JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Leste om drapstiltalen i avisa:

Trikkesjåfør tiltalt for uaktsomt drap

Saken startet i Oslo Tingrett i dag

TUNG: Det var en trikk av denne typen som var involvert i dødsulykken på Skøyen.

TUNG: Det var en trikk av denne typen som var involvert i dødsulykken på Skøyen.

Lisa Turøy Christiansen

– Hvordan skal trikkeførerne kunne utføre jobben sin når de risikerer å bli tiltalt for å utføre den? Folk krysser trikkesporet på jakt etter Pokemon eller med musikk på ørene uten å se seg for, sier fagforeningsleder.

2017013112342120230821171436

ingeborg.rangul@fagbladet.no

Leder i Oslo Sporveiers Arbeiderforening Rune Aasen er oppgitt. I dag startet rettsaken mot en kvinnelig trikkefører som er tiltalt for uaktsomt drap.

For et år siden omkom en 60 år gammel mann etter et sammenstøt med trikken på SWkøyen i Oslo. Påtalemyndigheten har tiltalt trikkeføreren for «uaktsomt å ha forvoldt en annens død».

Informasjon via avisen

Den tiltalte trikkeføreren i 20-årene er fast ansatt i Sporveien og hadde kjørt trikk et par år da ulykken skjedde. Hun ble ikke suspendert fra stillingen sin etter ulykken.

Trikkeføreren fikk først vite at hun ikke hadde gjort noe galt og at saken ville bli henlagt.

Men i sommer leste hun så i avisa at hun likevel var tiltalt, uten at hun var blitt kontaktet av politiet på forhånd, sier kvinnens forsvarer Halldis Winje til nrk.no.

Tar vare på den ansatte

– To tillitsvalgte er sammen med kvinnen i rettssalen sammen med representanter fra Sporveien, forteller Aasen.

– Hun blir godt ivaretatt.

Føreren er fortsatt ansatt i Sporveien. For Sporveien er det et mål å få ansatte som har vært med i ulykker tilbake i jobb.

Veier 60 tonn

Aasen mener det er ille at hun er tiltalt for uaktsomt drap. En trikk av den største typen veier opp mot 60 tonn. Går en person foran uten å se seg for er det ikke mulig for en trikkesjåfør å stoppe, sier Aasen, uten å henvise spesielt til saken som er oppe i Oslo Tingrett nå.

– Det er en spennende rettsak med prinsipielle spørsmål. Men det er ille at et medlem og trikkesjåfør å bli utsatt for en slik tiltalte, sier fagforeningslederen.

– Burde ha redusert farten

I tiltalen blir det hevdet at trikkeføreren ikke tilpasset hastigheten etter forholdene eller på annen måte var uoppmerksom slik at føreren ikke i tide oppdaget eller reduserte farten for fotgjengeren, skriver nrk.no.

– Fotgjenger hadde vikeplikt

Aktor mener trikkeføreren har vært uaktsom blant annet ved at hun ikke reduserte hastigheten på trikken tidligere enn det hun gjorde.

Forsvarer sier på sin side at mannen som omkom hadde vikeplikt der han gikk. Området er oversiktlig og det var ikke trafikkert og vitner skal ha forklart at han ikke så seg for. Trikken har en egen midtstilt trasé på ulykkesstedet , og det skal ikke være fotgjengerfelt akkurat på det stedet.

Dødsulykken i 2007

I 2007 skjedde en dødsulykke på Sinsen i Oslo hvor en kvinnelig trikkefører først ble dømt til 60 dagers fengsel i tingretten, mens hun ble frifunnet i lagmannsretten for tiltalen på uaktsomt drap.

Hun ble derimot dømt til å betale en bot på 10.000 for brudd på aktsomhetsparagrafen i veitrafikkloven.

Etter denne frifinnelsen i lagmannsretten sa kommunikasjonssjef Cato Asperud i Oslo Sporvogndrift til Fagbladet at han mente dommen styrket trikkeførernes rettssikkerhet ved at den la til grunn at forskrifter og instrukser var fulgt, og at de er tilstrekkelige. Han mente avgjørelsen var god å ha med seg for alle som kjører trikk i en stor by.

Han syntes imidlertid det var skremmende at selskapet måtte engasjere seg og selv dokumentere forhold som hadde betydning for saken, men som påtalemyndigheten ikke hadde undersøkt.

Tiltalebeslutningen

Trikkeføreren er tiltalt for uaktsomt å ha forvoldt en annens død.

Ifølge statsadvokatens tiltalebeslutning har hun «ikke vært tilstrekkelig aktpågivende og varsom, idet hun ikke tilpasset hastigheten etter forholdene eller på annen måte var uoppmerksom slik at hun ikke i tide oppdaget eller reduserte farten for en fotgjenger som gikk ut foran trikken».

Kilde: nrk.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy