JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lokalvalget 2023

Yahya fikk lønnshopp på 100.000 kroner da kommunen overtok sykehjemmet

– De vil ha business fra menneske, og menneske kan ikke være business. Dette er eldre menneske som har bygget samfunnet. De fortjener ikke å bli tjent penger på, sier Yahya Alizada.

– De vil ha business fra menneske, og menneske kan ikke være business. Dette er eldre menneske som har bygget samfunnet. De fortjener ikke å bli tjent penger på, sier Yahya Alizada.

Martin Halsos

Høyre lover privatisering av sykehjem dersom de kommer til makta i Oslo. Det bekymrer tillitsvalgt og helsefagarbeider Yahya Alizada.

2023090108570720230901085708

oystein.windstad@fagbladet.no

Da Oppsalhjemmet i Oslo gikk fra privat til kommunal drift tidligere i år, gikk alle de rundt 100 ansatte opp mellom 50.000 – 120.000 kroner i lønn.

Det forteller helsefagarbeider og tillitsvalgt Yahya Alizada.

Han har jobbet på Oppsalhjemmet siden 2019 og var med på overgangen da sykehjemmet ble overtatt av Oslo kommune i vår. Til NRK sier Alizada at han selv fikk et lønnshopp på 100.000 kroner.

Nå er helsefagarbeideren bekymret for at Høyre skal privatisere sykehjem i Oslo på nytt dersom de vinner valget 11. september. Han har dette budskapet til Høyre og andre parti som vil ha eldreomsorg på anbud:

– Først og fremst, nei takk til privatisering. Da blir det masse sparing og dårligere lønn til de ansatte. Det går ut over beboerne og gir frustrerte pårørende. Og privatisering går ut over dem som jobber på gulvet, sier Alizada. 

Høyre vil stille lønnskrav

Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg har varslet at Høyre vil konkurranseutsette 3–4 av Oslos omkring 40 sykehjem dersom det blir borgerlig valgseier.

Han mener det er feil at ansatte på et konkurranseutsatt sykehjem vil gå ned i lønn. Til NRK sier Lae Solberg de vil sette et krav om at ansatte ikke skal få dårligere lønnsvilkår når det privatiseres.

– Vi vil stille krav om det. De siste årene har det vært en utvikling i EU og dermed i EØS-retten som gjør at det er mulig å stille disse kravene. Det er ikke noen juridiske hindre for dette. Det står på politisk vilje, sier Lae Solberg.

– Mennesker kan ikke være business

Helsefagarbeider Yahya Alizada tror ikke på løftet fra Høyre.

– Blir det privat, så skal det tjenes penger og spares, sier Alizada.

Han tror heller ikke det blir bra for beboerne.

– De vil ha business fra menneske, og menneske kan ikke være business. Dette er eldre menneske som har bygget samfunnet. De fortjener ikke å bli tjent penger på, sier han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy