JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jobbet i en 16,4 prosent stilling: Nå får også Emelie Johanne (23) pensjon for jobben hun gjør

Emelie Johanne Johansen (23) jobbet deltid som helsefagarbeider på Nordland sykehus.

Emelie Johanne Johansen (23) jobbet deltid som helsefagarbeider på Nordland sykehus.

Tom Melby

– Det er helt fantastisk, og det viser at det nytter å organisere seg, sier helsefagarbeideren.

2019111412222520230821171436

andreas.tharaldsen@fagbladet.no

– Når jeg vet hvor mye støtte vi fikk, og hvor mye energi Fagforbundet la ned i streiken, føles det veldig godt at vi vant, sier hun til Fagbladet.

Emelie Johanne Johansen (23) er helsefagarbeider og hadde en 16,4-prosentstilling på Nordland sykehus. Før kjennelsen i Rikslønnsnemnda i forrige uke, var hun blant Fagforbundet-medlemmene som ikke hadde rett på tjenestepensjon. Nå får også deltidssansatte i små stillinger pensjon fra første krone.

Da Rikslønnsnemndas avgjørelse kom på bordet i forrige uke, ble det klart at Fagforbundet og LO fikk gjennomslag for kravet om at også sykehusansatte med mindre en 20-prosentstilling skal få tjenestepensjon.

Nå er Emelie Johanne lettet over at Fagforbundet vant frem i Rikslønnsnemnda.

– Dette viser at det nytter å organisere seg, sier hun til Fagbladet.

Fagforbundet og LO Stat gikk ut i streik 24. mai, etter at de ikke ble enige med Spekter om blant annet tjenestepensjon. 24. juni ble streiken stanset av regjeringen med tvungen lønnsnemnd.

Emelie Johanne forteller til Fagbladet at hun ikke hadde tenkt på at hun tapte pensjon før streiken begynte.

– Jeg var ikke obs på det før streiken, det kom som et sjokk. Når jeg snakket med mine venner om at jeg og mange andre ikke fikk pensjon, trodde de ikke det var seriøst.

Nyheten om at Fagforbundet vant frem i Rikslønnsnemnda ble møtt av jubel blant tillitsvalgte på forbundets tariffkonferanse.

– Resultatet i nemnda er bedre enn vi hadde våget å tro på forhånd. Ikke minst at vi fikk rettet opp den store uretten det har vært at minst 4000 ansatte med stillingsprosenter under 20 prosent ikke hadde pensjonsopptjening. Det får de nå. Mange er unge kvinner, og det vil bety mye for dem at de tjener opp pensjon for alt de jobber, sa nestleder i Fagforbundet, Sissel M. Skoghaug i en pressemelding etter at resultatet var klart.

Kjennelsen i Rikslønnsnemnda gir også medlemmene i Fagforbundet og LO Stat et lønnsoppgjør i tråd med frontfaget på 3,2 prosent. Lønnstillegget vil bli etterbetalt med virkning fra i sommer og til i dag.

Rikslønnsnemndas kjennelse kan leses i sin helhet her.

Les også: • Nå får de ansatte i Oslo kommune pensjon fra første krone. – Folk skal ha en pensjon å leve av, sier Raymond Johansen (Ap)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy