Streiken kan bli trappet opp mandag:

– Noen ganger må streik til

Krangel om pensjon førte til konflikten

Håkon Aas og Erik Arnesen på plass som streikevakter utnefor LHLs hovedkontor i Oslo

Håkon Aas og Erik Arnesen på plass som streikevakter utnefor LHLs hovedkontor i Oslo

Kathrine Geard

Erik Arnesen og Håkon Aas tok første økta som streikevakter utenfor LHLs hovedkontor i Strogata.

2017020209520820170202152057

kathrine.geard@fagbladet.no

De er to av Fagforbundets 25 medlemmer, som foreløpig er tatt ut i streik, etter at LO Stat ikke ville godta arbeidsgiverforeningen Spekters krav om endring i pensjonsordningen for ansatte i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL).

– Alle håpet at de skulle komme til enighet, men noen ganger må streik til. Pensjon er en veldig viktig sak, sier Arnesen og Aas, etter å ha iført seg streikevesten og tatt fatt på sin første økt som streikevakt.

Fagforbundet vil ha lik pensjon for kvinner og menn livet ut.

– Vi reagerer på at Spekter krever vi skal godta en pensjonsordning der kvinnene bevisst blir rammet, sier nestleder i Fagforbundet, Odd Haldgeir Larsen.

Tatt ut tre steder

Arnesen og Aas er begge ansatte ved LHLs (Landsforeningen for hjerte- og lungesyke) hovedkontor, der elleve medlemmer er tatt ut i streik. I tillegg er det tatt ut ni på Feiringklinikken og tre på Glittre, samt to medlemmer i HK og EL og IT.

Streiken omfatter også to medlemmer i Delta og seks fra Parat. Men Unio, Akademikerne og SAN (Sammenslutningen av akademikerorganisasjoner i Spekter) aksepterte fire timer på overtid nye overenskomster i tråd med meklerens skisse til løsning. Dermed ble de langt færre streikende enn det var planlagt for. Derfor samlet alle streikende seg til fellesmøte i Fagforbundets lokaler onsdag ettermiddag for å områ seg og justere streikevaktlister.

– Jeg er skuffet over at ikke alle sto samlet, men håper det ikke fører til interne stridigheter, sier Arnesen, som ikke ser bort fra at konflikten kan bli langvarig. Men både han og Aas håper partene snart kommer sammen og finner en løsning.

– I mellomtida skal vi gjøre så godt vi kan, sier Aas.

Vil ha trygg pensjon

LHL har i alle år hatt samme pensjonsordning som de offentlig ansatte, som med full opptjening sikrer to tredeler av lønna i pensjon. Spekter ville legge om til inntektsbasert pensjon, som kun vil gi utbetaling i 15 år. Det kunne ikke Fagforbundet godta.

Administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Arbeidsgiverforeningen Spekter uttalte onsdag til NTB at det var uforståelig at LO og YS, som orgnaiserer et mindretall i LHL, velger å streike mot pesnhjonsordningen andre nå har godtatt.

Fagforbundet sier Bratten feilinformerer. LO og YS organiserer ikke et mindretall. Streiken vil bli trappet opp fra mandag i neste uke.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy