Fagforbundet involvert i gigantmekling til høsten

Per Flakstad

LO Stat har varslet plassoppsigelse for 3516 medlemmer i forbindelse med gigantmeklingen med Spekter i september. 470 av dem er medlemmer i Fagforbundet.

2016070611023320160706110233

per.flakstad@fagbladet.no

Den omfattende meklingen gjelder 15 virksomheter, blant andre Vinmonopolet, Ruter, Flytoget, og Norlandia Barnehagene.

Fagforbundets medlemmer som det er varslet plassoppsigelse for, er ansatt ved Drammen Scener (18), Valnesfjord Helsesportsenter (38), Ruter (45) og Norlandia Barnehagene (369).

Meklingsfrist 16. september

Varsel om plassoppsigelse betyr at de ansatte kan tas ut i streik hvis meklingen bryter sammen. Men det er foreløpig for tidlig å si om alle vil bli tatt ut hvis partene ikke blir enige.

Riksmekleren regner med å bruke fire dager, og har satt fem meklere på jobben med å få partene i havn med et anbefalt resultat.

Foreløpig frist for å bli enige er 16. september.

LO Stat har også varslet at antall medlemmer det varsles plassoppsigelse for, kan bli utvidet før meklingen starter.

Dersom partene ikke blir enige om et meklingsresultat, kan det med andre ord føre til omfattende streik.

Uenige om pensjon

En eventuell streik vil omfatte medlemmer i ni LO-forbund, blant andre Fagforbundet, Handel og Kontor, FO og NTL.

Pensjon er gjengangeren partene er uenige om, og det gjelder 15 av de 20 avtalene som omfattes av denne meklingen.

– Jeg konstaterer at Spekter er allergiske mot ansattes medbestemmelse på pensjon. Nå blir det opp til dem å vise vilje til å respektere de ansattes rettigheter på pensjon. Vi kan ikke gå på akkord med ansattes lønn og rettigheter, sier Eivind Gran som er forhandlingsleder og nestleder i LO Stat.

– Flere av Spekters virksomheter har fått krav om hybridordninger som pensjonsløsning. Både for bedriftene og samfunnet må det være et mål med bærekraftige pensjonsordninger. Hybridløsningen sikrer ikke dette hensynet.

– Spekter vil arbeide videre for en samlet pensjonslovgivning i Norge, basert på prinsippet om sparing, der det ikke er forskjeller mellom de ulike sektorene. Det vil styrke arbeidslinjen, gjøre pensjonsordningene mer bærekraftige både for samfunnet og bedriftene og ikke minst fremme mobilitet, skriver administrerende direktør Anne-Kari Bratten i en sommerhilsen på Spekters hjemmeside.

Må vente på penger

Spekter er delt inn i 10 områder, der blant annet helseforetakene er område 10, mens bussbransjeavtalen med Nettbuss er område 5. Meklingen i september gjelder område 9, «Øvrige virksomheter».

Fagforbundet har medlemmer i virksomheter innenfor dette området som har forhandlet ferdig sine avtaler. Men de må vente på sine avtalte lønnstillegg og etterbetaling til hele område 9 er ferdig, det vil si til etter at medlemmene i en uravstemning har godkjent et eventuelt meklingsresultat i september eller reslutatet etter en streik.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy