JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

– Vaksiner deg eller finn deg ny jobb!

2019110710440220230821171436

Colourbox.com

Gjennomsnittlig dør det cirka 900 nordmenn årlig av influensa. Som helsepersonell har vi et stort ansvar for å få ned dette tallet. Hvordan? Jo, ved å vaksinere oss. Jeg mener at vaksinering burde ha vært obligatorisk for helsepersonell som arbeider med sårbare pasientgrupper.

Nattevakt i hjemmebaserte tjenester

Jeg er stolt. Der jeg jobber, vaksinerer alle seg. Jeg og mine kolleger anser det som vårt ansvar at vi ikke er til fare for våre pasienter.

Stor smittespredning

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at 1,6 millioner nordmenn tilhører risikogrupper som er sårbare for å utvikle alvorlig influensasykdom. Når vi samtidig vet at gjennomsnittlig 900 nordmenn årlig dør av influensa, er det alvorlig. Spesielt alvorlig når det er enkle grep for skal til for å begrense disse tallene.

Vi blir ikke kvitt influensa, men vi kan begrense det

Vi blir ikke kvitt influensa selv om helsepersonell vaksinerer seg, men vi kan absolutt være med på å begrense antall smittede og antall dødsfall. Som helsepersonell yter vi tjenester til personer som mottar helse- og omsorgstjenester, mange av disse tilhører risikogruppene for å utvikle alvorlig influensasykdom. Redder vi ett liv er det verdt det.

Smittsom i ett døgn før symptomene kommer

Som oftest, tar det to dager fra folk blir smittet til de selv får symptomer. Man er selv smittsom 24 timer før man selv utvikler symptomer. Det betyr at man smitter andre, helt uten å tenke over det selv. Influensa kan smitte på ulike måter – gjennom dråpesmitte, men også gjennom luftsmitte og kontaktsmitte. Risikoen er derfor overhengende stor for at man smitter personer som er i risikogruppen for å utvikle en alvorlig influensasykdom med risiko for dødelig utfall. Visste du at også noen med influensa får et såpass lett sykdomsforløp at de ikke en gang trenger å merke symptomene? Selv om dine symptomer er lette, trenger ikke de du smitter å få lette symptomer.

Mange unnskyldninger

Noen skylder på at de aldri blir syke, andre er redd for sprøyter, og atter andre mener at kroppen selv må få ordne opp med sykdommer. Som helsepersonell bør vi også tenke på våre pasienter. Selv om du selv aldri blir syk, kan du fortsatt være smittebærer. Greit nok at kroppen din kan ordne opp selv, men hva med pasientene dine, med en kropp som ikke klarer å ordne opp selv?

Ingen menneskerettighet å jobbe i helse- og omsorgstjenestene

Jeg mener at dersom du velger å ikke vaksinere seg, bør du også være innstilt på å finne seg en ny jobb. Det er ingen menneskerett å arbeide i helse- og omsorgstjenestene. I det minste bør du ikke være i nærheten av pasienter som kan risikere å utvikle alvorlig influensasykdom og/eller redusere pasientkontakten til et absolutt minimum.

Jeg mener det er vårt ansvar som helsepersonell å ikke smitte våre pasienter. Jeg er stolt av å ha kolleger som er enige med meg – det er vårt ansvar at vi ikke er til fare for våre pasienter. Synes du det er greit å være til fare for de du yter helse- og omsorgstjenester til? Tenk deg om en gang til før du takker nei – vaksiner deg!

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy