NM-DELTAKER: Silje Kjærnli ble nummer 4 i EM. Nå deltar hun i yrkes-NM.
Leif Martin Kirknes
titti.brun@fagbladet.no
Over 300 lærlinger og fagarbeidere skal de nærmeste dagene konkurrere i over 30 fag under Yrkes-NM. I hele landet har elever og lærlinger trent på oppgavene de får under NM på Lillestrøm 23. til 25. oktober.
Vinnerne får en plass på yrkeslandslaget, som går videre til Yrkes-VM i Russland i 2019.
https://www.youtube.com/watch?v=ZY7lypclD3MHardtrening før konkurransen
14 helsefagarbeidere fra 14 fylker skal konkurrere om pallplass i Yrkes-NM. En av deltakerne er Silje Kjærnli fra Oslo. Hun er lærling på Lovisenberg sykehus i Oslo. Der har hun forberedt seg med å jobbe med prosedyrer til forskjellige sykdommer.
Mette Nord: – Hvor er heiagjengen for våre unge fagarbeidere?
Øvd foran publikum
Nylig øvde hun foran helsefagelever på Kuben videregående i Oslo, for å få trening i å arbeide foran publikum.
- Det gikk ganske bra, men ikke godt nok, mente hun selv.
Kjærnli har tidligere deltatt i Yrkes-EM i Budapest. Da kom hun på fjerde plass og fikk hederlig omtale.
– Jeg ble godt kjent med de tyske deltakerne. De hadde trent ute på torg og åpne plasser. Tilfeldig forbipasserende kunne få tatt prøver og stille spørsmål. Det er verdifull trening, forteller hun.
Konkurrerer i barne- og ungdomsarbeiderfaget
Også 24 elever og lærlinger i barne- og ungdomsarbeid, fra 12 ulike fylker, skal konkurrere denne uka. Det beste laget blir norgesmester.
I tillegg stiller Fagforbundet i år også med fire nye fagområder utenfor konkurransen: IKT, kontor- og administrasjon, byggdrifter og kjemiprosess.
Ville du klart oppgavene Silje løste foran publikum?
Apoplexia Cerebri = hjerneslag
Du arbeider i hjemmebaserte tjenester på Økern, du er på dagvakt og skal på hjemmebesøk til Kai Andersen. Kai trenger hjelp etter at han for to måneder siden fikk apoplexia cerebri med hemiparese høyre side. Kai bor i egen bolig på Økern. Boligen er delt over to etasjer. Soverom og bad ligger i andre, mens stue og kjøkken ligger i første etasje. Det er datteren som tar seg av alt renhold og matlaging nå etter at Kai nettopp har kommet tilbake fra rehabiliteringssenteret. Kais seng står nå nede i stuen. Han er nesten ferdig påkledd siden nattevakten har vært innom, men ligger i sengen.
Arbeidsoppgaver:
• Måle puls og blodtrykk
• Assistere ved personlig hygiene og påkledning
• Hjelp til forflytning fra seng til stol
• Gåtrening
• Kostveiledning/Obstipasjon
• Motivere/oppmuntre til videre trening
Sykehus – Post operativt
Kurt Hansen er en 38 år gammel fotballspiller som har ett ankelbrudd i høyre fot. Han ble operert i går (over 24 timer siden) og har nå smerter etter operasjonen. Han skal bruke krykker etter operasjonen og han skal dra hjem i dag. Du kommer inn på rommet kl 08.00 på morgenen.
Arbeidsppgaver
• Smerte kartlegging og smertelindring
• Oppmuntre pasienten til å utføre venetrombose profylakse.
• Sjekk vitale tegn
• Sårstell
• Undervis i hvordan gå på krykker
Tid: 30 minutter til å utføre oppgaven
GARASJE: Den enkle garasjen tilfredsstiller ikke et eneste HMS-krav, men nå kommer endelig en ny stasjon i Grovfjord. Verneombud Bjørn-Atle Johnsen er i mål etter sju års arbeid for ny stasjon.
Werner Juvik
DUO: Mette Nord og Jørn Eggum leder de to største LO-forbundene. Representanter fra ledelsen og fagfolk i begge forbund har møttes for å snakke om AFP i privat sektor.
Jo Straube/Håvard Sæbø
Håvard Sæbø
RESULTAT: Oppfølging og tilrettelegging er noko av stikkorda for at dei tilsette ved Kantarellhjemmet i Oslo har fått ned sjukefråveret. Frå venstre Shammim Andreassen Shahid, Birthe Wold Myhre, Evangeline Morales, Mustapha Yacoubi, og Ewa Adamski.
Øystein Windstad
Bensinavgiftene blir relativt sett lavere neste år.
Beate Oma Dahle / NTB
ØNSKE: Det vi trenger er å få økt fribeløpet før trygda til uføre blir redusert, mener Elisabeth Thoresen (i midten).
Simen Gald, Arbeids- og inkluderingsdepartementet