JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arild Grande er Arbeiderpartiets nye fagligpolitiske koordinator:

Venstresiden må samle seg om en felles arbeidslivspolitikk, mener Arbeiderparti-topp

Arild Grande (Ap)  vil samle venstresiden i en felles arbeidslivspolitikk foran stortingsvalget i 2019.

Arild Grande (Ap) vil samle venstresiden i en felles arbeidslivspolitikk foran stortingsvalget i 2019.

Sissel M. Rasmussen

For å gjenta suksessen fra stortingsvalget i 2005, mener Arild Grande (Ap) venstresiden må samle seg om en felles arbeidslivspolitikk.

2019101307590020230821171436

helge@lomedia.no

Stortingsvalget i 2005 ga Arbeiderpartiet 32,7 prosent og førte Jens Stoltenberg til Statsministerens kontor for andre gang. Det rødgrønne regjeringsalternativet ble en suksess og ble gjenvalgt fire år senere.

Det skjedde blant annet etter en massiv LO-kampanje og et stort fokus på viktige saker som å forsvare sykelønnsordningen, kampen mot privatisering og kampen mot sosial dumping, nei til midlertidige ansettelser og arbeid til alle.

p

Arild Grande sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget. Etter omorganiseringen av partiets stortingsgruppe er han blitt fagligpolitisk koordinator. Meningen er at han skal bidra til tettere kontakt mellom stortingsgruppa til Arbeiderpartiet og fagbevegelsen.

Grande mener mye av det som lyktes for partiet i stortingsvalget i 2005 nettopp var at partiet var så tydelig på enkelte arbeidspolitiske saker som traff folket.

– Forstå utfordringene

Han mener Arbeiderpartiet må forstå de utfordringene som folk opplever i hverdagen, men også i arbeidslivet.

– Hvis vi skal lykkes som parti må vi etablere oss tydelig på venstresiden, vise at vi er arbeidsfolkets verktøy og fagbevegelsens verktøy for å få gjennomslag for deres krav, sier Arild Grande (Ap) til FriFagbevegelse.

Mange av sakene som var viktige i 2005, er også avgjørende 16 år senere, tror Arild Grande. Spesielt hvis de rødgrønne partiene kan gå sammen og skape en bred front om arbeidslivssakene.

– Det bør vi lett kunne klare. Vi har foreslått svært mange like forslag om dette i Stortinget og mener det samme. Hvis vi klarer å samle oss om disse sakene vil vi få en sterk kraft mot regjeringens politikk. Noe vi også klarte å vise i Stortinget før KrF valgte å gå inn regjeringen, sier Arild Grande til FriFagbevegelse.

– Alternativet er kritisk. Det vil gi til sammen 12 år med borgerlig arbeidslivspolitikk, mener Grande.

Ikke gå i fellen

Grande mener venstresiden i Norge må passe seg for ikke å gå i den samme fellen som mange andre europeiske land har opplevd.

– Der har venstresiden i stedet begynt å angripe hverandre og gått løs på hverandre. Skjer det i Norge taper vi. Da er det fritt fram for høyresiden, mener han.

Konkret mener han partiene på venstresiden nå må sette seg samme og sy sammen en felles politikk for arbeidslivsfeltet.

– Vi må bli enige om retningen for en ny rødgrønn regjering, påpeker han.

p

Han mener dagens regjering er passive i disse spørsmålene.

– De skyver problemene foran seg hele tiden. Det er åpenbart at det ikke vil bli tatt tak i dette feltet før det kommer en ny regjering på plass. Ved hver korsvei som regjeringen blir utfordret blir det satt ned et utvalg. Det siste eksempelet er jo vedtaket hvor Stortinget ber regjeringen komme med tiltak for å øke organisasjonsgraden. Svaret er å la et utvalg jobbe med det, sier Arild Grande.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy