Høyre-politiker raser over Fagforbundet i Oslo-sakene
Øystein Sundelin i Oslo Høyre reagerer på uttalelser fra Fagforbundet Oslo.
Øystein Windstad
– Dere kan ikke ha en standard for private og en annen for det offentlige, raser finanspolitisk talsperson i Oslo Høyre, Øystein Sundelin, mot Fagforbundet.
ola.tommeras@fagbladet.no
Øystein Sundelin reagerer etter at Fagforbundet Oslos leder, Roger Dehlin, avviste at aml-lovbruddene NRK har avdekket i Oslo er en megaskandale.
– Dette er helt klart lovbrudd som er uønskede og som må rettes opp i, men ingen megaskandale, sa Dehlin til Dagsavisen og satt med det fyr på Høyre-opposisjonen.
• Dagsavisen: – Høyre refser Fagforbundet
Har selv systematiske lovbrudd
– Dere i Fagforbundet og fagbevegelsen kan ikke ha en standard for private, en for det offentlige med blått styre og en annen for offentlig med rødgrønt styre, sier Øystein Sundelin til Fagbladet, som mener Dehlin bagatelliserer systematiske lovbrudd i kommunen med sin kommentar om at det ikke er skandale.
Sundelin utdyper overfor Fagbladet hvorfor han blir så provosert når Fagforbundet ikke vil omtale sakene Oslo-byråden har ansvaret for som skandale:
– Det er bare to år siden Veireno-skandalen. De som styrer Oslo i dag, var beinharde mot lovbruddene som ble avdekket og fastslo nulltoleranse mot systematiske brudd på arbeidsmiljøloven. Nå viser det seg altså at det er systematiske brudd på loven i etatene de har ansvaret for, sier Sundelin.
Kanskje loven må diskuteres?
Sundelin mener dette avdekker et behov for å diskutere arbeidsmiljøloven.
– Det reiser igjen spørsmålet om arbeidsmiljøloven er fleksibel nok. Hvis kommunal beredskap og etterfølgelse av arbeidsmiljøloven ikke er forenlig, så må kanskje loven tilpasses? spør Sundelin.
– I hvert fall så kan vi ikke ha forskjellige standarder, sier han.
• Har faktisk ryddet opp – før lovbruddene ble kjent
Roser opprydning
Den nye skandalen i Oslo startet med varslingssaker i Energigjenvinningsetaten som NRK avslørte. Det har derimot kommet dårlig fram at det faktisk er tatt tak i forholdene. Siden 1. februar i år er antall brudd på aml endret til nesten ingen i Energigjenvinningsetaten (EGE).
– Burde ikke nåværende ledelse få kreditt for faktisk å ha ryddet opp, i hvert fall i Energigjenvinningsetaten?
– Absolutt. Det er all grunn til å gi ros for opprydningen som har skjedd i EGE. Dette viser jo også at det er mulig å gjøre noe med. Da er det grunn til å spørre om hvorfor ikke tiltak som dette gjøres i flere etater, sier Sundelin.
– Tror du dette kan ha vært en vedvarende situasjon over tid, også mens Høyre satt med makta?
– Det kan det ha vært. Det er vanskelig å få oversikt over omfang så langt tilbake.
Avviser kritikken
Roger Dehlin avviser at Fagforbundet Oslo ikke vil kritisere sittende byråd.
– Vi går hardt ut mot byråden når det er grunn til det. For eksempel gjorde vi det da de ikke tok manglerudhjemmet tilbake i egenregi. Vi reagerer når vi må, sier Roger Dehlin. Han avviser kritikken fra Høyres sundelin.
– Sundelin bør huske at han er medansvarlig for situasjonen som har vært. Det er bystyret, der han selv sitter, som er øverst ansvarlig i kommunen. Hva gjelder det som er avdekket, så vet vi at Oslo er en enorm arbeidsgiver. En stor del av disse aml-bruddene viser seg også at ikke er reelle brudd, men feilregistrering på systemet. Alt dette er lederansvar. Vi anser det ikke som en skandale, men som gærnt, sier han.
Roger Dehlin har også merket seg at skandalen dreier seg om fortid. I Energigjenvinningsetaten er det gjort et enormt opprydningsarbeid, og antall aml-brudd har gått ned til nær ingen.
– Det er ikke så sexy å opplyse at forholdene er rettet opp i. I steden fortelles det om aml-lovbruddene på en slik måte at det gis inntrykk av at det pågår fortsatt, påpeker han.