– Ny offentlig tjenestepensjon er mer solidarisk enn dagens ordning
JA ELLER NEI: Både Steinar Fuglevaag og Ingerid Marie Utvik understreker at det bare finnes to alternativer når det gjelder den offentlige tjenestepensjonen: Enten å innføre den nye ordningen som er avtalt eller å beholde dagens ordning.
Per Flakstad
– Den nye avtalen om offentlig tjenestepensjon flytter penger fra de høytlønte til dem som tjener mindre, sa forbundssekretær i NTL Ingerid Marie Utvik på den første av mange pensjonskonferanser for tillitsvalgte i offentlig sektor.
per.flakstad@fagbladet.no
Hun svarte dette på et spørsmål fra Fagforbundets Trond Grande som er leder for yrkesseksjon samferdsel og teknisk i Oslo. Han var opptatt av at ansatte i typiske sliteryrker kommer svært dårlig ut av den nye offentlig tjenestepensjonsordninger hvis de må gå av tidlig.
Han mente dette er en svært usolidarisk innretning på pensjonsordningen, og at det var de lavtlønte som gikk av tidlig som bidro til å finansiere høye pensjoner til godt betalte ansatte som har jobber der det er større mulighet for å jobbe til du er 67–70 år.
Ti ting du må vite om offentlig tjenestepensjon
Lavlønte har kommet best ut
– Din beskrivelse passer mer til dagens ordning fordi ansatte med høy sluttlønn får en mye større del av sin totale pensjon fra tjenestepensjonsordningen enn de som har lavere sluttlønn, sa Ingerid Marie Utvik.
Hun viste et regneeksempel der en leder født i 1975, med sluttlønn på drøyt 800.000 kroner, måtte jobbe til hun er 70 for å få 65 prosent av sluttlønnen. Til sammenlikning vil en ansatt med for eksempel 375.000 kroner kunne gå av med 66 prosent av sluttlønn når hun er mellom 65 og 67 år.
– Hvis vi ser på pensjon i forhold til lønn, har de lavlønte kommet best ut. Derfor er den nye avtalen mer solidarisk og bedre for dem som jobber i typiske lavtlønte kvinneyrker, mente Utvik.
I framtida skal ingen miste AFP hvis arbeidsplassen deres overtas av private
– Pensjon er viktig for dagens unge
Sammen med Fagforbundets pensjonsrådgiver Steinar Fuglevaag tok hun et fullstappet auditorium i Oslo Kongressenter med på både historikken bak pensjonsforhandlingene, resultatet og flere regneeksempler.
– Jeg synes dette i utgangspunktet er vanskelig stoff, men jeg synes jeg ble en del klokere av å høre dette, sa Fagforbundets ungdomstillitsvalgt og plasstillitsvalgt i Sørum, Ulla Christina Pedersen (29) til Fagbladet.
– Min generasjon er jo veldig berørt av dette og derfor synes jeg det er viktig å være forberedt. Pensjon er et så viktig tema at også ungdommen må kjenne sin besøkelsestid og engasjere seg. Dette er jo noe som kommer til å bety svært mye for dem senere i livet, sa hun.
Krystallklar Mette Nord: – Jeg anbefaler avtalen om ny offentlig tjenestepensjon
Særaldersgrenser
– Jeg har foreløpig ikke fått så mange spørsmål fra mine medlemmer. Men jeg regner med at de kommer når tiden for uravstemning nærmer seg, sa hovedtillitsvalgt og leder i Fagforbundet Nord-Odal, Mona Vangen til Fagbladet.
De som har henvendt seg av ansatte i kommunen, har vært mest opptatt av særaldersgrenser, og Vangen synes det er en svakhet at ikke dette ble mer avklart i forhandlingene om den nye avtalen.
– Jeg er redd det kan skape usikkerhet som fører til at noen stemmer nei til avtalen, og det tror jeg er veldig uklokt, spesielt for dagens unge, fortsatte hun.
Steinar Fuglevaag kunne berolige dem som er opptatt av særaldersgrenser:
– Vi har fått regjeringen til å akseptere at det i visse yrker trengs særaldersgrenser. Det betyr at det ikke blir noen endring på dette nå. Vi må derimot lage noen regler for hvordan dette skal håndteres slik at deres pensjon blir det samme som for dem som ikke har særaldersgrenser. Den jobben skal vi gjøre fram til 2020 når den nye offentlige tjenestepensjonen etter planen skal tre i kraft, sa han på konferansen.
Slik er forslaget til ny pensjonsordning i offentlig sektor
Artikkelen fortsetter under bildet:
FULLT: Auditoriet på Oslo Kongressenter var fylt opp at tillitsvalgte i offentlig sektor som ville lære mer om den nye offentlige tjenestepensjonen.
Per Flakstad
Finnes bare to alternativer
Både Fuglevaag og Utvik understreket at det bare finnes to alternativer når det gjelder den offentlige tjenestepensjonen: Enten å innføre den nye ordningen som er avtalt eller å beholde dagens ordning.
Verken Gudrun Høverstad i «Forsvar offentlig pensjon» eller Bjørn Halvorsen i NTL var enig i dette.
– Avtalen som er inngått, er lite solidarisk i den forstand at de siste arbeidsårene teller veldig mye mer for pensjonen enn de andre årene, og dette går ut over sliterne som må slutte tidlig. Denne avtalen gjelder 800.000 ansatte, og det må gå an å for så mange å sette makt bak kravet om å få til en bedre ordning, mente de.
Trond Grande var i tillegg opptatt av å få pensjonen inn i tariffsystemet med full streikerett.
– Da kunne vi virkelig ha satt makt bak kravet om å sikre sliterne bedre, sa han.
Ifølge Ingerid Marie Utvik er pensjonen for de statsansatte lovfestet, mens den ligger i tariffavtalen for de kommuneansatte. Siden den offentlige pensjonen skal være lik, er det derfor ikke realistisk at det gjøres endringer for en av gruppen uten at den andre også blir berørt.
Fem spørsmål og svar om «slitertillegget» og ny offentlig tjenestepensjon
Levealdersjustringer
Alle kritikerne pekte på at det er pensjonsreformen og de vedtatte levealdersjusteringene i folketrygden som er hovedproblemet.
– Det gjør jo at dagens pensjonsordning er enda dårligere enn den avtalen som er forhandlet fram, sa Trond Grande til Fagbladet i en av pausene.
– Det er et bredt stortingsflertall som står bak pensjonsreformen, og derfor er det ikke realistisk å skjerme hele offentlig sektor fra det som er vedtatt. Så store muskler har vi ikke selv om vi er mange, sa Steinar Fuglevaag.
– Senest i går (onsdag i forrige uke) var jeg på Stortinget og lovte politikere fra alle partier at vi skal plage dem med utslagene av levealdersjusteringene i årene som kommer, sa Steinar Fuglevaag. Dette blir imidlertid en helt annen og politisk kamp, fortsatte han.
LO-ungdom strides om ny offentlig pensjon
God informasjon blir viktig
LO-sekretær Roger Heimli avsluttet konferansen. Han oppfordret alle til å mobilisere sine medlemmer til å bruke stemmeretten.
– Uansett resultat er det viktig at vi får et representativt flertall for enten ja eller nei, sa han.
Han la også stor vekt på hvor viktig de er at medlemmene får god informasjon slik at de kan ta et informert valg.
– Avtalen har mange styrker, men også svakheter, slik det alltid blir etter forhandlinger. Det er viktig å gi ærlig og korrekt informasjon om begge deler. Samtidig er det også viktig å være tydelig overfor medlemmene om at de har to alternativer å velge mellom: Dagens modell og avtalen som er forhandlet fram. Det finnes ingen tredje vei, hvis noen skulle være forledet til å tro det, sa Heimli.
Konferansen i Oslo torsdag i forrige uke var den første i en serie liknende konferanser som skal arrangeres rundt i landet før uravstemningene om den nye pensjonsavtalen.