FREMDELES ANSATT: Aurora Berg Gerhardsen jobber fremdeles på Dragvoll, og synes det er trist at heltidsprosjektet er skrinlagt.
Werner Juvik
knut.nygaard@fagbladet.no
Å åpne et nytt sykehjem var en unik mulighet for å bygge heltidskultur, het det i Trondheim da Dragvoll helse- og velferdssenter åpnet i august 2013.På det nye sykehjemmet skulle alle ansatte jobbe hel stilling, og fagbevegelsen jublet for det nye sykehjemmet.
250 søkte stillingene ved det nye heltidssykehjemmet, og statsminister Jens Stoltenberg var til stede under åpningen. Planen var at modellen skulle spres i resten av Trondheim, om den lyktes.
LES MER:
– Heltid gir gevinst til alle parter
– Det meste gikk galt
Nå har Trondheim kommune evaluert heltidsforsøket, og ifølge Klassekampen viser evalueringen at at det meste gikk galt på Dragvoll:
Sykefraværet steg fra 16,7 til 22 prosent, beboerne ble mindre fornøyde, og mange ledere sluttet i jobbene sine. De ansatte er tilbake i gamle turnuser, og mange har sluttet.
Ifølge Klassekampen anslår kommunen et tap på 3,3 millioner kroner på forsøket, og det er nå avsluttet.
Utslitt og underbemannet
– Det er veldig synd at det fremstilles på denne måten, sier Aurora Berg Gerhardsen. Hun er helsefagarbeider, og har jobbet ved Dragvoll siden oppstarten.
– Jeg mener at det ikke er heltidsprosjektet i seg selv som er grunnen til at det har gått slik. Mye av dette skyldes at sykehjemmet har vært i en oppstartfase, og det vil alltid oppstå en del problemer. Først og fremst skyldes dette for lav bemanning - det er helt klart det største problemet. Skal Trondheim kommune lykkes med heltid i framtida, må det settes inn nok bemanning, sier Berg Gerhardsen til fagbladet.no.
Flaggskip på grunn
– Dette var flaggskipet. Folk har valfartet land og strandfor å snakke med oss, sier Grethe Ramsland, konsulent ves sykehjemmet og tillitsvalgt i Fagforbundet til Klassekampen.
– Vår bønn er at kommunen så fort som mulig kommer i gang med et nytt prosjekt, sier hun.
Ramsland peker på noen forhold som kan ha bidratt til at prosjektet ikke lyktes: Et helt nytt hus med nye anstatte, nye brukere og nye pårørende. Etter kort tid måtte Dragvoll dessuten ta over en avdeling fra et annet sykehjem som skulle pusses opp.
– Sløser med ressurser
Fagforbundets leder, Mette Nord, mener samfunnet sløser med ressurser. Av forbundets 100 000 medlemmer i omsorgssektoren, jobber 70 prosent deltid. En viktig sak for forbundet er å få flere inn i hele stillinger.
– Hvorfor utdanne en sykepleier eller helsefagarbeider, og så la dem jobbe kun 15 prosent? spør hun.
– Heltid forutsetter nok bemanning. Lav bemanning koster dyrt i lengden, sier Nord.
Fremdeles håp
Bystyret i Trondheim har imidlertid ikke gitt opp heltidskultur:
– Vi mener tjenestene blir bedre med heltidskultur. Nå får vi brette opp ermene og jobbe videre, sier Sissel Trøndal, kommunalråd for Arbeiderpartiet til vestresidas dagsavis.
Fagbladet hadde en større reportasje om sykehjemmet da det startet i 2013.
– Jeg gleder meg veldig. Dette blir min arbeidsplass, litt mitt sykehjem, sa Aurora Berg Gerhardsen den gangen. 20-åringen var fersk helsefagarbeider og gikk fra en deltidsjobb på 23 prosent til en hel stilling da hun begynte i sin nye jobb på Dragvoll. Hun jobber fremdeles ved sykehjemmet, og kjenner derfor forholdene godt.
– Handler om vilje
En kartlegging i Trondheim viste at i 2011 jobbet 64 prosent av de ansatte i helse og omsorg deltid. Et år seinere var det redusert til 61,5 prosent.
– Også det handler om vilje. Man må ønske det for å lykkes, sa Aps Heidi Eidem, daværende leder i helse- og velferdskomiteen.
Fagforbundets tillitsvalgte og resten av fagbevegelsen samarbeidet med et utvida rødgrønt flertall; i tillegg til Ap, SV og Sp besto flertallet av KrF og Miljøpartiet De grønne for å få prosjektet på plass.
– Vi har hatt med oss det politiske flertallet, sa Inger Rose Mathisen, daværende hovedtillitsvalgt for Fagforbundet.
GARASJE: Den enkle garasjen tilfredsstiller ikke et eneste HMS-krav, men nå kommer endelig en ny stasjon i Grovfjord. Verneombud Bjørn-Atle Johnsen er i mål etter sju års arbeid for ny stasjon.
Werner Juvik
DUO: Mette Nord og Jørn Eggum leder de to største LO-forbundene. Representanter fra ledelsen og fagfolk i begge forbund har møttes for å snakke om AFP i privat sektor.
Jo Straube/Håvard Sæbø
Håvard Sæbø
RESULTAT: Oppfølging og tilrettelegging er noko av stikkorda for at dei tilsette ved Kantarellhjemmet i Oslo har fått ned sjukefråveret. Frå venstre Shammim Andreassen Shahid, Birthe Wold Myhre, Evangeline Morales, Mustapha Yacoubi, og Ewa Adamski.
Øystein Windstad
Bensinavgiftene blir relativt sett lavere neste år.
Beate Oma Dahle / NTB
ØNSKE: Det vi trenger er å få økt fribeløpet før trygda til uføre blir redusert, mener Elisabeth Thoresen (i midten).
Simen Gald, Arbeids- og inkluderingsdepartementet