JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vedum: Ukraina-krisen ikke bra for norsk økonomi

BEKYMRET: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

BEKYMRET: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Leif Martin Kirknes

Ustabiliteten krigen i Ukraina fører med seg, er ikke bra for en liten, åpen økonomi som den norske, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

2022022509001620220225090016

redaksjonen@fagbladet.no

Både Russland og Ukraina er storeksportører av hvete, og krigen kan drive prisen i været, skriver NRK.

Også prisene på strøm og bensin øker, og det kan ramme norsk økonomi. Vedum understreker imidlertid at Norge har gode forutsetninger for å takle situasjonen.

– Vi har gode statsfinanser, tillit til hverandre og vi er et veldig velfungerende land, sier han til kanalen og trekker i tillegg fram oljefondet, som han mener gir Norge en spesiell trygghet.

Krigen har sendt flere av de globale børsene ned, og en slik nedgang i det globale aksjemarkedet vil kunne ramme oljefondet.

– Kortsiktig fører det til at verdien blir lavere. Det har vi sett så langt i år, at verdien på oljefondet er ned 7–8 prosent, sier oljefondssjef Nicolai Tangen til NRK.

Han tror krigen vil forsterke problemet med inflasjon, og på den måten ramme verdensøkonomien. På den andre siden tror han Norge vil tjene mye på de høye olje- og gassprisene.

Oljeprisen bikket 100 dollar fatet for første gang på nesten åtte år torsdag, før den falt noe tilbake på kvelden.

MEST LEST:
Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy