Venstre og KrF sier JA til au pair

JA: Au-pair ordningen ser ut til å overleve i Stortinget fredag.

JA: Au-pair ordningen ser ut til å overleve i Stortinget fredag.

Pixlr.com

Selv om de flere ganger har uttalt seg kritisk til au pairer i Norge, sikrer V og KrF nå flertall for å beholde ordningen.

2017053009532820170530100948

tips@fagbladet.no

– Vi har uttalt oss kritisk. Men etter en lengre vurdering har både vi og KrF landet på dette standpunktet, sier kommunalpolitisk talsperson i Venstre, André Skjelstad til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Etter en lang rekke saker der au pair-ordningen har blitt misbrukt de siste årene, har flere partier blitt kritiske til hele ordningen. Arbeiderpartiet var sist ut, og vedtok på sitt landsmøte at de ønsker å avvikle ordningen med au pair i Norge.

LO mener au pair-ordningen må fjernes

Billig hushjelp

SV og Senterpartiet ønsker også å avvikle ordningen. Men de trenger støtte fra Venstre og KrF for å sikre flertall.

Det får de ikke, til tross for at begge regjeringens støttepartier tidligere har åpnet for å skrote ordningen.

Både Venstre og KrF har tidligere truet med å avvikle ordningen, om man ikke får gjort noe med au pairenes situasjon. Men når Stortinget fredag skal avgjøre saken, kommer de to partiene til å stemme for å beholde ordningen.

– En au pair er en billig hushjelp

SV kritisk

– Vi er veldig kritiske til at Venstre og KrF går med på å sikre ordningen. Det er helt greit å ha hushjelp. Men da må du betale skikkelig og gi hushjelpen skikkelige rettigheter, sier stortingsrepresentant for SV og forslagsstiller Karin Andersen.

Au pair-senteret lagt ned

I årevis har Norsk Folkehjelp drevet Au pair-senteret, et hjelpetilbud for au pairer. Men dette senteret ble lagt ned 1. april i år, etter at regjeringspartiene, Venstre og KrF kuttet budsjettstøtten på tre millioner i statsbudsjettet.

Nå er alle partiene unntatt Høyre og Frp enige om igjen å bevilge penger til senteret.

– Jeg forventer at KrF og Venstre sikrer penger til dette i revidert statsbudsjett. I fjor var de med på å fjerne det, men nå sier de at de mener senteret er nødvendig. Da passer det som hånd i hanske at revidert budsjett behandles nå, sier Andersen.

Hun understreker at det her ikke er snakk om store penger, men prinsipper.

– Dette er noen av de mest utsatte arbeidstakerne, som har et minimum av hjelpeapparat når de blir utsatt for alt fra overgrep til ikke å få betalt, uttaler Karin Andersen.

MEST LEST:
Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy