JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet benyttet siste sjanse for å påvirke Stortinget om pensjon

Mette Nord under stortingshøringen om pensjon for offentlig ansatte.

Mette Nord under stortingshøringen om pensjon for offentlig ansatte.

Sidsel Hjelme

Pensjon for ansatte i offentlig sektor er foreløpig siste brikke i den store pensjonsreformen som har pågått over flere år. Fagforbundet har vært tett på hele veien, denne uka med høringsinnlegg til Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

2019050809064220230821171436

sidsel.hjelme@fagbladet.no

– En ny pensjonsordning var helt nødvendig for å sikre offentlige ansatte et godt pensjonsnivå framover når vi lever lenger. Med disse endringene vil det lønne seg for offentlig ansatte å stå lenger i jobb, og det vil bli lettere å bytte jobb fra offentlig til privat sektor uten å tape pensjon, sa statsminister Erna Solberg da hun i april la fram proposisjonen til Stortinget om alderspensjon for offentlig ansatte.

Her foreslås nye regler om alderspensjon til ansatte i offentlig sektor. Lovforslaget inneholder også overgangsregler fra dagens ordning til den nye.

Partene i høring

Prosedyren for stortingsproposisjoner er at de først går til behandling i fagkomiteen, som i dette tilfellet er Arbeids- og sosialkomiteen.

Komiteen kan i sin tur invitere til en høring for å få ytterligere informasjon fra berørte parter. I pensjonssaken var LO, sammen med de andre arbeidstakerorganisasjonene, YS, Unio og Akademikerne, invitert til å komme med sine synspunkter.

Mette Nord, leder i Fagforbundet, representerte LO under høringen. Ett av hennes poenger var at offentlig tjenestepensjon må sikre de yngre arbeidstakerne en bedre mulighet til å kompensere for levealdersjusteringen i folketrygden.

• Pensjonsekspert: – De unge trenger ikke å bry seg om pensjon og sparing

Særaldersgrenser i fokus

Nord understreket at LO er svært opptatt av å få til et regelverk for ansatte med særaldersgrenser og for etablering av ny AFP.

– Vi mener at effektene av levealdersjusteringen i det norske pensjonssystemet må følges tett.

– Det må ikke bli slik at de med tunge og krevende jobber blir pensjonstapere fordi de må slutte tidlig. Dette er arbeidstakere som har yrker med lav forventet levealder. Dette kommer til å bli et viktig tema både for folketrygden og offentlig tjenestepensjon.

God forhandlingsskikk

Proposisjonen er en oppfølging av pensjonsavtalen som ble inngått mellom Arbeids- og sosialdepartementet, LO, Unio, YS, Akademikerne, KS og Spekter i mars 2018.

Både LO og de andre arbeidstakerorganisasjonene er kritiske til at proposisjonen nå behandler temaer som ikke har vært gjenstand for forhandlinger.

– Vi må forholde oss til de temaene som avtalen omhandler. Tema som ikke har vært gjenstand for forhandlinger, skal heller ikke endres, sa Mette Nord.

Risikerer pensjonskutt

Ett av temaene som partene ikke har forhandlet om, er foreslåtte kutt i påslagspensjon. Dette kan utgjøre opptil 60.000 i redusert utbetaling for enkelte alderspensjonister.

– Regjeringen har hele tiden understreket at endringene i offentlig tjenestepensjon ikke har vært en sparereform.

– De foreslåtte kuttene stemmer ikke med slike løfter. Vi ber om at komiteen innstiller på at denne endringen ikke blir vedtatt, og at departementet blir bedt om å utarbeide nye regler, sa Mette Nord.

Arbeids- og sosialkomiteen skal etter planen levere sin innstilling til Stortinget 28. mai, og stortingsdebatten vil foregå 5. juni. Alle stortingsdebatter kan følges direkte på stortinget.no.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy