JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Varsler streik for 15.000

For to år siden endte kommuneoppgjøret i streik. Mandag kan mellom elleve og tolv tusen kommuneansatte over hele landet være i streik på ny.

For to år siden endte kommuneoppgjøret i streik. Mandag kan mellom elleve og tolv tusen kommuneansatte over hele landet være i streik på ny.

Per Flakstad

LO Kommune, Fagforbundet Oslo, Unio, Akademikerne og YS har varslet at de vil ta ut i alt 14.953 medlemmer i kommunene i streik fra mandag morgen 26. mai.

2014052112000020230821171436

per.flakstad@fagforbundet.no

Etter at forhandlingene ble brutt 30 april, har partene i kommuneoppgjøret frist til midnatt søndag for å komme fram til en anbefalt meklingsløsning. Hvis det ikke lykkes, vil 10.000 medlemmer i seks LO-forbund bli tatt ut i streik.

• Fagforbundet tar ut 9498 medlemmer i 84 virksomheter i følgende fylker: Østfold, Akershus, Oppland, Vestfold, Telemark, Hordaland Nord-Trøndelag og Troms. I tillegg tas medlemmer ut i barnehager i kommunene Fredrikstad, Stavanger og Trondheim.

• Fellesorganisasjonen (FO) tar ut 185 medlemmer i Bergen, Stavanger og Trondheim.

• Skolenes Landsforbund (SL) tar ut 255 medlemmer over hele landet.

• Musikernes Fellesorganisasjon tar ut 80 medlemmer over hele landet.

• EL&IT Forbundet tar ikke ut medlemmer i første fase.

For lavt tilbud

En av grunnene til at det ble brudd i kommunesektoren var at LO Kommune mener tilbudet fra KS hadde en totalramme som var for lav. Tilbudet hadde en ramme på 3,1 prosent, noe som var lavere enn resultatet for frontfagene i den konkurranseutsatte industrien.

– Vi har hatt en lavere lønnsutvikling for våre medlemmer, og den lønnsforskjellen blir enda større når KS legger seg lavere enn industrien. Det kunne vi ikke akseptere, sa Fagforbundets leder Mette Nord som også er forhandlingsleder for LO Kommune.

I tillegg hadde KS satt av 1,5 prosent til lokale forhandlinger, mens LO Kommune vil ha mest mulig, helst hele oppgjøret som sentrale tillegg.

Dette, og et nytt lønnssystem, bli noen av hovedutfordringene for mekler Reidun Wallevik som skal forsøke å få partene til å bli enige i løpet av helga.

En annen av hennes utfordringer blir å få KS og Unio til å bli enige om lærernes arbeidstid og lønnstillegg, og det på en slik måte at også de andre arbeidstakerorganisasjonene i kommuneoppgjøret blir fornøyd med fordelingen mellom de ulike gruppene.

Oslo

Oslo kommune er et eget tariffområde. Også der ble forhandlingene brutt 30. april, og mekler Geir Engebretsen har den samme fristen som for kommuneoppgjøret med å få partene til å bli enige, midnatt søndag.

Dersom meklingen ikke lykkes, kommer Fagforbundet Oslo til å ta ut 1639 medlemmer i streik fra mandag morgen.

I tillegg tar MFO ut 5 medlemmer, FO 29 og SL 8 medlemmer på fem skoler.

Medlemmene tas ut i 14 bydeler, blant annet i Barne- og familieetaten, Renovasjonsetaten, Sykehjemsetaten, Oslo kemnerkontor og Oslo Havn.

Hovedhensikten med streikeuttaket er å ramme arbeidsgiver økonomisk, samtidig som det er tatt ut grupper som representerer Fagforbundets hovedkrav i oppgjøret. Det er også tatt hensyn til at en eventuell streik ikke skal ramme liv og helse, skriver Fagforbundet Oslo i en pressemelding.

Oversikt over kommunene finner du her:

KS 2014 Fase1 BHG varslet uttak 210514.pdf

KS 2014 Fase1 varslet uttak 210514.pdf

Streikeuttak i kommunene

• LO kommune og Fagforbundet i Oslo tar ut 11639.

• Unio tar ut 1014 medlemmer i Bergen og 540 medlemmer i Oslo.

• Akademikerne tar ut 1500 medlemmer, hovedsakelig i Mattilsynet, Vegvesenet og NVE.

• YS Kommune tar ut 800 medlemmer i 22 kommuner som er spredd over hele landet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy