JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Private helseforsikringer i statseide selskaper

Vil ha politisk styring: – Staten skal ikke være med å todele helsetilbudet til folk

Nestlederi Fagforbundet, Odd-Haldgeir Larsen etterlyser politisk styring i statseide selskaper som kjøper private helseforsikringer.

Nestlederi Fagforbundet, Odd-Haldgeir Larsen etterlyser politisk styring i statseide selskaper som kjøper private helseforsikringer.

Jan Lillehamre

Nestleder Odd-Haldgeir Larsen synes det er beklagelig at statlig eide selskaper kjøper private helseforsikringer til sine ansatte.

2023041311405220230413130254

per.flakstad@fagbladet.no

– Når statlige selskaper er med på å todele helsetilbudet til folk, så burde det være departementer og en regjering som tar fatt i det, sier Larsen til Klassekampen.

Avisen avslørte mandag at 32 av 70 selskaper der staten har direkte eierinteresser opplyser at de har private helseforsikringer.

Ifølge Odd-Haldgeir Larsen er det nettopp i slike spørsmål at det må være rom for politisk styring i selskapene. Han er uenig i at dette skal være opp til styrene og den daglige ledelsen i selskapene.

– Vi har en regjering med en politisk plattform i hurdalserklæringen som sier at den vil innføre moms for å forhindre en todeling av helsevesenet og redusere bruken av private helseforsikringer, minner han om.

SV: Staten må bruke sin eiermakt

Nå krever SV at regjeringen må bruke sin eiermakt for å sette en stopper for private helseforsikringer i statseide selskaper.

– Stortinget har nettopp vedtatt en eierskapsmelding som sier at staten skal være en aktiv eier. Det betyr at staten skal ivareta offentlig velferd, sier SVs nestleder Marian Hussein til Klassekampen.

Hun tror moms kan være en viktig brems i utviklingen, men understreker at det offentlige helsevesenet må bygges opp slik at folk opplever at de ikke trenger private helseforsikringer.

Ap-offensiv mot private tilbud

I politisk kvarter i NRK i dag tidlig sa Høyres helsepolitiske talsperson Tone Wilhelmsen Trøen at det er en fallitterklæring når folk har så liten tillit til det offentlige helsevesenet at de kjøper private helseforsikringer. Samtidig mener hun det er skivebom å regulere og begrense muligheten til å etablere private helsetilbud.

Arbeiderpartiet lanserte denne uka en ny offensiv mot framveksten av private tilbud.

– Den største helsepolitiske utfordringen er mangel på helsepersonell i den offentlige helsetjenesten. En av årsakene det pekes på, blant annet av helsepersonellkommisjonen, er framveksten av private tilbud. Derfor må vi har en verktøykasse for å begrense private når vi har en situasjon der vi står i fare for å svekke det offentlige helsetilbudet, sier Aps helsepolitiske talsperson Cecilie Myrseth til NRK.

– Den største utfordringer i helsesektoren er at kvalifiserte ansatte slutter og begynner med noe annet, ikke at de går fra offentlige til private helseinstitusjoner, sier Wilhelmsen Trøen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy