JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Varslerere i Sogndal får 3,5 millioner i erstatning

Sogndal kommune ber om unnskyldning, både til varslerne og til lokalsamfunnet.

Sogndal kommune ber om unnskyldning, både til varslerne og til lokalsamfunnet.

Willy Haraldsen/NTB Scanpix

Ni ansatte i Sogn barnevern varslet om trakassering eller utilbørlig atferd fra sin nærmeste leder. Nå har de fått erstatning og unnskyldning fra kommunen.

2020021810180020200218124034

solfrid.rod@lomedia.no

Etter flere år med turbulente arbeidsforhold i barnevernstjenesten, varslet tre ansatte i Sogn barnevern i 2016 på sin nærmeste leder. Rådmannen mente at varslene ikke stemte overens med virkeligheten.

En rapport fra en ekstern gransker konkluderte med at det hadde skjedd brudd på arbeidsmiljøloven, og kommunestyret vedtok å behandle varselene på nytt. Så kom sju nye varsler.

Høsten 2019 kom en ny rapport som også fant at de ansatte hadde blitt utsatt for for trakassering eller annen utilbørlig atferd.

I alt har 16 ansatte sluttet i barnevernstjenesten i Sogn, mens to er blitt omplassert.

Nå får varslerne erstatning og unnskyldning fra kommunen.

Turbulente år

Sogndal kommune har bestemt at de ni varslerne får 3,5 millioner kroner i erstatning. Beløpet ligger mellom varslernes krav og kommunens opprinnelige tilbud, og vedtaket var enstemmig, ifølge Sogn avis.

Avisa gjengir unnskyldningen slik: «Kommunestyret i Sogndal kommune ber om orsaking for dei ulempene som varslarane direkte og indirekte er blitt påførde, og den belastninga som følgjer av ein krevjande prosess, særleg for dei involverte, men også for dei tilsette i Sogndal kommune og lokalsamfunnet. Kommunestyret vil også beklage at saka har drege ut i tid, og dermed påført ytterlegare belastning».

Med dette vedtaket setter kommunen punktum for en sak som har pågått i flere år.

• Sju av ti kommuneansatte sier det ikke er aksept for å kritisere arbeidsgiver

LO-advokaten: Fornøyd med forliket

De ni ansatte, som alle er medlemmer i Fellesorganisasjonen (FO) er anonyme, men LO-advokat Marit Håvemoen opplyser at de er fornøyde med forliket.

– Denne saken har pågått i flere år, og har vært en stor belastning for de involverte. De er glade for at saken nå er avsluttet, og ikke minst for å ha fått en unnskyldning fra kommunen, sier advokaten, som har kjørt saken sammen med kollegene Anne Lise Rolland og Nina Kroken.

Hun sier at summen på 3,5 millioner kroner fordeles på de ni, men kan ikke gå i detalj på hvordan.

Hvor spesiell er denne saken?

– Det er vanskelig å si, men det er sjelden vi får inn saker med så mange involverte, og hvor saken pågår over så mange år sier Håvemoen.

FO: En tragisk sak

– Det er et godt økonomisk resultat, men dette er en tragisk sak, sier Jan Egil Haugland, fylkessekretær for FO, som har fulgt opp medlemmene underveis.

Han er glad for at saken endelig er avsluttet, og tror at særlig unnskyldningen betyr mye.

– Så lenge jeg har fulgt saken, har det blitt viktigere og viktigere å få en unnskyldning fra kommunen. Jeg er glad for at unnskyldningen var såpass åpent formulert. Sånn sett dekker den flere enn de ni varslerne, sier Haugland.

– Hvordan har dennen saken påvirket barnevernstjenesten?

– Det er vanskelig for meg å si. Men på generelt grunnlag vil jeg si at det er problemtaisk når X antall godt kvalifiserte barnevernsansatte forsvinner ut på kort tid.

Sykehusansatte mener arbeidsmiljøet er for dårlig

– Lærer oss alle noe om varsling

FO-leder Mimmi Kvisvik kjenner ikke til lignende saker.

– Når saker drar så mye ut i tid, er det mange som bakker ut. Men de har stått der. Tenk for en belastning det har vært, i et lite lokalsamfunn. Jeg forstår at unnskyldningen fra kommunen betyr mye for dem, sier Kvisvik.

FO-lederen tror saken kan få betydning utover Sogndal kommune. Barnevernsansatte blir ofte syndebukker når ressursene er knappe og ledelsen er dårlig. Men i denne saken har varslerne lykkes med å vise at det ikke er de ansattes kompetanse og vurderinger som er problemet, mener Kvisvik.

– De lærer oss andre noe om å ta varsling på alvor. Når folk går til det skritt å varsle, har de tenkt seg grundig om. Det er avgjørende at folk sier fra om kritikkverdige forhold. Jeg sender dem en stor takk, avslutter Kvisvik.

En av tre ansatte i barnevernet utsatt for vold

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy