USETTELSE: Partene trenger mer tid på å finne løsningen for særalderspensjon i offentlig sektor. Forhandlerene (f.v.) Mette Nord, (Fagforbundet/LO Kommune), Peggy Hessen Følsvik (LO) og Egil André Aas (LO Stat) har nå fram til februar til å finne løsninger med staten.
Ole Palmstrøm
anders@lomedia.no
Pensjonsordningen for de med særaldersgrenser blir utsatt til februar neste år. LO, Unio, YS, Akademikerne, KS, Spekter og staten har forhandlet siden 17. oktober om å lage den framtidige løsningen for særalderspensjon, men trenger nå mer tid.
Partene hadde avtalt at de skulle bli enige innen 1. november, noe som nå utsettes.
«Partene er enige om at de trenger mer tid til å vurdere ulike modeller for nye særaldersgrenser i offentlig sektor», heter det i en pressemelding fra LO, YS og Unio.
• Innspurt om særalderspensjonen for over 200.000 offentlig ansatte
Krevende
– Det har vært krevende forhandlinger og vi ser at vi trenger mer tid for å komme i havn. Vi har en avtale om å finne varige løsninger som sikrer at de som forlater arbeidslivet tidlig på grunn av særaldersgrense, ikke skal komme urimelig ut, sammenliknet med andre grupper. Det er fortsatt målet, men vi trenger å fortsette arbeidet med å finne de gode løsningene fram til februar neste år, sier Peggy Hessen Følsvik, første nestleder i LO i en pressemelding.
– Siste brikke
– Forhandlingene om særalderspensjon er en av de siste brikkene i pensjonsreformen som nå skal på plass, sier Unio-leder Ragnhild Lied.
– Vi vil arbeide fram en god langsiktig løsning. Til det ser det ut til at vi trenger mer tid, derfor velger vi å fortsette forhandlingene, sier YS-leder Erik Kollerud
I pressemeldingen heter det også: «I pensjonsavtalen av 3. mars 2018 som begge parter skrev under på står det at det også i framtiden vil være behov for at stillinger i offentlig sektor skal ha særaldersgrenser.»
Lang prosess
I forhandlingene om den nye pensjonsordningen i offentlig sektor på senvinteren i 2018, ble spørsmålet om særaldersgrenser utsatt. Men partene skrev likevel inn flere formuleringer i avtalen om særaldersgrensene:
• «Samfunnsmessige hensyn knyttet til sikkerhet og belastning tilsier at det også i fremtiden vil være behov for at stillinger i offentlig sektor skal ha særaldersgrense.»
• «Personer som forlater arbeidslivet tidlig på grunn av særaldersgrenser skal ikke komme urimelig ut sammenlignet med andre grupper.»
• «De som har særaldersgrenser etter dagens regler, skal sikres nødvendig forutsigbarhet.»
Videre i avtalen heter det at den ikke regulerer hvem som skal ha aldersgrenser eller hva disse skal være.
Partene var også enige om at målet for prosessen var å bli enige om en modell for særalderspensjon og tilpasninger, og at departementet skulle utarbeide et lovforslag basert på dette.
Planen var at forhandlingene skulle skje så snart som mulig og skulle gjelde fra 2020 da den nye ordninga trer i kraft.
Nå blir det altså tidligst klar en ordning i februar 2020.
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Helse- og sosialtjenester, samt undervisning, sto for drøye 55 prosent av nedgangen i antall jobber.
Frøydis Falch Urbye
Ansatte gikk opp i lønn da kommunen tok over. Nå kan sykehjemmene i Oslo bli private igjen. (Illustrasjonsfoto)
Sissel M. Rasmussen