VIKTIGE ENDRINGER: Fagforbundets nestleder Odd-Haldgeir Larsen og tidligere Stendi-konsulent Kim Pilgaard er svært fornøyde med at arbeidsminister Marte Mjøs Persen vil stramme inn arbeidsmiljøloven.
Per Flakstad
eva.ler.nilsen@fagbladet.no
– Det er for lett å omgå arbeidsgiveransvaret i dag, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen til Fagbladet. Hun vil med lovforslaget sikre at flere får rettigheter som pensjon, ferie, sykepenger og overtid.
Persen viser blant annet til Stendi-saken, som måtte helt til Høyesterett for å finne sin løsning. Her gikk 24 arbeidere tilknyttet velferdsselskapet Stendi til sak for å bli definert som ansatte, ikke selvstendig næringsdrivende konsulenter uten rettigheter etter arbeidsmiljøloven. Etter en nesten tre år lang prosess innom alle domstolsnivåene, vant saksøkerne fram på alle punkter. Etter at dommen ble rettskraftig, har Fagforbundets advokater jobbet med flere saker, og et nytt massesøksmål mot Stendi er nå på trappene.
Vil få bukt med gråsonene
Arbeidsministeren mener det er svært uheldig at spørsmålet om man er ansatt eller selvstendig oppdragstaker er uklart og omtvistet, som i Stendi-saken.
– Det er altfor mange gråsoner i dag, og med denne lovendringen vil det bli lettere å velge riktig tilknytningsform. Flere vil få status som arbeidstaker og med det få økt rettighetene sine i arbeidslivet, sier hun og forklarer:
– Vi foreslår en såkalt presumpsjonsregel der man som hovedregel skal være arbeidstaker og ikke oppdragstaker, med mindre det kan bevises at det er et avgrenset oppdrag. Det er det arbeidsgiver som skal bevise. Denne klassifiseringen bidrar til at man lettere kan nå igjennom med sine krav som arbeidstaker.
– Veldig viktig verktøy
Nyheten om lovendring er musikk i ørene til nestleder i Fagforbundet, Odd-Haldgeir Larsen.
– For hele fagbevegelsen er dette en seier. Vi i Fagforbundet har hatt en rekke saker i retten og vi har rundt 200 saker på vent hvor vi skal få klargjort om våre medlemmer er arbeidstakere eller selvstendig næringsdrivende. At regjeringen strammer inn loven, gir oss et utrolig viktig verktøy. Vi vet at det er politiske krefter i Norge som ønsker at folk skal ha en løsere tilknytning til arbeidslivet. Derfor er det viktig at vi sørger for trygghet gjennom å klassifisere folk riktig, sier han.
Larsen tror imidlertid ikke en skjerpet arbeidsmiljølov vil løse alle problemer.
– Vi kommer til å se dette mye i framtida, i et arbeidsliv som preges mer og mer av delingsøkonomi og plattformøkonomi. Vi må fortsatt følge med, selv om vi har både avsagte dommer og en innskjerpende lov på trappene. Enkelte vil fortsatt prøve seg, sier Larsen til Fagbladet.
Glad for lovfesting
En annen som applauderer regjeringens nye lovforslag, er Kim Pilgaard. Han var en av dem som gikk til sak mot Stendi i 2019 og som sto løpet ut til Høyesterett avviste anken fra Stendi og dermed avgjorde saken.
– Jeg er veldig glad for at vi nå kan få dette lovfestet, selv om vi har en dom som ga oss rett i vår status som arbeidstakere, sier han.
Pilgaard mener det nye lovforslaget vil ha stor betydning også for andre bransjer, som for eksempel transportbransjen og tilfellene med Bring-sjåførene som har gått på kontrakter som selvstendig næringsdrivende.
– Vil gjelde mange bransjer
Arbeidsminister Marte Mjøs Persen er enig med Pilgaard i at dette vil ha betydning for flere bransjer, ikke minst transport- og kulturbransjen og de som har såkalt plattformtilknytning der de får oppdragene rett inn på telefonen sin.
– Nå strammer vi inn for at alle skal omfattes av arbeidsmiljøloven, sier hun.
Persen understreker at det selvfølgelig fortsatt skal være lov å være selvstendig næringsdrivende i Norge, men at det er viktig at de som i realiteten er arbeidstakere, får de rettigheter og det vernet de har krav på.
– Forslagene våre gjelder de som bør være arbeidstakere, presiserer hun.
Følger opp Fougner-utvalget
Lovendringsforslaget fra regjeringen er en oppfølging av både Hurdalsplattformen og forslagene fra Fougner-utvalget, som i fjor la fram sin rapport etter å ha sett på utfordringene i framtidas arbeidsliv:
– Regjeringen vil skjerpe arbeidsgiveransvaret i konserner, noe som sikrer de ansatte mer trygghet ved for eksempel nedbemanninger. Da skal de ha fortrinnsrett til ledige stillinger et annet sted i konsernet. Vi vil i tillegg gjøre det lettere for midlertidig ansatte å få fast ansettelse, styrke ordningene for vernetjeneste og arbeidsmiljøarbeid og utvide dagens drøftingsplikt om bruk av ulike tilknytningsformer. Vi vil også at arbeidsgivers drøftingsplikt skal gjelde i bedrifter med underleverandører. Dette er viktig for å fremme arbeidsmiljøet særlig i mindre bedrifter og på arbeidsplasser uten tariffavtale, påpeker Marte Mjøs Persen.
ARBEIDSLYST: Trond Hågensen har gått glipp av mange år i arbeidslivet på grunn av rusmisbruk. Nå vil han ta igjen det tapte, men aldersgrensa stopper ham.
Jan Kåre Næss
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
Jo Straube
KUTTER: Nå kutter Trygve Slagsvold Vedum i skatten til mange unge.
Amanda Pedersen Giske / NTB
Øystein Windstad
TURNUSGURU: Spesialrådgjevar i Fagforbundet Siv Karin Kjøllmoen har laga turnusen for dei nye chatbottane som kjem innan nokre veker på fagforbundet.no. Bottane har fått heile faste stillinger og går i ein seks-vekers turnus.
Fagforbundet