JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet beskyldes for å kneble pensjonskritikere

MEDLEMMENE BESTEMMER: Fagforbundet var en av mange organisasjoner som deltok i forhandlingene om ny offentlig tjenestepensjon i februar. Nå er det opp til medlemmene om den nye avtalen blir godkjent.

MEDLEMMENE BESTEMMER: Fagforbundet var en av mange organisasjoner som deltok i forhandlingene om ny offentlig tjenestepensjon i februar. Nå er det opp til medlemmene om den nye avtalen blir godkjent.

Per Flakstad

Fagforbundet har tatt kontakt med lokale foreninger som har vedtatt å be medlemmene stemme enten ja eller nei til avtalen om ny offentlig tjenestepensjon.

2018050312402320230821171436

per.flakstad@fagbladet.no

Dette har fått flere tillitsvalgte til å fyre seg opp og beskylde ledelsen for å kneble debatten om ny offentlig tjenestepensjon.

Ledelsen i Fagforbundet har henvendt seg både til de foreningene som har vedtatt å anbefale å stemme nei til pensjonsavtalen og til dem som har anbefalt medlemmene å stemme ja.

Ifølge forbundsledelsen bryter ikke vedtakene med lojalitetsplikten i forbundets vedtektene, men de er etter ledelsens mening likevel ikke i tråd hvordan forbundet er bygget opp og med måten beslutninger skal fattes på.

Det er Klassekampen som skriver om denne saken i dag.

– Ny offentlig tjenestepensjon er mer solidarisk enn dagens ordning

– Opp til hvert enkelt medlem

– Nå må medlemmene i Fagforbundet ta stilling til denne saken. Hvert enkelt medlem skal si ja eller nei til forslaget gjennom uravstemning. Fagforeningene skal oppfordre medlemmene til å delta i uravstemningen og informere om den framforhandlede avtalen. Men det er hvert enkelt medlem, og ikke fagforeningene, som skal si ja eller nei til resultatet, på samme måte som ved tariffoppgjør, sier Fagforbundets leder, Mette Nord til Fagbladet.

Hun viser til at fagforeningene i tråd med vedtektene skal arbeide i samsvar med vedtak fattet i overordnede organ. I Fagforbundet er det forbundsstyret som er satt til å si ja eller nei til et framforhandlet forslag og komme med anbefaling overfor medlemmene. Når forbundsstyret har vurdert resultatet, skal det ikke opp til ny organisatorisk behandling i fagforeningene, men avgjøres av medlemmene, sier hun.

Slik gikk det da Kjersti og Kjetil møtte pensjonseksperten Steinar og fikk fyre løs med alt de lurte på

– Strider mot demokratiske prinsipper

– Det strider mot ethvert demokratisk prinsipp at det ikke skal være rom for åpen debatt i forkant av en viktig uravstemning, sier Svein Olav Aarlott til Klassekampen. Han er hovedtillitsvalgt i Trondheim og medlem av styret i den lokale foreningen.

Tromsø var den første foreningen som vedtok en uttalelse der de anbefalte sine medlemmer å stemme nei til ny offentlig tjenestepensjon.

Lokalforeningsleder Erik Jørgensen ønsker ikke å kommentere saken, men bekrefter overfor avisen at de er blitt bedt om å trekke uttalelsen.

Slik er forslaget til ny pensjonsordning i offentlig sektor

Frist 15. mai

Avtalen om ny offentlig tjenestepensjon skal godkjennes av medlemmene. Fristen for å stemme er 15. mai.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy