Kristin Margrethe Johansen
hege.bakken@fagbladet.no
Er du usikker på hva forskjellen på innskuddsbasert og ytelsesbasert pensjon er? Blir du matt av ord som «avkorting» og «levealdersjustering»? Og lurer du på hva en påslagsmodell er? Da er du ikke alene.
Én ting er å ha et visst grep om hva ordene betyr, noe du kan google deg til. Mange har også fått med seg hvilken opptjeningsmodell de tilhører. Men vet du egentlig hva den innebærer for deg? Hvor mye du må jobbe for å få full uttelling? Og hvor lenge? Er du en pensjonsvinner eller -taper?
Forskere som har evaluert Pensjonsreformen fra 2011, har funnet ut at nordmenn ikke forstår noe særlig av alderspensjonen sin. Og selv om mange prøver å forstå den, så står de tilbake like kloke.
Dette er en trussel mot rettssikkerheten, ifølge forskerne, som påpeker at det særlig er lavtlønte og kvinner som vet minst om egen pensjon.
Derfor er det så viktig at de som nå sitter og forhandler om en ny offentlige tjenestepensjon, anstrenger seg litt ekstra når de skal formidle dette ut til folk flest. Språk er makt, og fagforeningene har et spesielt ansvar for å gjøre pensjonsspråket mer demokratisk. Du trenger for eksempel ikke skrive «avkorte» når du heller kan bruke «redusere» eller «kutte».
Fagforbundet har pensjonseksperter som er kjempegode til å formidle pensjon på menneskespråk. Men det syndes på alle plan, også i Fagbladet. Vi skal skjerpe oss, men kom gjerne med ris og ros om språket vårt. Så kanskje vi blir enda bedre.
Er du en pensjonsvinner eller -taper?
OMSKOLERT: Rune Lundquist gikk fra bruker til medarbeider på Sagatun. – Jeg ble bedre av å hjelpe andre, sier han.
Werner Juvik
MISNØYE: Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
SKÅL: 43 prosent av norske arbeidstakere må selv betale for julebordet selv.
Colourbox
– Vi er overrasket over den sterke økningen ettersom svakere kronekurs har ført til høyere levekostnader i utlandet, sier Nav-direktør Hans Christian Holte.
Hanna Skotheim
Offentlig ansatte renholdere er en gruppe som har særaldersgrense. For å få særalderspåslaget som regjeringen foreslår i nye pensjonsregler må de kunne dokumentere stillingsprosent og at de faktisk hadde stilling med særaldersgrense 30 år tilbake i tid.
Werner Juvik
NAV-ANSATT: Fardowsa Qambi har jobbet som veileder ved Nav i bydel Sagene i Oslo i to år.
Jo Straube
Kristin Margrethe Johansen