JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidstilsynet åpner sak mot Oslo kommune

Werner Juvik

Arbeidstilsynet skal ha tilsyn med Energigjenvinningsetaten i Oslo etter at det er avdekket flere hundre lovbrudd i kommunens søppelhåndtering, melder NRK.

2019092612181820230821171436

gunnhild.hokholt.bjerve@ntb.no

– Oslo kommune ble orientert om dette av oss i går, og melding om tilsyn vil bli sendt i dag, sier regiondirektør for Arbeidstilsynet Oslo, Ørnulf Halmrast til NRK.

Arbeidstilsynet har bitt seg merke i at den ansvarlige byråden, Lan Marie Berg (MDG), ikke har kunnet svare tilsynet på hvor mange brudd på arbeidsmiljøloven som er begått.

– I tilbakemeldingen kommer det fram at byrådsavdelingen ikke har en tilfredsstillende oversikt over innhold og omfang av brudd på arbeidstidsbestemmelsene, sier Halmrast.

Lan Marie Berg må svare for ytterligere 250 brudd på arbeidsmiljøloven

Etaten rapporterte selv om 557 brudd på arbeidsmiljøloven for et år siden. NRK har imidlertid avslørt at etatens egne tall viser minst 820 brudd på arbeidstidsbestemmelsene siden 2017.

Berg sitter i byrådsforhandlinger torsdag og har foreløpig ikke vært tilgjengelig for å kommentere nyheten om at Arbeidstilsynet åpner tilsyn.

To granskinger

Tirsdag vedtok kontrollutvalget i Oslo kommune at Kommunerevisjonen skal granske etaten og Bergs rolle.

Denne granskingen kommer ved siden av en undersøkelse Berg har bestilt fra revisjonsfirmaet PWC.

Inntekter fra utenlandskablene gir uendret nettariff for forbrukerne neste år, men industrien må betale mer

– Denne saken handler om alvorlige forhold tilbake i tid, og det er viktig å for meg å få alle fakta på bordet. Om bystyret ønsker å gjennomføre flere undersøkelser, vil jeg selvsagt bidra til å opplyse saken så godt jeg kan, var Bergs kommentar da.

Hun viser til at det allerede er tatt grep for å rydde opp i situasjonen.

– Ny direktør har fått beskjed om å få kontroll på bruddene på arbeidstidsbestemmelsene, og statistikken viser nå at situasjonen er kraftig forbedret, sa Berg onsdag.

Konsulentbruk og anskaffelser

Opposisjonen anklager Berg for ikke å ha informert bystyret tilstrekkelig om saken.

Ifølge kontrollutvalgets leder Ola Kvisgaard (H) kan det være snakk om både brudd på arbeidsmiljølov, anskaffelsesregelverk, overdreven bruk av eksterne konsulenter og ansettelser utenfor regelverk i både renovasjons- og energigjenvinningsetaten.

– Dette er en ny søppelskandale og framstår som svak etatsstyring fra miljøbyråden, sa Kvisgaard til NTB nylig.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy