JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Visste du at det er gratis for lærlinger å være medlem i Fagforbundet? Se rettighetene her

Alyan Muhammed Akhtar forteller at han får bruke en og en halv time hver mandag til skolearbeid. Han får også en og en halv time med veiledning samme dag.

Alyan Muhammed Akhtar forteller at han får bruke en og en halv time hver mandag til skolearbeid. Han får også en og en halv time med veiledning samme dag.

Bjørn A. Grimstad

Ikke alle lærlinger vet at de har krav på vanlig lønn dersom de jobber overtid, eller hvor mye tid de kan bruke på skolearbeid i arbeidstida. Det vil Fagforbundet Ung gjøre noe med.

2022081810045620220818100456

ida.wangberg@fagbladet.no

Kan dere hjelpe oss med å lete etter Alyan?

– Ja, Alyan! Det er han snille. Skriv det, sier Faiza, som går i 4. klasse på Haugen skole, der Alyan Muhammed Akhtar (21) er lærling i barne- og ungdomsarbeiderfaget.

De som trenger hjelp til å finne Alyan, er Line Vinje, Vetle Raatten Skogmo og Jørgen Aanerud fra Fagforbundet Ung.

PÅ STELL: Jørgen Aanerud (27), Line Vinje (25) og Vetle Raatten Skogmo (26) sjekker at arbeidsforholdene er som de skal være for barne- og ungdomsarbeiderlærling Alyan Mohammed Akhtar (21) ved Haugen skole.

PÅ STELL: Jørgen Aanerud (27), Line Vinje (25) og Vetle Raatten Skogmo (26) sjekker at arbeidsforholdene er som de skal være for barne- og ungdomsarbeiderlærling Alyan Mohammed Akhtar (21) ved Haugen skole.

Bjørn A. Grimstad

Tid til skolearbeid og veiledning

Denne uka har de fått permisjon fra jobbene sine på skole, AKS og hjemmetjenesten i Oslo kommune for å reise rundt på arbeidsplasser og snakke med lærlinger. Fagforbundet betaler lønna deres.

– Får du tid til å jobbe med opplæringsbok/perm i arbeidstida? spør ungdomstillitsvalgt Line etter at de har funnet Akhtar og satt seg ned sammen med ham i et tomt klasserom.

Akhtar forteller at han får bruke en og en halv time hver mandag til skolearbeid. Han får også en og en halv time med veiledning samme dag. Han har en fast veileder, som er barne- og ungdomsarbeider selv.

Lærlingpatruljen nikker anerkjennende. Her er tydeligvis mye på stell, noe som også reflekteres i Alyans karaktersetting av hvor fornøyd han er med læreplassen på en skala fra en til ti.

– Det må bli ti. Det er et veldig godt arbeidsmiljø her, og jeg får veldig god oppfølging, sier lærlingen.

{F1}

Vil være godt forbilde

Han valgte barne- og ungdomsarbeiderfaget fordi han er glad i å jobbe med barn.

– Vi som jobber med barn blir en viktig del av hverdagen deres. Jeg ser jo at noen kan havne i feil miljø, og da er det fint å være et forbilde som kan hjelpe dem å finne riktig vei i livet, sier Akhtar til Fagbladet.

Han har ingenting imot å få besøk av lærlingpatruljen på jobb.

– Det er hyggelig at Fagforbundet bryr seg om lærlinger og andre som jobber her, sier han.

{u1}

Vervet av tillitsvalgt

Noe av grunnen til at det meste ser ut til å være på stell for lærlingene på Haugen skole, kan være en engasjert plasstillitsvalgt.

– Er du informert om HMS? spør Line Vinje.

– Ja, av Gro, svarer Akhtar og viser til plasstillitsvalgt og baseleder ved AKS, Gro Haraldsen.

– Vet du hvem som er plasstillitsvalgt? fortsetter Vinje.

– Det er Gro, svarer Akhtar.

– Har du hørt om Fagforbundet?

– Ja, Gro har fortalt om det, svarer lærlingen, og fortsetter:

– At det er en fordel å være medlem om man får problemer med kontrakt eller lignende. Så jeg har meldt meg inn, sier han, til fornøyde smil fra de tre ungdomstillitsvalgte.

Rekrutterer lærlinger for Fagforbundet

Line Vinje

Line Vinje

Bjørn A. Grimstad

Opp mot 25 arbeidsplasser fikk besøk av lærlingpatruljen fra Fagforbundet Barn og oppvekst Oslo denne gangen. Stort sett hadde lærlingene gode arbeidsforhold, men ikke alle hadde alt på stell, forteller ungdomstillitsvalgt Line Vinje.

– Må sette seg ned med lederne

– Vi fikk lært flere av lærlingene en del om rettighetene de har, for eksempel når det gjelder overtidsarbeid. Det var det mange som ikke hadde hørt om, så det var flere som måtte sette seg ned og ta en prat med lederne sine i etterkant.

Besøkene ble avtalt med plasstillitsvalgt, og Vinje tror det kan påvirke resultatene at de besøker steder med aktive tillitsvalgte.

– Det kan nok være en sammenheng der, og vi bør vurdere å besøke arbeidsplasser uanmeldt også, sier hun til Fagbladet.

Oppfordring til tillitsvalgte

Hun oppfordrer også plasstillitsvalgte til å ta en ordentlig prat med lærlinger og andre nyansatte om hva Fagforbundet er.

– Mange lærlinger vi snakket med hadde hørt ordet Fagforbundet, men visste ikke hva det er, bortsett fra at mange på jobben er medlemmer. Og det var bare et fåtall som visste at det var gratis for lærlinger å være medlem. Så selv om jeg som plasstillitsvalgt vet at det kan være travelt, er det en nyttig påminnelse om at det kan være lurt å ta en skikkelig prat med folk på arbeidsplassen om hvilke rettigheter de har og hva Fagforbundet kan hjelpe til med, sier Vinje.

Dette skal du ha som lærling:

• Skriftlig lærekontrakt og arbeidsavtale.

• Opplæring i tråd med lærekontrakten.

• Tid til å gjøre skolearbeid og få veiledning i arbeidstida.

• Overtidsbetaling på linje med andre ansatte.

• Et godt arbeids- og læremiljø.

• Lærebedrift melder deg opp til fag- eller svenneprøve, og stillermed nødvendig plass og utstyr til å gjennomføre prøven.

• Fagarbeiderlønn og ny kontrakt etter avlagt fagprøve.

• Om du vil bli medlem i Fagforbundet: gratis medlemskap.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy