JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Venstre bekymret for høyt sykefravær: – Har regjeringen en plan?

BEKYMRET: Sveinung Rotevatn spurte om regjeringen har en plan for sykefraværet.

BEKYMRET: Sveinung Rotevatn spurte om regjeringen har en plan for sykefraværet.

Leif Martin Kirknes

Utgiftene til sykepenger har økt med 3,5 milliarder kroner i år. Venstre etterlyser grep fra regjeringen og foreslår å endre sykelønnsordningen.

2024051511582120240515115821

– Har regjeringen en plan for å få ned sykefraværet, spurte Venstres Sveinung Rotevatn i Stortingets spørretime onsdag.

Han reagerer på tall fra revidert nasjonalbudsjett som viser at regjeringen må bruke 3,5 milliarder kroner mer på sykepenger i år enn først antatt.

– Ekstrautgiftene til sykefravær og arbeidsavklaringspenger er om lag like store som hele forsvarssatsingen, sier Rotevatn.

Han påpeker også at utgiftene knyttet til sykefravær har økt med 21,5 prosent i denne regjeringsperioden, korrigert for lønns- og prisvekst.

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) svarte at regjeringens plan er å jobbe sammen med partene i arbeidslivet for å få fraværet ned.

– Ingen av oss kan med et pennestrøk, med unntak av hvis vi fjerner rettighetene og tryggheten for folk, fjerne den type utgifter. Fordi det koster å ha en velferdsstat som går, sier Brenna.

Det er ikke Rotevatn helt enig i.

– Det finnes en forholdsvis enkel løsning, som til og med har ganske tung faglig backing. Det er å endre sykelønnsordningen, sier han.

– Slik at arbeidsgiversiden får et lengre medfinansieringsansvar for ordningen, slik at arbeidstakere får et sterkere insentiv etter seks måneder til å gå over til graderte sykepenger, som vi vet fungerer.

(©NTB)

marius.helge.larsen@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy