Alle sykehjem skal tilbake til kommunal eller ideell drift, men byrådet vil ikke si om det blir i 2021 eller 2023
ENIGE OM POLITISK PLATTFORM: F.v.: Lan Marie Berg fra Miljøpartiet de Grønne, Raymond Johansen fra Arbeiderpartiet og Sunniva Holmås Eidsvoll fra Sosialistisk Venstreparti under pressekonferansen om byrådsforhandlingene i Oslo.
Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix
Oslo-byrådet vil ta alle private sykehjem tilbake i kommunal og ideell regi innen utgangen av 2023. Fagforbundet mener det er for sent.
andreas.tharaldsen@fagbladet.no
Det rødgrønne Oslo-byrådet ville vente til de hadde forhandlet byrådsplattformen før de ville si når sykehjemmene i Oslo skulle tilbake i kommunal regi. Samtlige kontrakter med private sykehjem går ut i 2021. Men byrådet holder døren åpen for private frem til 2023. Det er Fagforbundet Oslo ikke fornøyd med.
– Kan bety tap i lønn og pensjon
– Når rekommunalisering av sykehjem blir utsatt ett eller to år, kan det bety veldig mange kroner for de ansatte i tapt lønn og pensjon, sier leder i Fagforbundet Pleie og Omsorg Siri Follerås.
De siste ukene har Sosialistisk Venstreparti (SV), Arbeiderpartiet og Miljøpartiet De Grønne (MDG) forhandlet om en ny byrådsplattform på Mangelsgården. Nå har de rødgrønne byrådskameratene blitt enige om å ta tilbake all sykehjemsdrift i kommunal og ideell regi.
Det var en blid byrådsleder Raymond Johansen (Ap) som sammen med Lan Marie Berg (MDG) og Sunniva Eidsvold Holmås (SV) som presenterte det rødgrønne byrådets nye plattform, på Mangelgården tirsdag formiddag.
Alle sykehjem kommunale eller ideelle i 2023
I plattformen står det blant annet at alle sykehjem skal være drevet av kommunen eller ideelle aktører innen utgangen av 2023.
I Oslo kommune er det i dag ti sykehjem som er drevet av kommersielle aktører. Dette er sykehjem som ble lagt ut på anbud av Høyre-/Frp-byrådet før de rødgrønne vant byrådsmakten i 2015.
Samtlige sykehjemskontrakter Oslo kommune har med kommersielle aktører går ut den kommende byrådsperioden. Først ut er Ullernhjemmet, hvor kontrakten med Norlandia Care går ut i desember 2019. Deretter følger seks sykehjem, blant annet Kantarellen bo- og rehabiliteringssenter drevet av Stendi, som alle går ut i løpet av 2020. Tre andre private sykehjem har kontrakter med kommunen som går ut i 2021.
Kommunen har opsjon i kontraktene med de private sykehjemmene. Det betyr at Oslo kommune kan velge å forlenge kontraktene ett år av gangen i opptil to år. Når byrådet først vil fase ut de kommersielle sykehjemmene innen utgangen av 2023, betyr det altså at de åpner for å bruke denne opsjonen.
– Medlemmene lurt hvis rekommunaliseringen utsettes
Siri Follerås, som er leder i Fagforbundet Pleie og Omsorg, sa til Fagbladet tidligere i høst at hun fryktet at kommunen skulle bruke denne opsjonen.
– Vår skrekk er at kommunen bruker muligheten til å utsette overtakelsen av enkelte sykehjem med ett eller to år, sa Siri Follerås den gangen.
– Hvis de gjør det, har de lurt medlemmene våre, slo Follerås fast.
På spørsmål fra Fagbladet om Oslo kommune vil bruke denne opsjonen, svarer byrådsleder Raymond Johansen (Ap) at de vil komme tilbake til dette på senere tidspunkt.
– Hvilke kontrakter det er aktuelt å bruke opsjon på må være noe vi kommer tilbake til, sier Sunniva Eidsvoll Holmås (SV) til Fagbladet.
– Det viktigste er at sykehjemmene skal være drevet av kommunen og ideelle i løpet av byrådsperioden, sier hun.
Rødt kritisk
Siavash Mobasheri, som er leder i Rødt Oslo, er kritisk til at byrådet åpner for å bruke opsjonen i kontraktene med de private sykehjemsaktørene.
– På Manglerudhjemmet ble mange ansatte og tillitsvalgte skuffet da kommunen ville forlenge kontrakten, sier Siavash Mobasheri til Fagbladet.
I 2018 ville byrådet forlenge kontrakten de hadde med Unicare omsorg på Manglerudhjemmet til 2021. Denne beslutningen skapte skuffelse blant tillitsvalgte på sykehjemmet. Rødt mente byrådets manøver var i strid med samarbeidsavtalen de har med byrådet, og etter forhandlinger ble opsjonen forkortet med ett år. Nå skal sykehjemmet bli rekommunalisert i juni 2020.
Eivor Evenrud, som er gruppeleder for Rødt i Oslo bystyre, sier Rødt vil jobbe for at Oslo kommune ikke bruker muligheten de har for opsjon, men rekommunaliserer med en gang.
Alle deltidsansatte får tilbud om heltidssamtale
Arbeidsliv er blant hovedsatsingene i byrådssamarbeidet mellom Ap, SV og MDG de neste fire årene. Blant annet skal alle unge i Oslo under 24 år skal være sikret jobb, utdanning eller opplæring, blant annet gjennom nye jobbprogrammer, sommerjobber og tilrettelagte arbeidsplasser for ungdom.
Alle de tre understreket klimasatsingen som en grunnplanke i den politiske plattformen. I avtalen lover partiene at Oslo skal bli verdens første utslippsfrie storby innen 2030.
– En grønn politikk må være rød for å lykkes, og en grønn politikk må være rød for å vare, sa sier byrådsleder Raymond Johansen.
Han trakk også fram uroen over økende ulikhet i hovedstaden, og slo fast at det største skillet går mellom dem som står innenfor og dem som står utenfor arbeidslivet. I plattformen lanseres en serie med jobbprogram rettet mot personer som trenger mer erfaring for å komme i jobb.
– Vi går også inn for at alle stillinger i kommunene i hovedsak skal lyses ut som hele og faste stillinger. Alle deltidsansatte skal få tilbud om en heltidssamtale, sa Johansen.
Her er de øvrige sentrale punktene i den nye byrådsplattformen:
• Kjernetid i barnehagen: Det gjennomføres forsøk med gratis kjernetid i barnehagen for alle ettåringer i sju bydeler. Videre opptrapping til hele Oslo skal vurderes.
• Aktivitetsskole for alle: Alle elever får gratis aktivitetsskole på 1. 2. og 3. trinn.
• Skolemat: Byrådet vil starte innføringen av et sunt og kjøttfritt skolemåltid i Osloskolen.
• Billigere kollektivtransport: Prisen på enkeltbilletter kuttes med 20 prosent. Familierabatten utvides til hele uken utenom rushtid. Den planlagte prisøkningen for Ruter-billetter i 2020 avlyses.
• Flere kollektivavganger: Det blir flere tusen nye ukentlige avganger med buss, trikk og T-bane, særlig i ytre by. Det skal være fem- og timinutters frekvens på de viktigste rutene i indre og ytre by i rushtiden.
• Klimafond: 300 millioner kroner settes av til kommunens klimafond for å støtte folk som vil reise klimavennlig til jobb, bytte ut bilen, eller bedrifter som kjøper elvaresykkel.
• Flere sykkelveier: Fremskynde sykkelplanen slik at 100 kilometer ny eller oppgradert sykkelvei bygges innen 2023.
• Nye veier til egen bolig: Utrede nytt kommunalt boligselskap som skal bygge rimeligere boliger, slik at det blir lettere å komme seg inn på boligmarkedet.