JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

WHO: Over 8000 småbarn akutt underernært på Gazastripen

KRISE: Flere barn på Gazastripen har dødd som følge av akutt underernæring.

KRISE: Flere barn på Gazastripen har dødd som følge av akutt underernæring.

NTB/Abaca

Over 8000 barn under fem år er blitt behandlet for akutt undernæring siden krigen brøt ut, opplyser Verdens helseorganisasjon (WHO). 28 av dem er døde.

2024061309363720240613115232

En betydelig andel av Gazas befolkning står overfor katastrofal sult, fastslår WHOs generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus. Samtidig fortsetter matmangelen.

– Til tross for meldinger om at det leveres mer mat, er det på nåværende tidspunkt ingen bevis for at de som trenger den mest, får tilstrekkelige mengder mat med god nok kvalitet, sier Ghebreyesus.

Blant de over 8000 småbarna som er blitt behandlet for akutt underernæring, lider 1600 av alvorlig akutt underernæring – også kalt «wasting» – som er den mest dødelige formen for underernæring.

Manglende helsehjelp

Ifølge Tedros har WHO og FN-organisasjonens partnere forsøkt å trappe opp ernæringstilbudet i Gaza. Men på grunn av manglende sikkerhet og tilgjengelighet er det nå bare to klinikker i drift der alvorlig underernærte pasienter kan få hjelp.

SULT: Flere barn har sultet til døde.

SULT: Flere barn har sultet til døde.

NTB/Reuters

– På grunn av vår manglende evne til å gi helsetilbud på en trygg måte, kombinert med mangel på rent vann og hygiene, øker risikoen betydelig for underernærte barn, sier han.

Det er så langt registrert 32 dødsfall som følge av underernæring på Gazastripen, hvorav 28 er barn under fem år.

– Fred den beste medisin

Ifølge Tedros blir helsekrisen stadig verre også på den israelskokkuperte Vestbredden som følge av angrep på helsevesenet, bevegelsesrestriksjoner og det at folk blir hindret i å få tak i helsehjelp.

Siden krigen på Gazastripen startet, har WHO dokumentert 480 angrep på helsevesenet og helsepersonell på Vestbredden, noe som har ført til at 16 personer er blitt drept og 95 såret, ifølge Tedros.

– På Vestbredden som i Gaza er den eneste løsningen fred. Den beste medisinen er fred, sier han.

(©NTB)

uvakt@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy