Colourbox.com
Nattevakt i hjemmebaserte tjenester
Jeg er stolt. Der jeg jobber, vaksinerer alle seg. Jeg og mine kolleger anser det som vårt ansvar at vi ikke er til fare for våre pasienter.
Stor smittespredning
Tall fra Folkehelseinstituttet viser at 1,6 millioner nordmenn tilhører risikogrupper som er sårbare for å utvikle alvorlig influensasykdom. Når vi samtidig vet at gjennomsnittlig 900 nordmenn årlig dør av influensa, er det alvorlig. Spesielt alvorlig når det er enkle grep for skal til for å begrense disse tallene.
Vi blir ikke kvitt influensa, men vi kan begrense det
Vi blir ikke kvitt influensa selv om helsepersonell vaksinerer seg, men vi kan absolutt være med på å begrense antall smittede og antall dødsfall. Som helsepersonell yter vi tjenester til personer som mottar helse- og omsorgstjenester, mange av disse tilhører risikogruppene for å utvikle alvorlig influensasykdom. Redder vi ett liv er det verdt det.
Smittsom i ett døgn før symptomene kommer
Som oftest, tar det to dager fra folk blir smittet til de selv får symptomer. Man er selv smittsom 24 timer før man selv utvikler symptomer. Det betyr at man smitter andre, helt uten å tenke over det selv. Influensa kan smitte på ulike måter – gjennom dråpesmitte, men også gjennom luftsmitte og kontaktsmitte. Risikoen er derfor overhengende stor for at man smitter personer som er i risikogruppen for å utvikle en alvorlig influensasykdom med risiko for dødelig utfall. Visste du at også noen med influensa får et såpass lett sykdomsforløp at de ikke en gang trenger å merke symptomene? Selv om dine symptomer er lette, trenger ikke de du smitter å få lette symptomer.
Mange unnskyldninger
Noen skylder på at de aldri blir syke, andre er redd for sprøyter, og atter andre mener at kroppen selv må få ordne opp med sykdommer. Som helsepersonell bør vi også tenke på våre pasienter. Selv om du selv aldri blir syk, kan du fortsatt være smittebærer. Greit nok at kroppen din kan ordne opp selv, men hva med pasientene dine, med en kropp som ikke klarer å ordne opp selv?
Ingen menneskerettighet å jobbe i helse- og omsorgstjenestene
Jeg mener at dersom du velger å ikke vaksinere seg, bør du også være innstilt på å finne seg en ny jobb. Det er ingen menneskerett å arbeide i helse- og omsorgstjenestene. I det minste bør du ikke være i nærheten av pasienter som kan risikere å utvikle alvorlig influensasykdom og/eller redusere pasientkontakten til et absolutt minimum.
Jeg mener det er vårt ansvar som helsepersonell å ikke smitte våre pasienter. Jeg er stolt av å ha kolleger som er enige med meg – det er vårt ansvar at vi ikke er til fare for våre pasienter. Synes du det er greit å være til fare for de du yter helse- og omsorgstjenester til? Tenk deg om en gang til før du takker nei – vaksiner deg!
OMSKOLERT: Rune Lundquist gikk fra bruker til medarbeider på Sagatun. – Jeg ble bedre av å hjelpe andre, sier han.
Werner Juvik
MISNØYE: Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
SKÅL: 43 prosent av norske arbeidstakere må selv betale for julebordet selv.
Colourbox
– Vi er overrasket over den sterke økningen ettersom svakere kronekurs har ført til høyere levekostnader i utlandet, sier Nav-direktør Hans Christian Holte.
Hanna Skotheim
Offentlig ansatte renholdere er en gruppe som har særaldersgrense. For å få særalderspåslaget som regjeringen foreslår i nye pensjonsregler må de kunne dokumentere stillingsprosent og at de faktisk hadde stilling med særaldersgrense 30 år tilbake i tid.
Werner Juvik
NAV-ANSATT: Fardowsa Qambi har jobbet som veileder ved Nav i bydel Sagene i Oslo i to år.
Jo Straube
Oscar Aaslund Hovin
Sandra Skillingsås
Colourbox.com
Oscar Aaslund Hovin
Sandra Skillingsås