JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vold mot kvinner koster fem milliarder

STOPP VOLDEN: 25. november er den internasjonale dagen for avskaffelse av vold mot kvinner. Illustrasjonsfoto.

STOPP VOLDEN: 25. november er den internasjonale dagen for avskaffelse av vold mot kvinner. Illustrasjonsfoto.

Ola Tømmerås

Vold mot kvinner koster samfunnet minst fem milliarder kroner årlig. Likevel har arbeidet mot volden lav status. Og fortsatt er det ikke pensum på politiskolen.

2014112512000020230821171436

titti.brun@fagforbundet.no

I dag er den internasjonale dagen for avskaffelse av vold mot kvinner. Over hele verden markeres dagen med konferanser og demonstrasjoner. Det er også startskuddet for kampanjen Stopp vold mot kvinner: En gobal epidemi. Kampanjen strekker seg helt fram til menneskerettighetsdagen den 10. desember.

– Dette handler om menneskerettigheter, det må vi ikke glemme, sier Tove Smaadahl, daglig leder av Krisesekretariatet.

Vold koster

De samfunnsøkonomiske konsekvensene av vold mot kvinner i Norge er beregnet til mellom 4,5 til 6 milliarder kroner. Dette er kostnader knyttet til blant annet rettsvesen, krisesenter og barnevern. I tillegg kommer kostnadene for hver enkelt kvinne som blir rammet.

Smaadahl har i over 30 år jobbet for å avskaffe vold mot kvinner. Og selv om det snakkes mer om volden, mener hun at samfunnet ikke er kommet så mye lenger.

Barometer for likestilling

Hun viser blant annet til FNs indikatorer for likestilling.

– FN måler antall politikere og deltakelse i arbeidslivet, men ikke omfanget av vold mot kvinner. Men en tydeliger indikator på manglende likestilling er vanskelig å finne.

Hvorfor er vi ikke kommet lenger?

– Det er fremdeles motstand. Dessuten har arbeid med vold mot kvinner lav status. Et eksempel er at vi i tiår har jobbet for å få kunnskap om denne type vold inn på pensum på politiets utdanning. Det er ikke kommet enda, sier Smaadahl.

Arbeid mot vold

Mange kvinner blir i voldelige forhold av frykt for fattigdom. Undersøkelser viser at over 38 prosent av kvinnene på krisesentrene nektes å jobbe av mannen. Derfor betyr flere kvinner i arbeid en dobbel samfunnsøkonomisk gevinst.

– Voldelige menn vet at arbeid betyr en mulighet for selvstendig økonomi, som igjen gir kvinnen mulighet til å forlate mannen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy