JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

Må pensjon være så vanskelig?

2018021412590020230821171436

Kristin Margrethe Johansen

Selv forskere har konkludert med at pensjon er så vanskelig at det kan gå på rettssikkerheten løs. Derfor har fagbevegelsen et ansvar for å gjøre pensjonsspråket mer demokratisk, skriver Fagbladets redaktør.

hege.bakken@fagbladet.no

Er du usikker på hva forskjellen på innskudds­basert og ytelsesbasert pensjon er? Blir du matt av ord som «avkorting» og «levealdersjustering»? Og lurer du på hva en påslagsmodell er? Da er du ikke alene.

Én ting er å ha et visst grep om hva ordene betyr, noe du kan google deg til. Mange har også fått med seg hvilken opptjeningsmodell de tilhører. Men vet du egentlig hva den innebærer for deg? Hvor mye du må jobbe for å få full uttelling? Og hvor lenge? Er du en pensjonsvinner eller -taper?

Forskere som har evaluert Pensjonsreformen fra 2011, har funnet ut at nordmenn ikke forstår noe særlig av alderspensjonen sin. Og selv om mange prøver å forstå den, så står de tilbake like kloke.

Dette er en trussel mot rettssikkerheten, ifølge forskerne, som påpeker at det særlig er lavtlønte og kvinner som vet minst om egen pensjon.

Derfor er det så viktig at de som nå sitter og forhandler om en ny offentlige tjenestepensjon, anstrenger seg litt ekstra når de skal formidle dette ut til folk flest. Språk er makt, og fagforeningene har et spesielt ansvar for å gjøre pensjonsspråket mer demokratisk. Du trenger for eksempel ikke skrive «avkorte» når du heller kan bruke «redusere» eller «kutte».

Fagforbundet har pensjonseksperter som er kjempegode til å formidle pensjon på menneskespråk. Men det syndes på alle plan, også i Fagbladet. Vi skal skjerpe oss, men kom gjerne med ris og ros om språket vårt. Så kanskje vi blir enda bedre.

Ti ting du må vite om offentlig tjenestepensjon

Er du en pensjonsvinner eller -taper?

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy