Dårlig kommuneøkonomi fører til at du må løpe raskere, bli mer sliten og ha mer dårlig samvittighet. (Illustrasjonsfoto).
Per Flakstad
Nattevakt i hjemmebaserte tjenester i Melhus
Jobber du innenfor kommunale helse- og omsorgstjenester, kan du oppleve at en dårlig kommuneøkonomi fører til at du må løpe raskere, bli mer sliten og ha mer dårlig samvittighet. Som bruker av disse tjenestene, vil du kanskje kjenne det på kroppen i form av inaktivitet, lite ressurser og et minimum av bistand og omsorg. Jeg tror ikke det fører til god kommuneøkonomi på sikt.
Livskvaliteten og retten til ett verdig liv glemmes
Noen føler kanskje at dette er overdrevet og satt på spissen, mens for mange er dette hverdagen. Det er to grupper dette går utover spesielt – de ansatte og våre innbyggere som er avhengig av heldøgns helse- og omsorgstjenester. Gjennom mine år som aktiv politiker, fikk jeg sjelden gleden av å lese sakspapirer som satte innbyggernes livskvalitet og ansattes rett til en god arbeidshverdag høyere enn økonomien.
Livet etter konsulentene
Ofte hører man om kommuner som leier inn konsulentfirma til å gå gjennom driften og se på hva som kan forbedres. Forbedringspotensialet vil ofte handle om hvor mye man kan effektivisere tjenestene: Hvor mye omsorg kan man få ut av 232,94 kroner per time? Dette er hva en fagarbeider i turnus tjener hver time, dersom hen jobber i en kommune som er omfattet av hovedtariffavtalen til KS. Etter konsulentene har tatt flere hundre tusen i konsulenthonorar, er det kommunens ansatte og innbyggere som må betale kalaset.
Fører nedskjæringer til mindre sykefravær?
En kommune jeg kjenner godt til har enkelte avdelinger med sykefravær på over 15 prosent. Alle er enige i at dette er et problem og alle er enige i at det bør gjøres noe med dette. Vil da nedskjæringer føre til lavere sykefravær? Generelt tror jeg ikke at nedskjæringer får ned sykefravær. Jeg tror at nedskjæringer fører til økt sykefravær, som igjen fører til større belastning på de ansatte som er igjen på arbeidsplassen og større turnover og dårligere tjenester hos innbyggere med bistandsbehov.
Jeg tror at nedskjæringer fungerer litt som når man tisser i buksa for å bli varm – det blir fort kaldt igjen. Litt det samme som nedskjæringer – man sparer på kort sikt, mens man taper på lang sikt.
Gjennom mine år som aktiv politiker, fikk jeg sjelden gleden av å lese sakspapirer som satte innbyggernes livskvalitet og ansattes rett til en god arbeidshverdag høyere enn økonomien.
BLOKKERT: Bildet er tatt i en kommunal bolig et sted i Midt-Norge.
Trøndelag brann- og redningstjeneste IKS
Renholdere får et ekstra lønnstillegg.
Kasper Holgersen
VIL SIKRE: Peggy Hessen Følsvik og LO ønsker en lavlønnsmodell som treffer bedre enn dagens modell. Her fra kravoverrekkelse med NHO.
Håvard Sæbø
YRKESVALG: – Det er vanskelig å få unge mennesker til å velge bussyrket. Nå må snart arbeidsgiverne ta inn over seg at lønn og arbeidsbetingelser er en viktig årsak til disse problemene, sier Marit Sauge.
Werner Juvik
FORTVILELSE: Mange er fortvilte etter at de fikk brev med krav om å betale tilbake deler av lønna si fra Skien kommune - her representert ved rådhuset.
Werner Juvik
DØDSHJELP: – Det er på tide å utrede dette i en bredt sammensatt kommisjon, mener Gro Nylander (82), som er pensjonert fødselslege.
Kristin Svorte
Oscar Aaslund Hovin
Sandra Skillingsås
Dårlig kommuneøkonomi fører til at du må løpe raskere, bli mer sliten og ha mer dårlig samvittighet. (Illustrasjonsfoto).
Per Flakstad
Oscar Aaslund Hovin
Sandra Skillingsås