Ansatte i private barnehager får ny pensjonsavtale. Se den her

PENSJON I BOKS: Ette fem år med forhandlinger kom partene fram til enighet i går ettermiddag. Fagforbundet er veldig fornøyd med avtalen.

PENSJON I BOKS: Ette fem år med forhandlinger kom partene fram til enighet i går ettermiddag. Fagforbundet er veldig fornøyd med avtalen.

Gorm Kallestad, NTB scanpix/ANB

– En viktig seier. En milepæl. Slik beskriver forhandlingsleder Anne Gren Nilsen i Fagforbundet barnehagepensjonen som ble forhandlet fram i går ettermiddag.

2019082710525020190827105250

ola.tommeras@fagbladet.no

I går ettermiddag var mellomoppgjøret i private barnehager i havn. Da ble det også enighet mellom Fagforbundet, Delta og Utdanningsforbundet og Private barnehagers landsforbund (PBL) om pensjon – en avtale det har vært jobbet for i fem år.

Den nye pensjonsavtalen har fått navnet «Barnehagepensjon».

Lønnsmessig har partene kommet fram til en lignende profil som for de ansatte i kommunale barnehager.

Krevende forhandlinger

– Vi er godt fornøyd med å ha kommet i havn med krevende forhandlinger for våre medlemmer i PBL-barnehagene. Dette har vi jobba med siden 2014, og det var godt å kunne sette en sluttstrek nå, sier forhandlingsleder Anne Gren Nilsen i en pressemelding fra Fagforbundet.

For å få til en løsning, har forbundene avtalt noen overgangsløsninger, der de ansatte betaler litt mer av sparingen til egen pensjon i en overgangsperiode.

Det innebærer at arbeidsgiver betaler fire prosent og arbeidstaker betaler tre prosent av pensjonssparingen. Det er en annen fordeling enn det som der vanlig i tilsvarende pensjonsordninger. Partene har som målsetting å nå en fordeling med fem prosent innskudd fra arbeidsgiver, og to prosent innskudd fra ansatte, senest fra 2023.

– At det er midlertidig framgår tydelig av avtalen, opplyser Nilsen.

Se full protokoll med lønnstabeller

Dette er pensjonsavtalen

Fra pressemeldingen framgår det:

• Pensjonsavtalen gir medlemmene en sparesats til pensjon på sju prosent. Det er det høyeste nivået som tjenestepensjonsloven åpner for. I praksis vil det bety en høy, årlig sparing til egen tjenestepensjon, der den enkelte kan ta ut pensjon fleksibelt fra 62 år og kombinere arbeid og pensjon.

• Barnehagepensjon gir like god pensjon for kvinner og menn, og den betales livet ut.

Pengene blir plassert i aksjer og verdipapirer, og avkastningen går til den enkeltes pensjonsbeholdning.

• Hun forteller at eldre medlemmer over 52 år 1.1.2020 beholder den ordningen de har i dag. Også AFP-ordningen blir som den er, fram til partene har avklart hvordan AFP i privat sektor skal være i framtida.

Fornøyd med resultatet for lønn

– Det har blitt et bra oppgjør, som ligger på nivå med lønnsoppgjørene i samfunnet for øvrig. Vi har jobbet for å få en liknende profil som vi fikk for de barnehageansatte i kommunene. Det mener jeg vi har greid, men for å få det til innafor den økonomiske ramma har vi måttet ha flere delvise lønnsopprykk, et fra 1. mai. et fra 1. juli og et fra 1. januar 2020. Alt i alt vil medlemmene få et lønnsoppgjør som gir dem økt kjøpekraft, opplyser Nilsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy