klassekampen.

– Vår bønn er at kommunen så fort som mulig kommer i gang med et nytt prosjekt, sier hun.

Ramsland peker på noen forhold som kan ha bidratt til at prosjektet ikke lyktes: Et helt nytt hus med nye anstatte, nye brukere og nye pårørende. Etter kort tid måtte Dragvoll dessuten ta over en avdeling fra et annet sykehjem som skulle pusses opp.

Abonner på nyhetsbrevet vårt!

– Sløser med ressurser

Fagforbundets leder, Mette Nord, mener samfunnet sløser med ressurser. Av forbundets 100 000 medlemmer i omsorgssektoren, jobber 70 prosent deltid. En viktig sak for forbundet er å få flere inn i hele stillinger.

– Hvorfor utdanne en sykepleier eller helsefagarbeider, og så la dem jobbe kun 15 prosent? spør hun.

– Heltid forutsetter nok bemanning. Lav bemanning koster dyrt i lengden, sier Nord.

Fremdeles håp

Bystyret i Trondheim har imidlertid ikke gitt opp heltidskultur:

– Vi mener tjenestene blir bedre med heltidskultur. Nå får vi brette opp ermene og jobbe videre, sier Sissel Trøndal, kommunalråd for Arbeiderpartiet til vestresidas dagsavis.

Fagbladet hadde en større reportasje om sykehjemmet da det startet i 2013.

– Jeg gleder meg veldig. Dette blir min arbeidsplass, litt mitt sykehjem, sa Aurora Berg Gerhardsen den gangen. 20-åringen var fersk helsefagarbeider og gikk fra en deltidsjobb på 23 prosent til en hel stilling da hun begynte i sin nye jobb på Dragvoll. Hun jobber fremdeles ved sykehjemmet, og kjenner derfor forholdene godt.

– Handler om vilje

En kartlegging i Trondheim viste at i 2011 jobbet 64 prosent av de ansatte i helse og omsorg deltid. Et år seinere var det redusert til 61,5 prosent.

– Også det handler om vilje. Man må ønske det for å lykkes, sa Aps Heidi Eidem, daværende leder i helse- og velferdskomiteen.

Fagforbundets tillitsvalgte og resten av fagbevegelsen samarbeidet med et utvida rødgrønt flertall; i tillegg til Ap, SV og Sp besto flertallet av KrF og Miljøpartiet De grønne for å få prosjektet på plass.

– Vi har hatt med oss det politiske flertallet, sa Inger Rose Mathisen, daværende hovedtillitsvalgt for Fagforbundet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy