– Vi bør ikke tukle med pensjonen
NEGATIV: NHOs sjeføkonom, Øystein Dørum, vil ikke tukle med pensjonssystemet nå.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
NHO er lunkne til pensjonsforslag fra Ap.
tips@fagbladet.no
Arbeiderpartiet vil vri om på pensjonssystemet for å la pensjonister slippe å gå i minus. NHO er skeptiske.
– Vi har et pensjonssystem som er ment å vare i flere tiår. Da bør man helst ikke tukle med det etter noen få år, sier sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
I tre år på rad har fasiten vært den samme: På grunn av svake lønnsoppgjør har pensjonistene endt opp med reallønnsnedgang. Grunnen er måten vi regulerer pensjoner på i Norge. Pensjonistene får den samme veksten som lønnsmottakere minus 0,75 prosent.
• Slik lever du godt som pensjonist
Ny ordning
Tirsdag foreslo Arbeiderpartiet at pensjonistene i stedet skal få halvparten av reallønnsveksten. Det betyr at dersom reallønnsveksten et år er på 0,6 prosent får pensjonistene 0,3 prosent.
Samtidig skal de bare få halve nedgangen i dårlige år. Dersom reallønna synker med 0,4 prosent et år synker den bare 0,2 prosent for pensjonistene.
Hensikten er at pensjonene over tid skal bli mer stabile, og at pensjonistene skal slippe å oppleve negativ pensjonsutvikling samtidig som lønnsmottakere opplever en vekst. Aps nye opplegg skal over tid ikke koste mer enn dagens ordning.
• Slik kan du unngå AFP-smellen
Støtte i LO
Forslaget har støtte fra LO, Unio og Pensjonistforbundet. Men hos NHO er de skeptiske. I tillegg til at pensjonistene i snitt kan risikere å komme bitte litt dårligere ut i framtida, mener de også at man bør holde fingrene fra fatet når det gjelder pensjonsforliket.
Les denne kommentaren:
• Jan Davidsen krever forhandlingsrett på pensjoner
Perspektivmeldingen
– Dersom regjeringen får rett i perspektivmeldingen, vil produktivitetsveksten i privat sektor stige med 1,7 prosent framover. Hvis reallønna følger produktivitetsveksten vil pensjonistene komme dårligere ut framover med den foreslåtte løsningen sammenliknet med den eksisterende løsningen. Ikke dramatisk, men litt, sier Dørum, og legger til:
– Jeg tenker at om jeg hadde vært pensjonist ville jeg heller hatt flere kroner og større variasjon enn færre kroner og mindre variasjon.
NHO frykter også at dersom man åpner for endringer i pensjonsforliket kan andre grupper som føler at de kommer dårligere ut senere bruke det som en mulighet for å kreve reforhandlinger.
• Dette må du sjekke før du tar tidligpensjon
• AFP-pensjonen forsvant for Lars Johnny (61). Han var arbeidsledig noen måneder for lenge