Kjetil har ryddet Sortland i 30 år

Renholder fikk egen statue

Kjetil Paulsen er antagelig Norges første renholder med egen bronsestatue.

2016110110110320161101101103

kathrine.geard@fagbladet.no

Kjetil Paulsen holdt Sortland rein for søppel og skrot i nesten 30 år. Nå er han foreviget i bronse på byens torg.

Arbeiderstatuer finnes det en del av rundt i landet, men neppe mange av bestemte personer.

– Han er nok den første renholderen i Norge som får egen statue, tror leder i Fagforbundet Sortland, Lillian Grøsnes.

Alle var der

Les også: • Slik får du det gullende rent

Hele bygda møtte opp

I helga gikk lokalsamfunnet mann av huse da statuen ble avduket på Sortland torg. Om lag 2000 mennesker ville være med å hedre Kjetil Paulsen, som har holdt byen gullende rein helt siden HVPU-reformen trådte i kraft, og psykisk utviklingshemmede skulle integreres i lokalsamfunnene.

I Sortland kommune satset de på å få folk aktivisert i lønnet arbeid. Grøsnes mobiliserte sine tillitsvalgte til å stille på arrangementet, og selv overrakte hun blomster på vegne av Fagforbundet til hovedpersonen, som nå er blitt pensjonist.

Les også: • Renholdere får en million i etterbetalt lønn

– Høyner yrkets status

– Uansett vært og vind har Kjetil Paulsen vært ute i gatene og plukket søppel. Han har vært en fast del av bybilde, og har holdt Sortland sentrum ryddig gjennom mange år. Det er helt fabelaktig, sier Grøsnes, som synes det er kjempepositivt at en renholder blir hedret på denne måten.

– Det er helt klart med på å høyne statusen til yrket. Derfor tenker jeg det var viktig at Fagforbundet viser at vi ser verdien av den jobben han har gjort. Paulsen er et forbilde for andre arbeidere, og har bidratt til vår velferd her i Sortland, påpeker hun.

Bladet Vesterålen forteller at det er den lokale kunstneren Anne-Kirsti Thoralfdotter Lind som står bak bronsestatuen. Hun syntes det var en stor ære å få akkurat dette oppdraget.

– Dette er en stor dag for meg som kunstner, sa Lind under avdukingen.

Les også: • Årets renholder 2015: - En ildsjel for faget (Se video)

Egen komité

Initiativet til hyllesten i bronse ble tatt av enkeltpersoner som dannet Kjetil Paulsen-komiteen og brukte ca ett år på å samle inn 700.000 kroner fra næringsliv, privatpersoner og Nordland fylkeskommune. Komitéleder Ken Rune Hansen sier til bladet Vesterålen at «statuen skal minne oss på den jobben han har gjort, og at vi i større grad må ta jobben selv med å holde byen rein.»

Ettersom Paulsen også er en ivrig fotballsupporter, ble han også hyllet av Sortland IL, som er ferske seriemestre i fotball, med tale og en signert klubbtrøye. Ordfører Tove Mette Bjørkmo i Sortland kommune la i sin tale vekt på at Kjetil Paulsen fortjener å bli hedret og husket.

– Du har gitt oss ris fordi vi kaster søppel. Egentlig burde det være unødvendig, og kanskje blir det det heretter, sa Bjørkmo, som hadde regnet ut at Kjetil Paulsen måtte ha tilbakelagt 60 millioner skritt i løpet av sine år i tjeneste for kommunen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy