JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vin-forslag møter motstand: – Flere måter å heve kvaliteten

UENIGHET: Ikke alle vil gi de eldre vin hver dag.

UENIGHET: Ikke alle vil gi de eldre vin hver dag.

Håvard Sæbø

Borgerlig enighet om revidert Oslo-budsjett gir blant annet én million kroner til servering av øl og vin på sykehjem, også utenom helg og høytid.

2024061410524820240614110341

redaksjonen@fagbladet.no

De borgerlige partiene i Oslo er blitt enige om revidert budsjett.

Nytt i år er at det blir et prøveprosjekt med nattåpen T-bane på linje 2 mellom Østerås og Ellingsrud én natt i uken. Det er også bevilget en betydelig pott til økt vedlikehold av veier.

Tiltakene som får økt budsjettet inkluderer KFUMs avhopperprogram EXIT, flere sommerjobber for ungdom, Camp Hudøy, og skolegårdsprosjektet i Sofienbergparken Øst.

Til sammen plusser de fire partiene 78 millioner kroner på et budsjett på over 100 milliarder kroner.

Mer til eldre

Av andre større endringer er et prosjekt for demenskor i flere bydeler. Det jubler KrF for.

– Det er et viktig bidrag til verdighet og et viktig aktivitetstilbud for personer med demens og deres pårørende, sier KrFs gruppeleder Øyvind Håbrekke.

Ifølge byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) vil det framover bli strammere budsjetter for å få kommunens økonomi på rett kjøl.

VIN VIN: Byrådsleder Solberg vil gi de eldre vin til maten, også i hverdagene.

VIN VIN: Byrådsleder Solberg vil gi de eldre vin til maten, også i hverdagene.

Leif Martin Kirknes

Likevel bevilges det penger for å sikre at beboere på sykehjem som ønsker det, skal kunne få et glass vin eller øl til maten også utenom høytidene.

Det skjer ikke uten reaksjoner.

– Rar prioritering

Siri Follerås, leder i Fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo, er ikke begeistret for budsjettforslaget.

– Vi er ­ikke negative til at eldre skal få lov å ta seg et glass vin eller øl på hverdager. Men det vi mener er at det ikke er det eldreomsorgen i Oslo trenger mest. Den trenger økt grunnbemanning og økt kompetanse.

UENIG: Siri Follerås er ikke enig i prioriteringen av pengebruken.

UENIG: Siri Follerås er ikke enig i prioriteringen av pengebruken.

Leif Martin Kirknes

Follerås sier at det forrige byrådet satte av et kompetansefond, som det borgerlige byrådet nærmest har halvert til fordel for lavere eiendomsskatt.

– Det syns vi er en rar prioritering.

Hun er også kritisk til at byrådet vil bruke flere millioner på ekstern gransking av drift av sykehjem, på bakgrunn av Liv Kjønaas-saken. Dette er ikke det som skaper god eldreomsorg, mener hun.

– Sikrer innovative løsninger

Helsebyråd Saliba Andreas Korkunc (H) synes det er synd at Fagforbundet ikke ser verdien av å lære av feil som har skjedd, og slik kunne bidra til å heve kvaliteten i eldreomsorgen.

Til Fagbladet sier han at de borgerlige partiene i bystyret er enige om flere grep som vil gi en bedre eldreomsorg.

KOMPTANSE: Korkunc sier at det er flere måter å sikre at de eldre har det bra.

KOMPTANSE: Korkunc sier at det er flere måter å sikre at de eldre har det bra.

Ida-Kristin Tvedt

– Vi hever kompetansen hos ansatte og sikrer nye og mer innovative løsninger gjennom å styrke kompetansefondet med 70 millioner kroner, og utvide formålet til også å inkludere velferdsteknologi og digitalisering.

Korkunc sier at hovedoppgaven i eldreomsorgen er å gi de eldre et trygt og godt tilbud.

– Der Follerås og Fagforbundet kun er opptatt av antall ansatte, mener vi det er flere måter å heve kvaliteten i eldreomsorgen. Budsjettenigheten sikrer mer innovasjon og kompetanse, nye måter å jobbe på og mer trivsel for de eldre.

At bystyret er blitt enige om en gjennomgang av sykehjemssektoren for å undersøke om det er svakheter ved rutiner og systemer, mener helsebyråden er viktig for å kunne forebygge avvik og feil i fremtiden.

– Norgesrekord

Ifølge byrådsleder Lae Solberg økte det forrige byrådet driftsutgiftene mer enn inntektene, noe som gjør at kommunen i 2023 hadde et negativt netto driftsresultat for første gang på 20 år.

I tillegg er kommunens gjeld betydelig.

– Dette er et ansvarlig budsjett i krevende økonomiske tider. Det er mye å rydde opp i for vårt byråd og i forslaget til revidert budsjett starter vi jobben, sier finansbyråd Hallstein Bjercke (V).

Høyres gruppeleder, Merete Agerbak-Jensen, sier hun er veldig glad for at de fire ikke-sosialistiske partiene er enige om å forsterke satsingen mot ungt utenforskap og idrett.

– Samtidig setter vi norgesrekord i nedbetaling av gjeld, og holder kommunens utgifter på et forsvarlig nivå.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy