Venstres alternative budsjett
Venstre vil halvere fagforeningsfradraget
Venstres finanspolitiske talsperson, Terje Breivik.
Terje Pedersen, ANB/Arkiv
Venstre vil mer enn halvere skattefradraget for fagforeningsmedlemmer til 1800 kroner og fjerne de statlige AFP-midlene.
helge@lomedia.no
– Vi vil kutte i fagforeningsfradraget for å ha budsjettmidler til andre tiltak som er viktig for folk, som for eksempel gi gratis barnehage for de med dårlig råd, sier kommunikasjonssjef i Venstre, Steinar Haugsvær, til LO-Aktuelt.
– Vi er helt enig med fagbevegelsen i at det er viktig at folk er organisert. Samtidig er det ikke gitt at lavere fradrag gir færre medlemmer. Fradraget ble økt under den rødgrønne regjeringen, mens organisasjonsgraden samtidig falt, legger han til.
• Følg oss på Facebook
Til 2005-nivå
I dag utgjør skattefordelen av fagforeningsfradrag rundt 920 kroner. Hvis Venstre får det som de vil, blir effekten nesten 500 kroner mindre. Innsparingen er i underkant av en halv milliard kroner. I dag kan medlemmene av alle hovedorganisasjonene føre et fagforeningsfradrag på 3850 kroner. Venstre vil ha det tilbake på 2005-nivå, til 1800 kroner.
– Venstre viser igjen sin manglende forståelse for betydningen av et velorganisert arbeidsliv. Ut over det ønsker vi ikke å gå i detalj om Venstres alternative budsjett, er kommentaren fra LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til LO-Aktuelt.
Venstre skal forhandle med regjeringen om budsjettet. KrFs finanspolitiske talsperson, Kjell Ingolf Ropstad, avviser at det er aktuelt å kutte i fagforeningsfradraget.
– Det er ikke veien å gå. Vi har i stedet vurdert å gå inn for å øke fradraget. Det er viktig å holde det på et høyt nivå slik at en kan stimulere til en høy organisasjonsgrad. Det tjener både samfunnet og næringslivet på og det kan gi trygge og gode arbeidsplasser, sier Kjell Ingolf Ropstad til LO-Aktuelt.
Rører i AFP
Venstre går inn for at statlige bidrag til AFP halveres neste år, og avvikles over en toårsperiode
– Er ikke det å foregripe tariff-forhandlinger?
– Nei. Venstre er for at partene i arbeidslivet selv kan bestemme om de skal videreføre en AFP-avtale, men vi er mot at staten skal subsidiere ordningen når den ikke gjelder for alle i arbeidslivet. Så vil tiltaket frigjøre ressurser til å skape flere arbeidsplasser, blant annet ved å bedre ordningene for tusenvis av små- og mellomstore bedrifter i Norge, mener Haugsvær.
Venstre foreslår at Stortinget skal be regjeringen i samarbeid med partene i arbeidslivet starte en prosess med å avvikle alle særaldersgrenser for ansatte i staten og statlige viksomheter.
Tilskuddet til refusjonsordningen for sjøfolk vil Venstre begrense til maksimalt 100 000 kroner.
Venstre vil legge om sykelønnsordningen ved at arbeidsgiverne overtar det økonomiske ansvaret for feriepengene. Motytelsen er at arbeidsgivernes økonomiske ansvar for korttidsfraværet reduseres fra 16 til 14 dager og at tilskudd til bedriftshelsetjenesten og tilretteleggingstilskudd gjelder for alle bedrifter.
Venstre vil også at aldersgrensen for rett til sjette ferieuke økes fra 60 til 65 år.
– Ikke konstruktivt
Leder i LO Stat, Egil Andre Aas hevder mange av forslagene til Venstre, når det gjelder pensjon, er en rød klut og direkte griper inn i en pågående prosess mellom partene i arbeidslivet.
– Det er ikke noe som tilfører noe konstruktivt til prosessen, mener han.
– Det er ganske spesielt at et politisk parti roter seg inn i en forhandlingsprosess mellom partene i arbeidslivet. Det er nesten slik at jeg ikke en gang vil ta det seriøst. Hvis statens bidrag til AFP-ordningen skal avvikles, er det farvel til hele ordningen. Det er tross alt en tariffestet avtale. Da flytter Venstre kokka tilbake til 1988, mener Aas.
Ifølge Venstres egne beregninger, vil nesten 50 000 mottakere av AFP tape 20 000 kroner i året fra 2018 hvis Venstre får gjennomslag for dette i forhandlingene med regjeringen.
Aas reagerer også på at Venstre vil doble det så mye omtalte ostehøvelprinsippet, fra 0,5 til 1,0 prosent.
At Venstre vil halvere fagforeningsfradraget, overrasker ham ikke.
– Det har ligget på bordet lenge, mener Egil Andre Aas.
Rykende uenige om fagforeningsfradraget
Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside