Ni av ti LO-medlemmer sa ja til ny offentlig tjenestepensjon
FORNØYD: LOs første nestleder, Peggy Hessen Følsvik, er fornøyd med at medlemmene villa ha avtalen om ny offentlig tjenestepensjon.
Fotomontasje: Per Flakstad
Hele 89 prosent av LOs medlemmer som deltok i uravstemningen sa ja til avtalen om ny offentlig tjenestepensjon.
per.flakstad@fagbladet.no
– Jeg er glad for at så mange av LOs medlemmer stemte ja. Det betyr at vi har fått en avtale som medlemmene er fornøyd med, og som sikrer oss en god og solidarisk tjenestepensjon i offentlig sektor, sier LOs første nestleder, Peggy Hessen Følsvik.
Også YS og Unio sier ja til den nye tjenestepensjonsordningen. Akademikerne har ikke uravstemninger. De vil ta stilling til avtalen i løpet av juni.
Slik er forslaget til ny pensjonsordning i offentlig sektor
Totalt stemte 89,1 prosent av dem som deltok i uravstemningen ja til ny avtale. I LO Kommune var det 92,6 prosent ja, mens det i LO Stat var et ja-flertall på 80,7 prosent.
– Medlemmene har nå sagt ja til at offentlig sektor får en god og bærekraftig pensjonsordning som sikrer både de yngste og eldste medlemmene, sier Hessen Følsvik.
Glad for medlemsstøtten
I Fagforbundet stemte 91 prosent av medlemmene som deltok i uravstemningen ja til avtalen. Det var 31 prosent av medlemmene i Fagforbundet som deltok i avstemmingen.
– Jeg er veldig glad for at medlemmene er enig i at vi har forhandlet oss fram til en avtale som er klart bedre enn den pensjonsordningen vi nå gradvis kommer til å forlate, sier forbundsleder Mette Nord.
Artikkelen fortsetter under bildet:
FORNØYD: Forbundsleder Mette Nord er glad for at et stort flertall av medlemmene er fornøyd med den nye pensjonsavtalen.
Bjørn A. Grimstad
– Medlemmene forstod at dette ikke var en avstemning for eller imot levealdersjustering. Det er ingen tvil om at hele pensjonsreformen og Stortingets vedtak om å innføre levealdersjustering har gjort det vanskeligere for unge å slutte tidlig. Dette gjelder både dagens ordning og den nye offentlige tjenestepensjonen.
– De negative konsekvensene som levealdersjusteringene gir, er noe vi stadig vekk kommer til å minne alle de politiske partiene om. Men dette er en bredere politiske kamp som ikke var en del av det medlemmene skulle stemme over i denne omgangen, fortsetter forbundslederen.
– Ny offentlig tjenestepensjon er mer solidarisk enn dagens ordning
God valgdeltakelse
Valgdeltakelsen blant medlemmene lå forholdvis høyt sammenliknet med uravstemningene i ordinære tariffoppgjør. I LO Stat var den 41 prosent, mens den i LO Kommune var på 35 prosent.
I framtida skal ingen miste AFP hvis arbeidsplassen deres overtas av private
Også i de andre hovedorganisasjonene er det et massivt ja til den nye offentlige tjenestepensjonen.
Et overveldende flertall av dem YS-medlemmene som deltok i uravstemningen sa ja. Det samme har alle de 13 forbundene i Unio gjort.
Fornøyd arbeidsminister
Resultatene fra LO, Unio og YS ble overlevert til arbeidsminister Anniken Hauglie klokka tre i dag.
– Jeg er svært glad for at medlemmene i de tre organisasjonene har stemt ja til pensjonsavtalen. En ny pensjonsordning er helt nødvendig for å sikre offentlig ansatte et godt pensjonsnivå framover etter hvert som levealderen øker. Den nye ordningen gjør det lønnsomt å jobbe lenger og er god for både arbeidstakerne, arbeidsgiverne og samfunnet, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.
– Jeg håper at også Akademikerne lander på samme konklusjon som de tre andre arbeidstakerorganisasjonene. Dette er en avtale som er god for alle ansatte i offentlig sektor, sier arbeidsministeren.
Kort om den nye ordningen
Dette er i korte trekk hovedpunktene i den nye pensjonsordningen:
• De som er født i 1963 eller tidligere beholder dagens ordning.
• Ny offentlig tjenestepensjon er en påslagsordning med et innskudd på 5,7 prosent.
• Inbetalingene fra ansatte og arbeidsgivere utgjør en personlig pensjonskapital. Den deles på årene fra du slutter og jobb og til du statistisk sett kommer til å dø. Dette beløpet blir din pensjon hvert år så lenge du lever uansett hvor gammel du blir.
• Dagens unge slipper å jobbe til de er godt oppe i 70-årene for å få en pensjon tilsvarende 66 prosent av sluttlønn. De fleste må jobbe til de er mellom 66 og 69 år for å oppnå dette.
• AFP-ordningen blir en tilleggsytelse som kommer oppå pensjonsutbetalingene. Du kan velge å ta ut AFP fra 62 år og jobbe så mye du vil ved siden av. I tillegg inneholder avtalen en betinget tjenestepensjon for dem som ikke oppfyller kravene til ordinær AFP.
• De som er født mellom 1963 og 1970 får et «slitertillegg» hvis de må gå av tidlig. Dette fases gradvis ut og blir borte for dem som er født fra 1971 og senere.
• Ingen blir nullpensjonister. Siden påslagsordningen gir en tjenestepensjon som kommer i tillegg til folketrygden, vil ingen i framtida oppleve at de ikke får noe igjen for innbetalingen til tjenestepensjonen.
• Særaldersgrenser skal bestå. Men hvem som får særaldersgrenser og utformingen av nye regler skal det forhandles om.
• Uførepensjon har ikke vært tema i forhandlingene, men myndighetene har gått med på en formulering i avtalen om at de som blir uføre skal være sikret et godt samlet inntektsnivå sammenliknet med yrkesaktive.