JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Zalaris ett steg nærmere å etablere seg i Kommune-Norge:

Vil la privat selskap overta lønnsutbetalingene i kommunen

JA TIL PRIVAT AKTØR: Flertallet i formannskapsmøtet i Bø i Vesterålen ønsker å tjenesteutsette lønnsutbetalingene i kommunen. Det kan gi Zalaris innpass i Kommune-Norge.

JA TIL PRIVAT AKTØR: Flertallet i formannskapsmøtet i Bø i Vesterålen ønsker å tjenesteutsette lønnsutbetalingene i kommunen. Det kan gi Zalaris innpass i Kommune-Norge.

Hilde Jørgensen

Formannskapet i Bø i Vesterålen vedtok denne uka å tjenesteutsette lønnsutbetalingene. Fagforbundet raser og krever at avtalen blir stanset.

2020022111033920200221115813

bjorn.grimstad@fagbladet.no

Torsdag denne uka vedtok flertallet i formannskapet i Bø kommune at kommunen skal inngå en toårig kontrakt med det private selskapet Zalaris. Det melder Bladet Vesterålen (krever abonnement). Vedtaket ble gjort mot Senterpartiet og Arbeiderpartiets stemmer. Høyre har alene flertallet i kommunen.

Frykter for 3000 arbeidsplasser

Dermed gjenstår kun flertall i kommunestyremøtet neste uke for at selskapet skal kunne ta over lønnsutbetalingene i Nordlands-kommunen.

Zalaris har et uttalt mål om å bruke erfaringene fra Bø til å få innpass i andre norske kommuner.

Fagforbundet frykter at det kan stå om opptil 3000 arbeidsplasser i norske kommuner.

Høyre er positive til privatisering av kommuners lønnsutbetalinger

Fagforbundet protesterer

Kommunen skal blant annet leie ut personell til selskapet i kontraktsperioden, slik at Zalaris får kunnskap om kommunens lønnsutbetalingssystemer.

Fagforbundet er sterkt uenige i at kjøring av kommunal lønn skal tjenesteutsettes til private. De har derfor sendt et brev til formannskapet og kommunestyret i Bø kommune, hvor de prøver å stoppe avtaleinngåelsen.

I brevet står det at Fagforbundet, som en av arbeidstakernes organisasjoner, ikke har blitt hørt i saken. Det bryter med Hovedavtalen når det kommer til tjenestutsetting av kommunale oppgaver.

Mener saken må trekkes

Fagforbundet peker også på en rekke problematiske forhold ved avtaleutkastet. De støtter seg på et notat fra advokater i KS, kommunesektorens organisasjon.

KS-advokatene advarer blant annet mot brudd på reglene for innkjøp, noe som gjør at kommunen kan bli dømt for ulovlig direkteanskaffelse.

Fagforbundet skriver også at det virker som Zalaris skal ha styringsrett over de ansatte, noe som er problematisk:

«Dette forholdet gir risiko for brudd på rett til medbestemmelse, tariffavtale, hovedavtale og kan være i konflikt med arbeidsmiljøloven».

– Vi mener at saken må trekkes, skriver Fagforbundet i brevet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy