JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen foreslår å stramme inn arbeidsmiljøloven:

Vil at bedriftene ansetter, ikke benytter selvstendig næringsdrivende

VIKTIGE ENDRINGER: Fagforbundets nestleder Odd-Haldgeir Larsen og tidligere Stendi-konsulent Kim Pilgaard er svært fornøyde med at arbeidsminister Marte Mjøs Persen vil stramme inn arbeidsmiljøloven.

VIKTIGE ENDRINGER: Fagforbundets nestleder Odd-Haldgeir Larsen og tidligere Stendi-konsulent Kim Pilgaard er svært fornøyde med at arbeidsminister Marte Mjøs Persen vil stramme inn arbeidsmiljøloven.

Per Flakstad

Regjeringen la fredag fram ytterligere forslag til endringer i arbeidsmiljøloven. De vil blant annet gjøre det lettere å få status som arbeidstaker. – For fagbevegelsen er dette en svært viktig seier, sier Fagforbundets nestleder.

2022111812152620221118122021

eva.ler.nilsen@fagbladet.no

– Det er for lett å omgå arbeidsgiveransvaret i dag, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen til Fagbladet. Hun vil med lovforslaget sikre at flere får rettigheter som pensjon, ferie, sykepenger og overtid.

Persen viser blant annet til Stendi-saken, som måtte helt til Høyesterett for å finne sin løsning. Her gikk 24 arbeidere tilknyttet velferdsselskapet Stendi til sak for å bli definert som ansatte, ikke selvstendig næringsdrivende konsulenter uten rettigheter etter arbeidsmiljøloven. Etter en nesten tre år lang prosess innom alle domstolsnivåene, vant saksøkerne fram på alle punkter. Etter at dommen ble rettskraftig, har Fagforbundets advokater jobbet med flere saker, og et nytt massesøksmål mot Stendi er nå på trappene.

Vil få bukt med gråsonene

Arbeidsministeren mener det er svært uheldig at spørsmålet om man er ansatt eller selvstendig oppdragstaker er uklart og omtvistet, som i Stendi-saken.

– Det er altfor mange gråsoner i dag, og med denne lovendringen vil det bli lettere å velge riktig tilknytningsform. Flere vil få status som arbeidstaker og med det få økt rettighetene sine i arbeidslivet, sier hun og forklarer:  

– Vi foreslår en såkalt presumpsjonsregel der man som hovedregel skal være arbeidstaker og ikke oppdragstaker, med mindre det kan bevises at det er et avgrenset oppdrag. Det er det arbeidsgiver som skal bevise. Denne klassifiseringen bidrar til at man lettere kan nå igjennom med sine krav som arbeidstaker.

– Veldig viktig verktøy

Nyheten om lovendring er musikk i ørene til nestleder i Fagforbundet, Odd-Haldgeir Larsen.

– For hele fagbevegelsen er dette en seier. Vi i Fagforbundet har hatt en rekke saker i retten og vi har rundt 200 saker på vent hvor vi skal få klargjort om våre medlemmer er arbeidstakere eller selvstendig næringsdrivende. At regjeringen strammer inn loven, gir oss et utrolig viktig verktøy. Vi vet at det er politiske krefter i Norge som ønsker at folk skal ha en løsere tilknytning til arbeidslivet. Derfor er det viktig at vi sørger for trygghet gjennom å klassifisere folk riktig, sier han.

Larsen tror imidlertid ikke en skjerpet arbeidsmiljølov vil løse alle problemer.

– Vi kommer til å se dette mye i framtida, i et arbeidsliv som preges mer og mer av delingsøkonomi og plattformøkonomi. Vi må fortsatt følge med, selv om vi har både avsagte dommer og en innskjerpende lov på trappene. Enkelte vil fortsatt prøve seg, sier Larsen til Fagbladet.

Glad for lovfesting

En annen som applauderer regjeringens nye lovforslag, er Kim Pilgaard. Han var en av dem som gikk til sak mot Stendi i 2019 og som sto løpet ut til Høyesterett avviste anken fra Stendi og dermed avgjorde saken.

– Jeg er veldig glad for at vi nå kan få dette lovfestet, selv om vi har en dom som ga oss rett i vår status som arbeidstakere, sier han.

Pilgaard mener det nye lovforslaget vil ha stor betydning også for andre bransjer, som for eksempel transportbransjen og tilfellene med Bring-sjåførene som har gått på kontrakter som selvstendig næringsdrivende.

– Vil gjelde mange bransjer

Arbeidsminister Marte Mjøs Persen er enig med Pilgaard i at dette vil ha betydning for flere bransjer, ikke minst transport- og kulturbransjen og de som har såkalt plattformtilknytning der de får oppdragene rett inn på telefonen sin.

– Nå strammer vi inn for at alle skal omfattes av arbeidsmiljøloven, sier hun.

Persen understreker at det selvfølgelig fortsatt skal være lov å være selvstendig næringsdrivende i Norge, men at det er viktig at de som i realiteten er arbeidstakere, får de rettigheter og det vernet de har krav på.

– Forslagene våre gjelder de som bør være arbeidstakere, presiserer hun.

Følger opp Fougner-utvalget

Lovendringsforslaget fra regjeringen er en oppfølging av både Hurdalsplattformen og forslagene fra Fougner-utvalget, som i fjor la fram sin rapport etter å ha sett på utfordringene i framtidas arbeidsliv:

– Regjeringen vil skjerpe arbeidsgiveransvaret i konserner, noe som sikrer de ansatte mer trygghet ved for eksempel nedbemanninger. Da skal de ha fortrinnsrett til ledige stillinger et annet sted i konsernet. Vi vil i tillegg gjøre det lettere for midlertidig ansatte å få fast ansettelse, styrke ordningene for vernetjeneste og arbeidsmiljøarbeid og utvide dagens drøftingsplikt om bruk av ulike tilknytningsformer. Vi vil også at arbeidsgivers drøftingsplikt skal gjelde i bedrifter med underleverandører. Dette er viktig for å fremme arbeidsmiljøet særlig i mindre bedrifter og på arbeidsplasser uten tariffavtale, påpeker Marte Mjøs Persen.

 

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy