JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Velferdsprofitørene» utsolgt på kort tid

NYTT OPPLAG: Linn Herning kommer nå med nytt opplag av "Velferdsprofitørene".

NYTT OPPLAG: Linn Herning kommer nå med nytt opplag av "Velferdsprofitørene".

Anette Karlsen

Førsteopplaget på 5000 borte på en måned. – Morsomt, sier forfatter Linn Herning.

2015070712000020230821171436

knut.nygaard@fagbladet.no

Når som helst nå kommer andreopplaget av Linn Hernings "Velferdsprofitørene" i bokhandlene og i Manifests nettbutikk.

– Jeg er positivt overrasket over at boken har gått så bra, sier Herning til fagbladet.no.

– Av de 5000 eksemplarene i førsteopplaget, gikk rundt 2.500 til Manifest-abonnementer, mens resten er ordinært salg. Nå er andreopplaget klart, slik at innholdet kan brukes aktivt i høstens lokalvalgkamp.

Valgkamptema

– Jeg tror dette stoffet er bra som valgkamptema. Motivasjonen for å skrive den fikk jeg gjennom valgkampen i 2011. Der møtte jeg en veldig skolert høyreside på disse temaene, og en tilsvarende uopplyst venstreside, også sentrum.

Godord

Hernings gjennomgang og analyse av private velferdsaktører har fått god mottagelse og omtale. Til og med Dagens Næringsliv leverte godord om boken: ”Linn Hernings bok om velferdsprofitt er et solid bidrag til en mer opplyst debatt.”

– Den anmeldelsen henger ganske høyt, jeg er litt stolt av at de kaller det en bruksbok – for det er akkurat det den er ment å være, sier Herning.

Ikke folketema ennå

Selv om utgivelsen ikke har gått upåaktet hen i de politiske miljøene, har innholdet så langt ikke blitt et folketema. Men det håper Herning at det skal bli – med den nye opplaget, og når valgkampen kommer i gang for alvor.

– Temaet er jo høyaktuelt i de fleste kommuner for tiden, sier hun.

– På høyresiden har boken blitt møtt med useriøse forsøk på å marginalisere den, nærmest som en automatisk reaksjon.

Faktabasert

– Boken består av to ting. En faktadel, og så er det jo åpenbart en politisk analyse – det har jeg aldri lagt skjul på. Men det er useriøst av NHO og høyresiden å møte den på denne måten.

– Boken er spekket med fakta om konkrete selskaper, virkelige penger og de faktiske lobbykampanjene som blant annet NHO Service har ført på vegne av velferdsprofitørene de siste årene. Uansett politisk standpunkt i spørsmålet om profittforbud så må debatten ta utgangspunkt i den faktiske virkeligheten, skrev Herning i et debattinnlegg i Bergens Tidende i begynnelsen av juni.

Vil ha mer debatt

– Det har ikke vært nok debatt ennå, men så har jo boken bare vært ute en måned. Jeg tenker at det blir et tema veldig mange steder i lokalvalgkampen – privatisering av velferdstjenester er jo virkelige ting som faktisk skjer, sier herning til fagbladet.no.

– Det begynner å dukke opp en del leserinnlegg rundt om i avisene, som også henviser til boken. Det er bra.

Folkeopplysning

– Boken er et utdanningsprosjekt, ment som folkeopplysning. I formnat er den en ordentlig pocktebok, som blant annet kan tas med ut på valgkampstand. Jeg har lagt vekt på at den skal være språklig tilgjengelig, i en form og stil som vanlige folk kan lese, sier Herning.

Les også: – Velferdsprofitørene tjener rått på skattepengene våre (fagbladet.no)

Beksvart velferdssosialisme (BT)

Dere bommer grovt (BT)

NHO: – Dokumenterer vårt arbeid

Dag Ekelberg er direktør for Næringsutvikling i NHO Service, og kjenner Linn Hernings bok godt.

– Jeg synes boken er et innlegg i en viktig debatt om privat sektors rolle i velferdstjenestene. Men samtidig er den litt vanskelig å ta alvorlig – det er et ekstremt vinklet innlegg. Kanskje er det mest et skrift for en menighet som allerede er enig med henne, jeg tror ikke det er mange andre som tar det alvorlig.

– Hvordan forholder du og NHO Service dere til innholdet i boken?

– Vi må jo absolutt forholde oss til det, men vi mener jo det stikk motsatte av hverandre. Vi mener at de private har en rolle å spille innenfor velferdstjenestene.

Dag Ekelberg sier at han ikke er bekymret for boken, og mener hans side har argumentasjonen i orden når temaene dukker opp i høstens valgkamp.

– Det morsomme er jo at Herning på en måte dokumenterer mye av vårt arbeid. Så synes hun at alt er veldig galt, mens vi ser på det som vellykket.

– Hva synes du om at boken nå kommer i nytt opplag?

–Jeg synes det er fint med debatt. Boken er kanskje en livbøye til SV, hvis de kan tjene på dette. Det blir interessant å se om dette er nok, sier Ekelberg.

Les Dag Hekelberg i Haugesunds Avis

På høyresiden har boken blitt møtt med useriøse forsøk på å marginalisere den, nærmest som en automatisk reaksjon.

Linn Herning, forfatter

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy