Valget i Sverige: Små marginer mellom blokkene på valgdagsmålingene

Partisekretær Kjersti Stenseng i Arbeiderpartiet.

Partisekretær Kjersti Stenseng i Arbeiderpartiet.

Helge Rønning Birkelund

På valgvakene i Sverige kommer kalkulatorene til å gå varme. To valgdagsmålinger viser knapp ledelse til to forskjellige blokker.

2018090919530020180909210508

helge@lomedia.no

I valgdagsmålingen, offentliggjort av TV4 noen minutter før valglokalene stengte, er det svært jevnt mellom den rødgrønne blokkens 41 prosent og den borgerlige Alliansen, som får 40,1 prosent. Sverigedemokraterna får 16,3 prosent. 5.591 har svart på TV4s valgdagsmåling.

– Noe har gått galt her i Sverige, sier eks-politiker

I SVTs valgdagsmåling har derimot Alliansen et knapt overtak, med til sammen 39,6 prosent. De rødgrønne partiene får 39,4 prosent. Sverigedemokraterna får 19,2 prosent av stemmene. Socialdemokraterna er største parti, med 26,2 prosent, mens Moderaterna blir tredje største parti, med 17,8 prosent.

– Det er fortsatt uvisst. Det er så tett mellom blokkene, sier Kjersti Stenseng etter at den første valgdagsmålingen ble kjent.

– Socialdemokraterna er det klart største partiet og Moderaterna går kraftig tilbake. Nå krysser vi fingrene for at vår blokk holder seg størst, la hun til.

Noe av det samme sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

– Det eneste som er sikkert, er at det er helt jevnt og utrolig spennende. En valgdagsmåling treffer aldri på tiendelen, sier han til FriFagbevegelse.no.

– Socialdemokraterna er det største partiet. Det er bra, selv om det ikke er et resultat man kunne ønske seg. Jeg tror det kan ta tid før vi ser fasiten. Kanskje utpå formiddagen mandag, sier LO-lederen.

Forbundsleder møtte sitt store forbilde i den svenske valgkampinnspurten

– Det har vært en valgkamp preget av mye spill og diskusjoner om andre ting enn politiske saker. Sverigedemokraterna (SD) har fått mye oppmerksomhet. De ulike politiske partiene, spesielt de som tilhører Alliansen, har kranglet litt om hvem som egentlig er mest mot SD. Men samtidig er de avhengig av SD for å kunne danne regjering hvis de ikke blir den største blokken, sier partisekretær Kjersti Stenseng (Ap) til Frifagbevegelse.no.

Sammen med kollegaer fra Arbeiderpartiet og LO-ledelsen tilbringer hun søndagskvelden på valgvaken til Socialdemokraterna.

Litt før klokka 20.00 kom den første pekepinnen på hvordan det går. Da er en såkalt valgdagsmåling. Men mye tyder på at det vil ta dager før det er klart hvem som skal være svensk statsminister de neste fire årene.

Det tror også Kjersti Stenseng.

Hun mener Socialdemoraterna har gjennomført en god valgkampanje.

– De har hatt 1,7 millioner velgermøter og de har rekruttert 12.000 nye medlemmer. Kampanjeorganisasjonen har fungert bra. Problemet er å få fokuset på velferd, som har vært den viktigste saken for partiet.

– Er det noe lærdom dere tar med dere hjem?

– Vi lærer alltid av våre søskenpartiers valgkampanjer. Nå har vi vært mest opptatt av å dele de erfaringene vi gjorde oss for ett år siden. Det som skjedde i Norge i fjor og Sverige i år har mange likhetstrekk. Det er mye spill og retorikk og fokus på personer, mye mer enn politiske saker.

– Jeg blir veldig inspirert av den valgkampen de har ført. De har en veldig sterk partiorganisasjon og er veldig gode på kampanjer. Men de har strevd for å få sine hovedsaker på dagsorden.

Eks-politiker spår kaos i svensk politikk etter valget

– Valgresultatet bør helst vise et flertall for den rødgrønne blokken for at Stefan Löfven skal kunne danne en ny regjering. Uavhengig av det, når du har den situasjonen som er her med den tredje blokken, tror jeg det vil være uoversiktelig i lang tid, sier Kjersti Stenseng.

Helge Rønning Birkelund

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy