Roar Eilertsen og De Facto har fått varsel om søksmål fra Orange Helse, og imøteser en eventuell rettssak med stor ro.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
knut.nygaard@fagbladet.no
Bakgrunnen for det varslede søksmålet er deler av innholdet i forskningsrapporten "Feilslått arbeidsgiverpolitikk i Bergen kommune" - ført i pennen av forskningsstiftelsen De Factos daglige leder, Roar Eilertsen. Han har mottat varselet fra Orange Helse om søksmål via advokatfirmaet Wikborg, Rein & Co.
Forskningsrapporten ble omtalt her på fagbladet.no. I artikkelen beskrives det hvordan Bergen kommune har brukt store beløp på vikarer – penger som i stedet kunne gått til å redusere ufrivillig deltid og fått flere egne ansatte i jobb, ifølge rapporten.
– Beskyldt for lovbrudd
I søksmålsvarselet viser Orange Helses advokat til flere punkter, der han mener De Facto og Roar Eilertsen beskylder selskapet for lovbrudd, uten dokumentasjon. Det påstås dessuten at det forekommer en rekke faktafeil og tendensiøse tilnærminger.
– Det som jeg skrev i dette notatet er stort sett riktig, ut fra den tilgjengelige informasjonen på det tidspunktet, sier Roar Eilertsen til fagbladet.no.
– Bekreftet
– Det har også kommet mer informasjon etterpå – blant annet ble regnskapet for 2014 og nye tall fra Bergen kommune tilgjengelig like etter at rapporten ble sluppet.
– Denne informasjonen bekrefter innholdet i rapporten, og har gjort meg enda sikrere på konklusjonene, sier han.
– Jeg har ikke noe å beklage, sier Eilertsen, som ser fram til en eventuell rettssak.
– Viktig med åpenhet
– Det er politisk viktig å få åpenhet om driften av Orange Helse, og om andre private aktører, sier De Facto-lederen.
I svarbrevet fra De Facto heter det:
– Vi ser ingen grunn til å beklage eller trekke tilbake noe av innholdet i notatet. Vi ser fram til en eventuell rettssak, med muligheter til en full opplysning av Orange Helses forretningsmodell og -praksis.
Usikkert
Direktør Nils Paulsen i Orange Helse vet ennå ikke om denne saken faktisk vil havne i retten.
– Det er det altfor tidlig å si, sier han, og retter kritikken mot De Facto-rapporten:
– Jeg vil gjerne at De Facto dokumenterer påstandene sine, da de er meget graverende. Vi kan ikke la denne type påstander stå uimotsagt. Den såkalte rapporten framstår som en sammenblanding av fakta, faktafeil, halvsannheter, meninger og synspunkter – sauset sammen slik at det er umulig for leseren å skille fakta fra påstander og meninger.
Orange Helse har også klaget Fagbladet inn for Pressens Faglige Utvalg, etter artikkelen vi publiserte da forskningsnotatet ble presentert. Orange Helse hevder blant annet at de ikke fikk samtidig imøtegåelse i artikkelen. Artikkelen som nå ligger ute er en lett omarbeidet utgave, der Nils Paulsen i Orange Helse også uttaler seg.
– Jeg vil gjerne at De Facto dokumenterer påstandene sine, da de er meget graverende.
Nils Paulsen, direktør Orange Helse
LURVETE: Slik ser det ut når lurv har dekket den opprinnelige tareskogen. Sveip til høyre >> for å sammenligne med frisk tareskog.
Janne Gitmark / NIVA
VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.
Bjørn A. Grimstad
INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.
Øystein Windstad
Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.
Bjørn A. Grimstad
Stine Ersland
Ingerid Jordal
SUPERVIKTIG: En renholder går mange tusen skritt hver dag, ofte på betong, men sko tilpasset jobben må de fleste sørge for selv.
Werner Juvik