JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vikarbyrå vurderer søksmål mot forskningsstiftelse

Roar Eilertsen og De Facto har fått varsel om søksmål fra Orange Helse, og imøteser en eventuell rettssak med stor ro.

Roar Eilertsen og De Facto har fått varsel om søksmål fra Orange Helse, og imøteser en eventuell rettssak med stor ro.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Orange Helse i Bergen varsler at de saksøker forskningsstiftelsen De Facto. Bakgrunnen er en rapport om Bergen kommunes arbeidgiverpolitikk.

2015092213362920230821171436

knut.nygaard@fagbladet.no

Bakgrunnen for det varslede søksmålet er deler av innholdet i forskningsrapporten "Feilslått arbeidsgiverpolitikk i Bergen kommune" - ført i pennen av forskningsstiftelsen De Factos daglige leder, Roar Eilertsen. Han har mottat varselet fra Orange Helse om søksmål via advokatfirmaet Wikborg, Rein & Co.

Forskningsrapporten ble omtalt her på fagbladet.no. I artikkelen beskrives det hvordan Bergen kommune har brukt store beløp på vikarer – penger som i stedet kunne gått til å redusere ufrivillig deltid og fått flere egne ansatte i jobb, ifølge rapporten.

– Beskyldt for lovbrudd

I søksmålsvarselet viser Orange Helses advokat til flere punkter, der han mener De Facto og Roar Eilertsen beskylder selskapet for lovbrudd, uten dokumentasjon. Det påstås dessuten at det forekommer en rekke faktafeil og tendensiøse tilnærminger.

– Det som jeg skrev i dette notatet er stort sett riktig, ut fra den tilgjengelige informasjonen på det tidspunktet, sier Roar Eilertsen til fagbladet.no.

– Bekreftet

– Det har også kommet mer informasjon etterpå – blant annet ble regnskapet for 2014 og nye tall fra Bergen kommune tilgjengelig like etter at rapporten ble sluppet.

– Denne informasjonen bekrefter innholdet i rapporten, og har gjort meg enda sikrere på konklusjonene, sier han.

– Jeg har ikke noe å beklage, sier Eilertsen, som ser fram til en eventuell rettssak.

– Viktig med åpenhet

– Det er politisk viktig å få åpenhet om driften av Orange Helse, og om andre private aktører, sier De Facto-lederen.

I svarbrevet fra De Facto heter det:

– Vi ser ingen grunn til å beklage eller trekke tilbake noe av innholdet i notatet. Vi ser fram til en eventuell rettssak, med muligheter til en full opplysning av Orange Helses forretningsmodell og -praksis.

Usikkert

Direktør Nils Paulsen i Orange Helse vet ennå ikke om denne saken faktisk vil havne i retten.

– Det er det altfor tidlig å si, sier han, og retter kritikken mot De Facto-rapporten:

– Jeg vil gjerne at De Facto dokumenterer påstandene sine, da de er meget graverende. Vi kan ikke la denne type påstander stå uimotsagt. Den såkalte rapporten framstår som en sammenblanding av fakta, faktafeil, halvsannheter, meninger og synspunkter – sauset sammen slik at det er umulig for leseren å skille fakta fra påstander og meninger.

Orange Helse har også klaget Fagbladet inn for Pressens Faglige Utvalg, etter artikkelen vi publiserte da forskningsnotatet ble presentert. Orange Helse hevder blant annet at de ikke fikk samtidig imøtegåelse i artikkelen. Artikkelen som nå ligger ute er en lett omarbeidet utgave, der Nils Paulsen i Orange Helse også uttaler seg.

– Jeg vil gjerne at De Facto dokumenterer påstandene sine, da de er meget graverende.

Nils Paulsen, direktør Orange Helse

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy