MEDLEMMENE BESTEMMER: Fagforbundet var en av mange organisasjoner som deltok i forhandlingene om ny offentlig tjenestepensjon i februar. Nå er det opp til medlemmene om den nye avtalen blir godkjent.
Per Flakstad
per.flakstad@fagbladet.no
Dette har fått flere tillitsvalgte til å fyre seg opp og beskylde ledelsen for å kneble debatten om ny offentlig tjenestepensjon.
Ledelsen i Fagforbundet har henvendt seg både til de foreningene som har vedtatt å anbefale å stemme nei til pensjonsavtalen og til dem som har anbefalt medlemmene å stemme ja.
Ifølge forbundsledelsen bryter ikke vedtakene med lojalitetsplikten i forbundets vedtektene, men de er etter ledelsens mening likevel ikke i tråd hvordan forbundet er bygget opp og med måten beslutninger skal fattes på.
Det er Klassekampen som skriver om denne saken i dag.
– Ny offentlig tjenestepensjon er mer solidarisk enn dagens ordning
– Opp til hvert enkelt medlem
– Nå må medlemmene i Fagforbundet ta stilling til denne saken. Hvert enkelt medlem skal si ja eller nei til forslaget gjennom uravstemning. Fagforeningene skal oppfordre medlemmene til å delta i uravstemningen og informere om den framforhandlede avtalen. Men det er hvert enkelt medlem, og ikke fagforeningene, som skal si ja eller nei til resultatet, på samme måte som ved tariffoppgjør, sier Fagforbundets leder, Mette Nord til Fagbladet.
Hun viser til at fagforeningene i tråd med vedtektene skal arbeide i samsvar med vedtak fattet i overordnede organ. I Fagforbundet er det forbundsstyret som er satt til å si ja eller nei til et framforhandlet forslag og komme med anbefaling overfor medlemmene. Når forbundsstyret har vurdert resultatet, skal det ikke opp til ny organisatorisk behandling i fagforeningene, men avgjøres av medlemmene, sier hun.
– Strider mot demokratiske prinsipper
– Det strider mot ethvert demokratisk prinsipp at det ikke skal være rom for åpen debatt i forkant av en viktig uravstemning, sier Svein Olav Aarlott til Klassekampen. Han er hovedtillitsvalgt i Trondheim og medlem av styret i den lokale foreningen.
Tromsø var den første foreningen som vedtok en uttalelse der de anbefalte sine medlemmer å stemme nei til ny offentlig tjenestepensjon.
Lokalforeningsleder Erik Jørgensen ønsker ikke å kommentere saken, men bekrefter overfor avisen at de er blitt bedt om å trekke uttalelsen.
Slik er forslaget til ny pensjonsordning i offentlig sektor
Frist 15. mai
Avtalen om ny offentlig tjenestepensjon skal godkjennes av medlemmene. Fristen for å stemme er 15. mai.
70/30
Agnes Bridge Walton
Viktig avlastning: Da Vibecke fikk vite at Helsedirektoratet hadde stoppet støtten til PIOs personlige ombud, ble hun forbanna og bestemte seg for å si fra:.- Et personlig ombud avlaster både pårørende og den det gjelder, fordi du slipper å involvere dine nærmeste i et vanskelig liv. Følelsen av å komme seg på beina på egen hånd, bør heller ikke undervurderes. Jeg tror det har en helsegevinst i seg selv, mener Vibecke (53). Her sammen med personlig ombud Joakim Serpinsky.
Rønnaug Jarlsbo
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
Jonas Fagereng Jacobsen
Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier. - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker.
Ole Martin Wold
Helsefagarbeider Solveig Irene Skjerve er leder av Fagforbundet Fana. Hun frykter dårligere pensjon og mindre jobbsikkerhet dersom arbeidsplassen hennes blir satt ut på anbud.
Paul S. Amundsen